ΑρχικήyoutubeΜυστηριώδη ραδιοσήματα από τα βάθη του διαστήματος εντόπισε η NASA

Μυστηριώδη ραδιοσήματα από τα βάθη του διαστήματος εντόπισε η NASA

Εδώ και δεκαετίες επιστημονικές κοινότητες, όπως αυτή της NASA, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την προέλευση ορισμένων ραδιοσημάτων από το διάστημα, τα οποία εμφανίζονται και εξαφανίζονται μυστηριωδώς.

Δείτε επίσης: Το πρώτο ξενοδοχείο στο διάστημα θα ανοίξει το 2027 – θα φιλοξενεί 400 άτομα

NASA ραδιοσήματα

Τον Νοέμβριο του 2020, το περιοδικό Nature ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου FRB (fast radio bursts) που προέρχεται από τον γαλαξία μας. Αυτή η ανίχνευση αφορούσε ένα magnetar, έναν ασυνήθιστο τύπο νεκρού αστεριού, το οποίο φαίνεται ότι ήταν υπαίτιο για τα ραδιοσήματα. Ωστόσο, η σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί και έτσι οι αστρονόμοι συνεχίζουν την αναζήτηση.

Σε μια νέα έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο Astrophysical Journal, οι παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA βοήθησαν τους ερευνητές να εντοπίσουν τη θέση πέντε FRB στους σπειροειδείς βραχίονες των απομακρυσμένων γαλαξιών. Η ομάδα εξέτασε οκτώ FRB, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2019 και το 2020, αλλά οι θέσεις τριών από αυτά παραμένουν άγνωστες.

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα υψηλής ανάλυσης ενός πληθυσμού FRBs“, δήλωσε η Alexandra Mannings, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Το Hubble της NASA αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την αναζήτηση. Τα FRB εντοπίζονται από ανιχνευτές που έχουν τη βάση τους στη Γη, όπως το Australian Square Kilometer Array Pathfinder, το οποίο επιτρέπει να παρακολουθούνται σε μια περιοχή του ουρανού. Περαιτέρω απεικόνιση της περιοχής αυτής μπορεί να αποκαλύψει έναν γαλαξία εκεί. Με τη βοήθεια του Hubble, η ανάλυση αυξάνεται αρκετά για να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά των γαλαξιών.

Δείτε ακόμα: NASA: Νέες εικόνες δείχνουν ένα μυστήριο στο Giant Red Spot του Δία!

Σε αυτήν την περίπτωση, το Hubble είτε επιβεβαίωσε την παρουσία σπειροειδών βραχιόνων σε αυτούς τους γαλαξίες είτε μια ακάλυπτη σπειροειδή δομή που δεν είχαμε καταφέρει να ξαναδούμε“, δήλωσε ο Wen-fai Fong, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Northwestern και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη βοηθά να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για αυτές τις ασυνήθιστες, ενεργειακές εκρήξεις και να αποκλείσουμε ορισμένες πιθανές πηγές. Οι γαλαξίες στους οποίους έχουν εντοπιστεί πολλά από τα FRB είναι “μαζικοί, σχετικά νέοι και εξακολουθούν να σχηματίζουν αστέρια“, σύμφωνα με την Mannings, παρέχοντας πολύτιμο πλαίσιο για τους ερευνητές των FRB. Όμως, οι σπειροειδείς βραχίονες ενός γαλαξία συνήθως δεν στεγάζουν τεράστιους αριθμούς από τα νεότερα, πιο φωτεινά αστέρια.

Η εύρεση των FRB εκεί βοηθά να αποκλείσουμε δύο αιτίες. Πιθανότατα δεν προέρχονται από θανάτους αστεριών, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στις πιο φωτεινές περιοχές των γαλαξιών. Ούτε προκαλούνται από συγχωνεύσεις αστεριών νετρονίων, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν δισεκατομμύρια χρόνια για να συμβούν και δεν απαντώνται συνήθως σε σπειροειδείς βραχίονες.

Οι εντοπισμοί δεν αποκλείουν μια από τις κορυφαίες θεωρίες, που είναι τα Magnetars. Αυτά τα αστέρια απελευθερώνουν εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία και πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αυτά τα ραδιοσήματα.

Δείτε επίσης: Voyager 1: Η NASA ανίχνευσε ένα βουητό πέρα από το ηλιακό σύστημα

Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ότι ορισμένα από τα FRB που εντοπίστηκαν από τη Γη, προκαλούνται από κάτι διαφορετικό από τα Magnetars, αλλά τα στοιχεία φαίνεται να συσσωρεύονται υπέρ της νέας μελέτης.

Δεν έχουν εντοπιστεί πολλά FRB στους γαλαξίες τους. Μερικές εκρήξεις είναι γνωστό ότι επαναλαμβάνουν, κάτι που βοήθησε να αποκαλυφθούν οι τοποθεσίες τους, ενώ άλλα απλώς πεθαίνουν, αφήνοντας μόνο το φάντασμα ενός σήματος πίσω τους. “Υπάρχουν πολλές εκδοχές για να εξερευνήσουμε όταν έχουμε μεγαλύτερους αριθμούς“, δήλωσε η Mannings.

Καθώς ο αριθμός των FRB που ανακαλύφθηκε συνεχίζει να αυξάνεται, οι αστρονόμοι αρχίζουν να τους κατανοούν λίγο περισσότερο. Μας βοηθούν ακόμη και να δούμε το σύμπαν με νέους συναρπαστικούς τρόπους. Τον Μάιο του 2020, αστρονόμοι στην Αυστραλία τα χρησιμοποίησαν για να λύσουν το πρόβλημα της ύλης που λείπει από το σύμπαν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS