ΑρχικήsecurityΚβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για hacking bitcoin wallets

Κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για hacking bitcoin wallets

Ο Stefan Thomas, Γερμανός προγραμματιστής και crypto trader, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα πριν μερικούς μήνες. Ξέχασε το password που του επέτρεπε να ξεκλειδώσει το ψηφιακό πορτοφόλι του (digital wallet), το οποίο περιέχει 7.002 bitcoin (αξίας 265 εκατομμυρίων δολαρίων). Τώρα, λέγεται ότι οι κβαντικοί υπολογιστές, που θα είναι εκατομμύρια φορές πιο γρήγοροι από τους παραδοσιακούς υπολογιστές, θα μπορούσαν εύκολα να τον βοηθήσουν να σπάσει τον κώδικα.

Δείτε επίσης: Οι οργανισμοί είναι έτοιμοι για μελλοντικά hack σε κβαντικούς υπολογιστές

Κβαντικοί υπολογιστές

Αν και το κβαντικό computing βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, κυβερνήσεις και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως η Microsoft και η Google, εργάζονται για να το κάνουν πραγματικότητα. Πιστεύεται ότι μέσα σε δέκα περίπου χρόνια, οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί για να σπάσουν το cryptographic security που προστατεύει κινητά τηλέφωνα, τραπεζικούς λογαριασμούς, διευθύνσεις email και πορτοφόλια bitcoin.

Αν είχατε έναν κβαντικό υπολογιστή σήμερα και ήσασταν κρατικός χορηγός – για παράδειγμα η Κίνα – πιθανότατα σε περίπου οκτώ χρόνια, θα μπορούσατε να σπάσετε πορτοφόλια στο blockchain“, δήλωσε ο Fred Thiel, Διευθύνων Σύμβουλος της Marathon Digital Holdings, που εξειδικεύεται στο cryptocurrency mining. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ειδικοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο κρυπτογράφησης, που θα είναι ανθεκτικό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κβαντικό hacking

Αυτή τη στιγμή, κατά βάση χρησιμοποιείται αυτό που ονομάζεται “asymmetric cryptography“, στην οποία τα άτομα χρησιμοποιούν ένα ζευγάρι ιδιωτικού και δημόσιου κλειδιού (private-public key) για πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες και λογαριασμούς, όπως emails και crypto wallets.

Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κάθε σύνδεση στο τηλέφωνό σας – βασίζεται σε asymmetric cryptography, το οποίο είναι ευάλωτο σε hacking με κβαντικό υπολογιστή“, δήλωσε ο Thiel. Ο Thiel είναι πρώην διευθυντής της Utimaco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτογράφησης στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Κβαντικοί υπολογιστές IBM: Κάποιοι υπολογισμοί θα ολοκληρώνονται σε ώρες, όχι μήνες

Το ζεύγος public-private key επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν ένα digital signature, χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό τους κλειδί, το οποίο μπορεί να επαληθευτεί από οποιονδήποτε έχει το αντίστοιχο δημόσιο κλειδί.

Στην περίπτωση των cryptocurrencies όπως το bitcoin, αυτό το digital signature ονομάζεται “Elliptic Curve Digital Signature Algorithm” και διασφαλίζει ότι το bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον νόμιμο κάτοχό του.

Πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι κβαντικοί υπολογιστές για το hacking bitcoin wallets; Θεωρητικά, κάποιος που χρησιμοποιεί κβαντικούς υπολογιστές θα μπορούσε να κάνει reverse-engineering του private key, να πλαστογραφήσει το digital signature και, στη συνέχεια, να αδειάσει το bitcoin wallet.

Μεταξύ των πρώτων τύπων ψηφιακών υπογραφών που θα σπάσουν οι κβαντικοί υπολογιστές είναι τα elliptic curves, όπως τα χρησιμοποιούμε σήμερα, για πορτοφόλια bitcoin“, δήλωσε ο Thorsten Groetker, πρώην CTO της Utimaco και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του κβαντικού computing.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν δεν κάνουμε εμείς τίποτα“, είπε.

hacking bitcoin wallets

Ενίσχυση των bitcoin wallets

Οι ειδικοί λένε ότι δεν ανησυχούν πολύ για το hacking bitcoin wallets με κβαντικούς υπολογιστές.

Ο Nic Carter της Castle Island Ventures, τόνισε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει σταδιακά.

Θα είχαμε λάβει προειδοποίηση αν οι κβαντικοί υπολογιστές έφταναν στο στάδιο της ωριμότητας και της πολυπλοκότητας που θα τους επέτρεπε να απειλούν τα βασικά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης“, είπε. “Δεν είναι κάτι που θα συμβεί εν μία νυκτί“.

Από την άλλη, επειδή είναι κάτι που μπορεί να γίνει, οι ειδικοί και οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέτρα και να δημιουργούν κρυπτογράφηση που θα είναι ανθεκτική σε κβαντικό hacking. Οπότε μέχρι να είναι σε θέση να παραβιάσουν ένα bitcoin wallet, θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NIST) εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρότυπο κρυπτογράφησης“, δήλωσε ο Thiel.

Είναι ένα τεχνικό πρόβλημα και υπάρχει μια τεχνική λύση για αυτό“, δήλωσε ο Groetker. “Υπάρχουν νέοι και ασφαλείς αλγόριθμοι για digital signatures. … Θα έχετε χρόνο για να μεταφέρετε τα χρήματά σας από έναν λογαριασμό σε έναν άλλο“.

Ένα τέτοιο ασφαλές πρότυπο κρυπτογράφησης αναμένεται να είναι έτοιμο έως το 2024. Από την άλλη, οι ειδικοί δεν περιμένουν ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι σε θέση ως τότε να παραβιάσουν ένα bitcoin wallet.

Δείτε επίσης: Οι κβαντικοί υπολογιστές έρχονται για να αλλάξουν τη ζωή σας!

Όλοι οι κάτοχοι bitcoin ή ethereum θα μεταφέρουν τα χρήματά τους από την ψηφιακή ταυτότητα που είναι εξασφαλισμένη με τον παλιό τύπο κλειδιού, σε ένα νέο πορτοφόλι ή σε έναν νέο λογαριασμό, που θα είναι ασφαλής με έναν νέο τύπο κλειδιού“, είπε ο Groetker.

Ωστόσο, αυτό το είδος αναβάθμισης στην ασφάλεια απαιτεί από τους χρήστες να είναι προσεκτικοί.

Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο χρειάζεται, δεν θα μετακινήσουν όλοι τα χρήματά τους εγκαίρως“, δήλωσε ο Groetker. Αναπόφευκτα, θα υπάρχουν χρήστες που ξεχνούν τον κωδικό πρόσβασής τους ή χρησιμοποιούν αδύναμα κλειδιά.

Πηγή: CNBC

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS