ΑρχικήsecurityΟι οργανισμοί είναι έτοιμοι για μελλοντικά hack σε κβαντικούς υπολογιστές

Οι οργανισμοί είναι έτοιμοι για μελλοντικά hack σε κβαντικούς υπολογιστές

Μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου που ονομάζεται Arqit προετοιμάζει ήσυχα τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις για αυτό που θεωρεί ως τον επόμενο μεγάλο στόχο των χάκερ: τους κβαντικούς υπολογιστές.

κβαντικούς υπολογιστές

Δείτε επίσης: Κβαντική συσκευή εκτελεί υπολογισμό 2,6 δισεκατομμυρίων ετών σε 4 λεπτά

Είναι ακόμα ένας απίστευτα νέος τομέας έρευνας, ωστόσο ορισμένοι στον κλάδο της τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft και IBM – πιστεύουν ότι η κβαντική πληροφορική θα γίνει πραγματικότητα την επόμενη δεκαετία. Και αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό νέο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των οργανισμών.

Ο David Williams, συνιδρυτής και πρόεδρος της Arqit, λέει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι αρκετά εκατομμύρια φορές ταχύτεροι από τους κλασικούς υπολογιστές και θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους κρυπτογραφίας.

Δείτε επίσης: Το Emotet malware αφαιρέθηκε από όλους τους μολυσμένους υπολογιστές!

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε ένα πλήθος καταστροφικών επιθέσεων ransomware σε διάφορους οργανισμούς, από την Colonial Pipeline, τον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ, έως την JBS, τη μεγαλύτερη εταιρεία κρεατοπαραγωγής στον κόσμο.

Η Microsoft και αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από την επίθεση εναντίον της εταιρείας πληροφορικής SolarWinds. Ο Πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε πρόσφατα εκτελεστική εντολή με στόχο την αύξηση των κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ.

Τι είναι η κβαντική υπολογιστική;

Η κβαντική υπολογιστική στοχεύει στην εφαρμογή των αρχών της κβαντικής φυσικής – ενός σώματος της επιστήμης που επιδιώκει να περιγράψει τον κόσμο στο επίπεδο των ατόμων και των υποατομικών σωματιδίων – στους υπολογιστές.

Ενώ οι σημερινοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τα 1 και 0 για την αποθήκευση πληροφοριών, ένας κβαντικός υπολογιστής βασίζεται σε κβαντικά bit ή qubits, τα οποία μπορούν να αποτελούνται από έναν συνδυασμό 0 και 1 ταυτόχρονα, κάτι που είναι γνωστό στον τομέα ως «superposition». Αυτά τα qubits μπορούν επίσης να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται «superposition».

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι πολύ πιο ισχυροί από τους σημερινούς υπολογιστές και είναι σε θέση να λύσουν πολύπλοκους υπολογισμούς πολύ πιο γρήγορα.

Ο Kasper Rasmussen, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στο CNBC ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σχεδιασμένοι να κάνουν «συγκεκριμένες πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες πολύ πιο γρήγορα από τους κλασικούς υπολογιστές».

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κυκλοφορήσουν τελικά οι κβαντικοί υπολογιστές με τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τις υπάρχουσες κυβερνοάμυνες.

Δείτε επίσης: WhatsApp: προσθέτει φωνητικές και βίντεο κλήσεις για υπολογιστές

Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ επιδιώκει να ενημερώσει τα πρότυπα του σχετικά με την κρυπτογραφία για να συμπεριλάβει αυτό που είναι γνωστό ως μετα-κβαντική κρυπτογραφία, αλγόριθμους που θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς έναντι επιθέσεων σε κβαντικούς υπολογιστές.

κβαντικούς υπολογιστές
Οι οργανισμοί είναι έτοιμοι για μελλοντικά hack σε κβαντικούς υπολογιστές

Ο Ali Kaafarani, CEO της cybersecurity start-up PQShield αναμένει ότι η NIST θα αποφασίσει για νέα πρότυπα μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, προειδοποιεί: «Για μένα, η πρόκληση δεν είναι η κβαντική απειλή και πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ασφαλείς μεθόδους κρυπτογράφησης. Το λύσαμε αυτό.»

«Η πρόκληση τώρα είναι πώς οι επιχειρήσεις θα προετοιμαστούν για τη μετάβαση στα νέα πρότυπα», δήλωσε ο Kaafarani.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS