ΑρχικήUpdatesΔιαστημικά συντρίμμια έπεσαν και προκάλεσαν ζημιά στον ISS!

Διαστημικά συντρίμμια έπεσαν και προκάλεσαν ζημιά στον ISS!

Ένα κομμάτι διαστημικών συντριμμιών – που είναι πολύ μικρό για να εντοπιστεί – χτύπησε και κατέστρεψε μέρος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και συγκεκριμένα τον ρομποτικό βραχίονα Canadarm2. Το όργανο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά τα διαστημικά συντρίμμια τρύπησαν τη θερμική κουβέρτα και προκάλεσαν ζημιά στο κάτω μέρος του βραχίονα. Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια απογοητευτική υπενθύμιση ότι το πρόβλημα των διαστημικών συντριμμιών σε χαμηλή τροχιά περί της Γης είναι μια ωρολογιακή βόμβα.

Οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν το πρόβλημα των διαστημικών συντριμμιών. Πάνω από 23.000 κομμάτια εντοπίζονται και παρακολουθούνται σε χαμηλή τροχιά περί της Γης ώστε να μπορέσουν οι δορυφόροι και ο ISS να αποφύγουν συγκρούσεις – αλλά όλα έχουν το μέγεθος ενός softball ή και μεγαλύτερο μέγεθος. Οτιδήποτε έχει μικρότερο μέγεθος είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Διαβάστε επίσης: NASA: Εκτοξεύτηκε η αποστολή του SpaceX Crew-2 στον ISS!

Διαστημικά συντρίμμια - ISS
Διαστημικά συντρίμμια έπεσαν και προκάλεσαν ζημιά στον ISS

Το Canadarm2 – επίσημα γνωστό ως Σύστημα Απομακρυσμένου Χειριστή Διαστημικού Σταθμού (SSRMS) σχεδιάστηκε από τον Καναδικό Διαστημικό Οργανισμό (CSA). Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που υπάρχει στον διαστημικό σταθμό εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένας ρομποτικός βραχίονας τιτανίου πολλαπλών αρθρώσεων που μπορεί να βοηθήσει στην ελιγμό αντικειμένων και στη συντήρηση του σταθμού.

Δεν είναι σαφές πότε συνέβη η πρόσκρουση. Η ζημιά παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια τακτικής επιθεώρησης. Η NASA και ο CSA συνεργάστηκαν για να λάβουν λεπτομερείς εικόνες και να αξιολογήσουν τη ζημιά.

Ο CSA ανέφερε σε ένα blog post τα ακόλουθα: «Παρά τη σύγκρουση, τα αποτελέσματα της τρέχουσας ανάλυσης δείχνουν ότι η απόδοση του βραχίονα παραμένει ανεπηρέαστη. Η ζημιά περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα του βραχίονα και της θερμικής κουβέρτας. Το Canadarm2 συνεχίζει να εκτελεί τις προγραμματισμένες λειτουργίες του.»

Δείτε ακόμη: NASA Curiosity: Νέες εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν σύννεφα στον Άρη

Διαστημικά συντρίμμια - ISS
Διαστημικά συντρίμμια έπεσαν και προκάλεσαν ζημιά στον ISS

Αν και ο ISS φαίνεται να στάθηκε τυχερός αυτή τη φορά, το πρόβλημα των διαστημικών συντριμμιών φαίνεται να αυξάνεται. Πέρυσι, ο ISS έπρεπε να πραγματοποιήσει ελιγμούς έκτακτης ανάγκης τρεις φορές για να αποφύγει συγκρούσεις με διαστημικά συντρίμμια σε υψόμετρο περίπου 400 χιλιομέτρων (250 μίλια).

Από την κυκλοφορία του Sputnik 1 το 1957, συσσωρεύονται διαστημικά συντρίμμια. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), περίπου 130 εκατομμύρια θραύσματα ανθρωπογενών υλικών μικρότερα του ενός χιλιοστού βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη αυτήν τη στιγμή. Αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τη διαστημική σκόνη.

Πρόταση: Μυστηριώδη ραδιοσήματα από τα βάθη του διαστήματος εντόπισε η NASA

Διαστημικά συντρίμμια - ISS
Διαστημικά συντρίμμια έπεσαν και προκάλεσαν ζημιά στον ISS

Πέρυσι, ο Tim Florer, επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Συντριμμάτων της ESA, δήλωσε τα εξής: «Για να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από την επιστήμη, την τεχνολογία και τα δεδομένα που συλλέγονται για το διάστημα, είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε καλύτερη συμμόρφωση με τις υπάρχουσες οδηγίες για τον περιορισμό των διαστημικών συντριμμιών στο σχεδιασμό και τις λειτουργίες των διαστημικών σκαφών. Αυτό είναι απαραίτητο για τη βιώσιμη χρήση του διαστήματος.»

Οι λειτουργίες ρομποτικής στον ISS που χρησιμοποιούν το Canadarm2 θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον, δήλωσε ο CSA. Ωστόσο, και οι δύο διαστημικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια ανάλυση του συμβάντος, τόσο για να κατανοήσουν πώς συνέβη αυτό, όσο και για να αξιολογήσουν τον ενδεχόμενο μελλοντικό κίνδυνο.

Πηγή πληροφοριών: sciencealert.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS