Η κάμερα τσέπης είναι εκπληκτική και σίγουρα βολική. Οι σημερινές κάμερες smartphone φαίνεται σαν να είναι μίλια μακριά από την προηγούμενη τεχνολογία φωτογραφίας, αλλά οι digital cameras (ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές) έπρεπε να ξεκινήσουν από κάπου. Τον 20ο αιώνα, όταν οι κάμερες χρειάζονταν φιλμ, η τεχνολογία ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών ξεκίνησε ως sat-nav για τους αστροναύτες. Έκτοτε, η Kodak, η Apple και πολλές ακόμη εταιρείες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σημερινών καμερών μεγέθους τσέπης. Ας κάνουμε όμως μία ιστορική αναδρομή στις digital cameras.
Οι αρχές
Η ιστορία της digital camera ξεκίνησε το 1961 με τον Eugene F. Lally του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA. Όταν δεν ασχολούταν με την τεχνητή βαρύτητα, σκεφτόταν πώς οι αστροναύτες μπορούσαν να βρουν τη θέση τους στο διάστημα χρησιμοποιώντας έναν φωτοαισθητήρα μωσαϊκού για να τραβήξουν φωτογραφίες των πλανητών και των αστεριών.
Ο Lally βρήκε πώς να λύσει το θέμα με το κόκκινο μάτι στις φωτογραφίες, αλλά δυστυχώς η θεωρία της digital camera ήταν ακόμα πολύ μπροστά από την τότε υπάρχουσα τεχνολογία. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε 10 χρόνια αργότερα, όταν ο Willis Adcock, υπάλληλος της Texas Instruments, πρότεινε την ιδέα μιας φωτογραφικής μηχανής χωρίς φιλμ. Η digital camera έγινε πραγματικότητα 15 χρόνια αργότερα.
Ανακαλύψτε τον Μικροσκοπικό Εξωπλανήτη κοντά στο Άστρο του Μπαρναρντ
Το ρομπότ AV1 βοηθά άρρωστα παιδιά να μην χάνουν μαθήματα
Τυφώνας Milton: Αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper
Διαβάστε ακόμη: Ευρώπη: Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου εγείρουν ανησυχίες
Η πρώτη digital camera (ψηφιακή φωτογραφική μηχανή)
Η πρώτη digital camera αναπτύχθηκε το 1975 από τον Steven Sasson, μηχανικό της Eastman Kodak. Ο Sasson δημιούργησε ένα πρωτότυπο από έναν φακό κάμερας ταινιών, μια χούφτα ανταλλακτικά Motorola, 16 μπαταρίες και μερικούς νεοεφευρεθέντες ηλεκτρονικούς αισθητήρες CCD της Fairchild.
Η προκύπτουσα κάμερα, που απεικονίστηκε το 2007 στο πρώτο της ταξίδι στην Ευρώπη, είχε μέγεθος εκτυπωτή και ζύγιζε περίπου 4 κιλά. Τράβηξε ασπρόμαυρες εικόνες σε μια ψηφιακή κασέτα και ο Sasson και οι συνάδελφοί του έπρεπε να εφεύρουν και μια ειδική οθόνη για να τις κοιτάξουν.
Το σημερινό iPhone 12 lineup της Apple διαθέτει κάμερες 12 megapixel – αυτό συνεπάγεται 12 εκατομμύρια pixel σε μια εικόνα. Το πρωτότυπο της Kodak είχε ανάλυση 0,01 megapixel. Χρειάστηκαν επίσης 23 δευτερόλεπτα για να τραβηχτεί η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία.
Το τέλος του φιλμ
Η συσκευή κλειστής ζεύξης (CCD) που εφευρέθηκε το 1969, ήταν η σημαντική ανακάλυψη που επέτρεψε στην ψηφιακή φωτογραφία να απογειωθεί. Το CCD είναι ένας αισθητήρας φωτός που βρίσκεται πίσω από το φακό και καταγράφει την εικόνα, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το φιλμ στην κάμερα. Οι πρώτες κάμερες που χρησιμοποίησαν αισθητήρες CCD ήταν εξειδικευμένα βιομηχανικά μοντέλα της Fairchild στη δεκαετία του 1970.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι φορητές κάμερες είχαν αρχίσει να «αφήνουν» το φιλμ. Αυτό ξεκίνησε να γίνεται το 1981, όταν η Sony παρουσίασε ένα πρωτότυπο μοντέλο Mavica (Magnetic Video Camera). Ωστόσο, δεν επρόκειτο για μία αυστηρά digital camera. Τεχνικά, το Mavica ήταν μια τηλεοπτική κάμερα. Αυτές οι αναλογικές κάμερες ήταν πρόδρομοι για digital snappers, καθώς κατέγραφαν εικόνες σε ηλεκτρονικά μέσα, αλλά εξακολουθούσαν να καταγράφουν τεχνικά αναλογικά δεδομένα.
Δείτε ακόμη: Οι κάμερες ασφαλείας Eufy δείχνουν τα live feeds χρηστών σε αγνώστους
Η Canon κυκλοφόρησε την πρώτη αναλογική κάμερα, RC-701, το 1986. Αυτό το επαγγελματικό μοντέλο ακολούθησε ένα μοντέλο καταναλωτή, το RC-250 Xapshot, το 1988. Το Xapshot ονομαζόταν Ion στην Ευρώπη ή Q- Pic στην Ιαπωνία. Κόστιζε 499$ στις ΗΠΑ, αλλά οι καταναλωτές έπρεπε να δώσουν άλλα 999$ σε μια μπαταρία, μια κάρτα διεπαφής υπολογιστή με software και δισκέτες.
Ωστόσο, αυτά τα είδη κάμερας δεν «απογειώθηκαν» ποτέ, λόγω της κακής ποιότητας εικόνας και του απαγορευτικού κόστους τους. Η ικανότητά τους να μεταδίδουν εικόνες σήμαινε ότι χρησιμοποιούνταν κυρίως από εφημερίδες για την κάλυψη events όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1984, οι διαμαρτυρίες της πλατείας Τιενανμέν του 1989 και ο πόλεμος του Κόλπου το 1991.
Η έλευση του πραγματικού digital
Η πρώτη αληθινή digital camera που δούλεψε πραγματικά, δημιουργήθηκε το 1981. Το ASI Science Team από το Πανεπιστήμιο του Calgary του Καναδά δημιούργησε την κάμερα Fairchild All-Sky για να φωτογραφίσει τις αύρες στον ουρανό.
Η κάμερα All-Sky χρησιμοποίησε περισσότερα από αυτά τα 100×100-pixel Fairchild CCD, τα οποία υπήρχαν από το 1973. Αυτό που έκανε την κάμερα All-Sky πραγματικά ψηφιακή ήταν ότι κατέγραφε ψηφιακά δεδομένα και όχι αναλογικά. Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο του 1981 η ψηφιακή επανάσταση ξεκίνησε με την κυκλοφορία του πρώτου compact disc player για καταναλωτές στον κόσμο, το Sony CDP-101.
Οι ιδέες του Luigi Colani: Σχεδόν το μέλλον των φωτογραφικών μηχανών
Το 1983, η Canon ανέθεσε στον Luigi Colani να οραματιστεί το μέλλον του σχεδιασμού της κάμερας. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής πίστευε ότι το αυγό είναι η υψηλότερη μορφή συσκευασίας και χρησιμοποίησε τη φιλοσοφία του «χωρίς ευθείες γραμμές στο σύμπαν» για να δημιουργήσει αυτές τις καινοτόμες ιδέες: το Hy-Pro, ένα σχέδιο SLR με εικονοσκόπιο LCD, μια φωτογραφική μηχανή αρχάριου που ονομάστηκε «Lady», την Super C Bio με power zoom και ενσωματωμένο φλας και την υποβρύχια κάμερα «Frog». Σχεδίασε επίσης το HOMIC, το οποίο αποκαλύφθηκε στην έκθεση Photokina του 1984, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Το digital φτάνει στα καταστήματα
Η πρώτη φορητή digital camera λέγεται ότι ήταν το Fuji DS-1P το 1988. Κατέγραφε εικόνες ως μηχανογραφημένα αρχεία σε μια εσωτερική κάρτα μνήμης SRAM 16MB που αναπτύχθηκε από κοινού με την Toshiba, αλλά το DS-1P δεν έφτασε ποτέ στα καταστήματα.
Η πρώτη digital camera που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ ήταν το μοντέλο Dycam του 1990.
Η ψηφιακή ανάπτυξη
Τα JPEG και MPEG standards δημιουργήθηκαν για ψηφιακά αρχεία εικόνας και ήχου το 1988. Το Digital Darkroom έγινε το πρώτο πρόγραμμα χειραγώγησης εικόνας για τον υπολογιστή Macintosh (σημερινό Mac) το 1988 και το Adobe PhotoShop 1.0 έφτασε το 1990.
Το Mosaic, ο πρώτος web browser που έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να βλέπουν φωτογραφίες στο Ίντερνετ, κυκλοφόρησε από το National Center for Supercomputing Applications το 1992. Εκείνη τη χρονιά έγινε επίσης το ντεμπούτο του Kodak DCS 200 με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο.
Πρόταση: Tesla προς Κίνα: Οι κάμερες των αυτοκινήτων είναι ενεργές μόνο στις ΗΠΑ
Η Apple μπαίνει στη δράση: Το QuickTake
Είναι γνωστό ότι η Apple κατασκευάζει τηλέφωνα, αλλά γνωρίζατε ότι δοκιμάστηκε και στην αγορά των digital cameras; Το Apple QuickTake 100 κυκλοφόρησε το 1994 και ήταν η πρώτη έγχρωμη digital camera που θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει με λιγότερο από 1.000$. Μπορούσε να αποθηκεύσει έως και οκτώ εικόνες 640×480 στην εσωτερική μνήμη. Παρά το logo της Apple, η digital camera κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από την Kodak. Το επόμενο QuickTake 200 δημιουργήθηκε από την Fujifilm.
Συνδεδεμένες κάμερες και CompactFlash
Η Epson κυκλοφόρησε τον πρώτο “photo quality” desktop inkjet εκτυπωτή το 1994. Αργότερα εκείνο το έτος, το Olympus Deltis VC-1100 έγινε η πρώτη digital camera που μπορούσε να στείλει φωτογραφίες. Αυτό που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να το συνδέσει σε ένα μόντεμ, αλλά θα μπορούσε να μεταδώσει φωτογραφίες κάτω από μια τηλεφωνική γραμμή – ακόμη και ένα κινητό τηλέφωνο. Χρειάζονταν περίπου έξι λεπτά για τη μετάδοση μιας εικόνας. Η ανάλυση εικόνας ήταν 768×576 pixel, η ταχύτητα κλείστρου θα μπορούσε να ρυθμιστεί μεταξύ 1/8 και 1/1000 δευτερολέπτων και περιλάμβανε έγχρωμο σκόπευτρο LCD.
Η κάρτα SmartMedia και οι κάρτες μνήμης CompactFlash έφτασαν επίσης το 1994. Η πρώτη φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποίησε το CompactFlash ήταν η Kodak DC-25 το 1996.
Η ψηφιακή εποχή
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκε το γνωστό σχήμα της digital camera που θα διαρκούσε για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο. Το 1995, η Ricoh RDC-1 ήταν η πρώτη digital camera που τράβαγε βίντεο και ήχο. Είχε έγχρωμη οθόνη LCD 64 mm (2,5 ιντσών) και το διάφραγμα f / 2,8 είχε οπτικό ζουμ 3x. Αυτά παρέμειναν οι βασικές προδιαγραφές για compacts για χρόνια, αλλά τουλάχιστον η τιμή μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Το πλέον γνωστό compact σχήμα συνέχισε να εμφανίζεται με την Canon PowerShot 600 το 1996. Είχε CCD 1/3-ιντσών, 832×608-pixel, ενσωματωμένο φλας, αυτόματη ισορροπία λευκού και οπτικό σκόπευτρο καθώς και οθόνη LCD. Ήταν το πρώτο μοντέλο καταναλωτή που μπορούσε να γράψει εικόνες σε μια μονάδα σκληρού δίσκου και να αποθηκεύσει έως και 176MB. Η τιμή της ανερχόταν στα 949$.
Αν και μερικές φορές τα compacts κυκλοφορούσαν σε περίεργα και υπέροχα σχήματα – όπως το Pentax EI-C90, το οποίο χωρίζεται σε δύο τμήματα – ο βασικός παράγοντας μορφής παρέμεινε. Μέχρι τη δεκαετία του 2010, μια compact camera είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με την κασέτα που το πρωτότυπο του Steve Sasson στη δεκαετία του 1970 χρειαζόταν για να σώσει μια μόνο κοκκώδη εικόνα.
Οι κάμερες SLR επαγγελματικού τύπου πραγματοποίησαν επίσης τη μετάβαση στο digital.
Camera phone
Η μεγάλη ψηφιακή επανάσταση ήταν, φυσικά, η κάμερα κινητού τηλεφώνου. Το Kyocera Visual Phone VP-210 το 1999 και το Samsung SCH-V200 το 2000 ήταν τα πρώτα τηλέφωνα με κάμερα. Λίγους μήνες αργότερα, το Sharp Electronics J-SH04 J-Phone ήταν το πρώτο που δεν χρειαζόταν να συνδεθεί σε υπολογιστή. Μπορούσε απλώς να στείλει φωτογραφίες, γεγονός που το κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία και την Κορέα. Μέχρι το 2003, οι πωλήσεις camera phone ξεπέρασαν αυτές των digital cameras.
Το 2007, η Apple κυκλοφόρησε το iPhone και η εποχή των smartphone ξεκίνησε πραγματικά. Οι κάμερες που ενσωματώθηκαν σε τηλέφωνα βελτιώθηκαν γρήγορα, αλλά συνδυάστηκαν πολλοί παράγοντες για να μετατρέψουν τον καθένα σε φωτογράφο: Οι μνήμες των τηλεφώνων έγιναν μεγαλύτερες ώστε οι χρήστες να μπορούν να τραβήξουν περισσότερες φωτογραφίες. Οι αισθητήρες CCD αντικαταστάθηκαν από τσιπ CMOS που χρησιμοποιούν λιγότερη ισχύ. Τα 3G, 4G και 5G κατέστησαν δυνατή την άμεση κοινή χρήση των φωτογραφιών, ενώ τα sites φωτογραφιών – όπως το Flickr – σύντομα άνοιξαν τον δρόμο σε social media, όπως το Facebook και το Instagram, ως μέρος για να μοιράζονται οι χρήστες τις φωτογραφίες τους.
Το 2012, η Nokia κυκλοφόρησε ένα smartphone 41 megapixel, το Nokia 808 PureView.
Τα σημερινά καλύτερα τηλέφωνα με κάμερα έρχονται συνήθως με δύο, τρεις ή τέσσερις κάμερες για τη λήψη ακόμα καλύτερων φωτογραφιών. Η υπολογιστική ισχύς των smartphone άνοιξε τον δρόμο στην υπολογιστική φωτογραφία, τεχνολογία επεξεργασίας που ξεπερνά τα όρια των φακών και των αισθητήρων εικόνας. Και η τελευταία λέξη-κλειδί είναι το “pixel binning”, που χρησιμοποιείται για το Samsung Galaxy S21 Ultra 5G για τις τεράστιες κάμερες 108 megapixel.
Φυσικά, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία αναμένουμε ακόμα περισσότερες «επαναστατικές» καινοτομίες.
Πηγή πληροφοριών: cnet.com