ΑρχικήHow ToiPhone: Πώς να ελέγξετε αν έχει μολυνθεί με malware και πώς να...

iPhone: Πώς να ελέγξετε αν έχει μολυνθεί με malware και πώς να το αφαιρέσετε;

Είναι γνωστό ότι η Apple δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των iPhone και η προστασία από malware είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αγοράζουν αυτές τις συσκευές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα iPhone είναι 100% ασφαλές.

Δείτε επίσης: Craig Federighi: Τα Mac είναι πιο ευάλωτα σε malware σε σχέση με τα iPhone

iPhone malware

Εάν ένα malware φτάσει στο iPhone σας, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Πώς επηρεάζει ένα malware τα iPhone;

Όπως συμβαίνει και με τους ιούς υπολογιστών, τα malware συχνά επηρεάζουν την απόδοση του iPhone. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μπαταρία σας πέφτει γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μπαταρία, αλλά αν παρατηρήσετε ότι πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας πιο συχνά, η σάρωση για κακόβουλο λογισμικό είναι καλή ιδέα.

Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το κινητό υπερθερμαίνεται γρήγορα. Αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη. Και αυτό το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Όπως και να έχει πρέπει να το ψάξετε.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το iPhone μπορεί να σταματήσει λειτουργεί λόγω του malware.

Όταν βλέπετε τις παραπάνω ενδείξεις πρέπει να ελέγχετε αμέσως για malware για να μην δώσετε χρόνο να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά. Το malware συνήθως δεν στοχεύει στη μη σωστή λειτουργία του τηλεφώνου. Μπορεί να χρησιμοποιείται για την κλοπή passwords και άλλων ευαίσθητων δεδομένων.

Δείτε επίσης: Microsoft: Μαζική εκστρατεία malware διανέμει fake ransomware!

Πώς να ελέγξετε iPhone για ιούς ή malware;

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει malware στη συσκευή σας, πρέπει να το ελέγξετε:

Ελέγξτε για άγνωστες εφαρμογές

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού στο iPhone είναι να ελέγξετε για άγνωστες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας, δηλαδή εφαρμογές που δεν έχετε κατεβάσει ούτε είναι προεπιλεγμένες εφαρμογές της Apple.

Ελέγξτε εάν η συσκευή σας είναι jailbroken

Το jailbreaking επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρέσουν τους περιορισμούς της Apple, αλλά το iPhone γίνεται πιο ευάλωτο σε κακόβουλα λογισμικά. Εάν έχετε αγοράσει μια μεταχειρισμένη συσκευή και δεν γνωρίζετε αν είναι jailbroken ή όχι, πρέπει να το ελέγξετε.

Δεν είναι εύκολο να μάθετε αν το τηλέφωνό σας είναι jailbroken. Ένα πιθανό σημάδι, ωστόσο, είναι η παρουσία μιας εφαρμογής που ονομάζεται Cydia. Αυτή είναι μια εφαρμογή διαθέσιμη μόνο σε jailbroken συσκευές iOS.

Ελέγξτε την κατανάλωση δεδομένων και αντίστοιχα τους λογαριασμούς σας

Όταν το iPhone σας έχει κακόβουλο λογισμικό, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι το τηλέφωνο έχει χρησιμοποιήσει περισσότερα δεδομένα, το οποίο κατ’ επέκταση μπορείτε να το δείτε και στο λογαριασμό σας.

Επίσης, μπορείτε να παρατηρήσετε κλήσεις που δεν έχετε πραγματοποιήσει εσείς. Και πάλι, αυτές οι κλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο λογαριασμό.

Ελέγξτε τον αποθηκευτικό χώρο σας

Αν ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος είναι σημαντικά μικρότερος από αυτό που θα έπρεπε να είναι με βάση τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες που έχετε κλπ, τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά.

iPhone malware

Πώς να απαλλαγείτε από έναν ιό ή malware στο iPhone σας;

Εάν πιστεύετε ή έχετε επιβεβαιώσει ότι υπάρχει malware στο iPhone, πρέπει να δράσετε άμεσα.

Κάντε επανεκκίνηση στο iPhone σας

Η επανεκκίνηση του iPhone βοηθά, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απαλλαγείτε από κακόβουλο λογισμικό.

Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε επανεκκίνηση, δοκιμάστε να κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Διαγράψτε εφαρμογές που δεν γνωρίζετε

Εάν παρατηρήσετε εφαρμογές που δεν πρέπει να βρίσκονται στο τηλέφωνό σας, η διαγραφή τους θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του κακόβουλου λογισμικού από το τηλέφωνό σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κρατήσετε πατημένο το εικονίδιο έως ότου επισημανθεί η μεμονωμένη εφαρμογή και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στην επιλογή “Κατάργηση εφαρμογής”. Διαφορετικά, μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή στις “Ρυθμίσεις” και να τη διαγράψετε από εκεί.

Διαγράψτε το ιστορικό σας

Η εκκαθάριση του ιστορικού σας στο Safari μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση ενός ιού στο iPhone σας. Επιπλέον, εμποδίζετε την κλοπή κωδικών πρόσβασης και άλλων δεδομένων.

Μάθετε περισσότερα: iPhone/iPad: Πώς να διαγράψετε το πρόσφατο Ιστορικό στο Safari;

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας

Η λήψη και χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού προστασίας από ιούς, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απομάκρυνση ενός malware από το iPhone σας.

Είναι καλό να επενδύσετε σε ένα τέτοιο λογισμικό γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μόλυνσης.

Αντικαταστήστε το iPhone σας

Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη συσκευή σας.

Ενεργήστε γρήγορα!

Αν και οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, το iPhone μπορεί να μολυνθεί από κάποιο ιό ή malware. Επομένως, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να ξέρετε τι να κάνετε!

Πηγή: MakeUseOf

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS