ΑρχικήsecurityΕυρώπη: Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου εγείρουν ανησυχίες

Ευρώπη: Οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου εγείρουν ανησυχίες

Δύο χρόνια μετά την εισαγωγή ενός συστήματος μαζικής παρακολούθησης με χιλιάδες κάμερες ασφαλείας αναγνώρισης προσώπου στους δρόμους της Σερβικής πρωτεύουσας – το Βελιγράδι – η ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογίας συνεχίζει να αυξάνεται.

αναγνώρισης προσώπου

Το σύστημα παρακολούθησης της Huawei προκάλεσε μεγάλη διαμάχη όταν πρωτο-κυκλοφόρησε το 2019. Τώρα οι οργανισμοί ανθρωπίνων και ψηφιακών δικαιωμάτων στη χώρα προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Δείτε επίσης: Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου οδήγησε αδίκως στη φυλακή έγχρωμο άνδρα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, το Ίδρυμα SHARE, ένας οργανισμός ψηφιακών δικαιωμάτων με έδρα το Βελιγράδι που υποστηρίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και την ψηφιακή ασφάλεια, λάνσαρε έναν ιστότοπο που λέγεται “Thousands of cameras”, ως χώρο όπου οι Σέρβοι πολίτες θα μπορούσαν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για τις κάμερες αναγνώρισης προσώπου. “Η συνολική απώλεια της ανωνυμίας αντιπροσωπεύει μια ορισμένη απώλεια της ελευθερίας μας – η συνειδητοποίηση ότι είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση αλλάζει δραστικά τις αποφάσεις μας”, προειδοποιεί.

Δείτε επίσης: Μινεάπολη: Απαγορεύει τη χρήση software αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία

Οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία και άρχισαν να υποβάλλουν φωτογραφίες και στιγμιότυπα από τις κάμερες που έχουν ήδη εγκατασταθεί και εντοπίζουν τις ακριβείς τοποθεσίες τους.

“Τέτοιες υποδομές θα επέτρεπαν τη μαζική παρακολούθηση όλων των πολιτών του Βελιγραδίου, με την αστυνομία να έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα χρησιμοποιούσε τις βάσεις δεδομένων ταυτοποίησης για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτή είναι μια τεράστια δύναμη που θα κερδίσει όποιος έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για να αποφευχθεί η κατάχρηση μιας τέτοιας εξουσίας,” δήλωσε ο Danilo Krivokapic, διευθυντής του SHARE Foundation, στο ZDNet.

Τον Μάιο του 2020, πραγματοποιήθηκαν κάποιες μαζικές συγκεντρώσεις στο Βελιγράδι προς υποστήριξη της σερβικής κυβέρνησης, που διοργανώθηκαν στο Βελιγράδι από το κυβερνών κόμμα – καθώς η χώρα ετοιμαζόταν για κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης: NSPCC: Πάνω από το 50% των σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος παιδιών γίνεται μέσω Facebook apps

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic αργότερα έδωσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις – 5.790 υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό προκάλεσε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν το σύστημα παρακολούθησης πράγματι αναπτύχθηκε για να παρακολουθεί και να μετράει τον αριθμό των ανθρώπων σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020, λίγο μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση, ήθελε να προσθέσει αυστηρότερα μέτρα κατά της επιδημίας του COVID-19 στη χώρα και να επαναφέρει τα lockdown.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του Vucic και η αστυνομία έπρεπε να χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει τους ταραχοποιούς. Μετά από ότι συνέβη, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι δέχτηκε “αξιόπιστες αναφορές” που ανέφεραν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε το σύστημα των καμερών αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσει τους ταραχοποιούς.

Σύμφωνα με τον Krivokapic, η πρωτοβουλία που εισήγαγε το Ίδρυμα SHARE αποτελεί μέρος της αντίθεσης στην εγκατάσταση και τη χρήση της βιομετρικής παρακολούθησης όχι μόνο στη Σερβία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως μέρος του κινήματος “Reclaim Your Face“.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS