ΑρχικήinetInfluencers λένε ότι τους ζητήθηκε να πουν ότι το Pfizer είναι επικίνδυνο!

Influencers λένε ότι τους ζητήθηκε να πουν ότι το Pfizer είναι επικίνδυνο!

Social media influencers στη Γαλλία με εκατοντάδες χιλιάδες followers ανέφεραν ότι ένα περίεργο διαφημιστικό πρακτορείο τους πρότεινε χρήματα για να πουν ότι το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19 είναι επικίνδυνο.

COVID-19 Pfizer

Ο Γάλλος YouTuber Leo Grasset ήταν ένας από τους influencers που προσεγγίστηκε από το πρακτορείο. Ο Grasset είπε ότι του ζητήθηκε να προβεί σε ψευδείς ισχυρισμούς για το εμβόλιο της Pfizer, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνο και ότι οι ρυθμιστικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τους υποτιθέμενους κινδύνους.

Δείτε επίσης: Facebook: Έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19

Ο Grasset, ο οποίος έχει 1,1 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, λέει ότι αρνήθηκε την πρόταση. Άλλοι influencers (επίσης στη Γαλλία) με αρκετά μεγάλο κοινό στο Twitter, το Instagram και άλλες πλατφόρμες δήλωσαν, επίσης, ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα για την ανάρτηση posts που κατηγορούν το εμβόλιο Pfizer για τον COVID-19.

Το άτομο που επικοινώνησε με τον Grasset είπε ότι λέγεται Anton. Ο Anton είπε στον YouTuber ότι το γραφείο του έχει έναν “αρκετά σημαντικό” προϋπολογισμό και ότι ασχολείται με μια “ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με το COVID-19 και τα εμβόλια που προσφέρονται στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, ιδίως τα AstraZeneca και Pfizer“.

Ο Anton ζήτησε από τον Grasset και γενικά τους influencers ένα βίντεο 45-60 δευτερολέπτων στο Instagram, το TikTok ή το YouTube, το οποίο θα έλεγε ότι “το ποσοστό θνησιμότητας του εμβολίου Pfizer είναι 3 φορές μεγαλύτερο από του AstraZeneca” και θα ρωτούσε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση το αγοράζει.

Influencers Pfizer

Είναι μονοπώλιο και προκαλεί βλάβη στη δημόσια υγεία“, δήλωσε ο Anton.

Όταν ρωτήθηκε για τον χρηματοδότη αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης για το Pfizer και τον COVID-19, ο Anton αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας απλά ότι ο “ο πελάτης προτιμά να παραμείνει ανώνυμος“.

Δείτε επίσης: COVID-19: Η Pfizer εντόπισε ψεύτικα εμβόλια σε Μεξικό και Πολωνία

Ο Grasset μοιράστηκε με το The Associated Press τα email που είχε ανταλλάξει με τον Anton.

Ο Γάλλος Υπουργός Υγείας, Olivier Veran, σχολίασε για το περιστατικό: “Είναι αξιολύπητο, είναι επικίνδυνο, είναι ανεύθυνο“.

Το άτομο που επικοινώνησε με τον Grasset είπε ότι εργάζεται για ένα διαφημιστικό πρακτορείο που ονομάζεται Fazze. Ένα site του Fazze έδινε μια διεύθυνση στο Λονδίνο, αλλά το site εξαφανίστηκε. Η κυβερνητική υπηρεσία Companies House, όπου είναι εγγεγραμμένες οι βρετανικές εταιρείες, δεν έχει κανένα αρχείο για το Fazze.

Τα emails του Anton περιελάμβαναν έναν σύνδεσμο προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης, που οδηγούσε σε ένα σύνολο οδηγιών για την καμπάνια κατά του Pfizer.

Στο σύνδεσμο έλεγε ότι οι influencers που συμφώνησαν να λάβουν μέρος δεν έπρεπε να λένε ότι χρηματοδοτήθηκαν και θα έπρεπε “να παρουσιάσουν το υλικό ως δική τους ανεξάρτητη άποψη“.

Επίσης, οι οδηγίες έλεγαν ότι οι influencers έπρεπε να αναφέρουν “ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνοούν αυτό το θέμα” και έπρεπε να ρωτήσουν γιατί οι κυβερνήσεις αγοράζουν το Pfizer.

Pfizer επικίνδυνο

Ένας εκπαιδευόμενος γιατρός στη νότια Γαλλία με δεκάδες χιλιάδες followers προσεγγίστηκε, επίσης, από το διαφημιστικό πρακτορείο και είπε στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BFMTV ότι του πρόσφεραν περισσότερα από 2.000 ευρώ για την ανάρτηση ενός βίντεο 30 δευτερολέπτων.

Δείτε επίσης: Twitter: Εστιάζει στη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τον Covid

Ο Grasset είπε ότι, χάρη στο μεγάλο του κοινό στο YouTube, θα μπορούσε να λάβει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αν συμφωνούσε να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά του Pfizer.

Αντ’ αυτού, έγραψε ότι “δεν μπορώ να δουλέψω για έναν πελάτη που δεν θα δώσει το όνομά του και που μου ζητά να κρύψω τη συνεργασία“.

Ήθελαν να μιλήσω για το εμβόλιο Pfizer με τρόπο που θα ήταν επιζήμιος για τη φήμη του εμβολίου“, είπε, ενώ τόνισε ότι αυτό το περιστατικό δείχνει ότι όλοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με όσα διαβάζουμε στο Διαδίκτυο.

Πηγή: Global News

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS