ΑρχικήinetΤεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!

Τεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!

Μια τεράστια νίκη πέτυχε στις 5 Απριλίου η Google στη δικαστική της διαμάχη με την Oracle. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η χρήση πηγαίου κώδικα της Oracle Corp για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Android – που χρησιμοποιείται στα περισσότερα smartphones παγκοσμίως – δεν παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Εκτός από την επίλυση μιας διαφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των τεχνολογικών γιγάντων, η απόφαση συμβάλλει στην επιβεβαίωση μιας μακροχρόνιας πρακτικής στην ανάπτυξη software. Ωστόσο, το Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει το ευρύτερο ερώτημα εάν τα APIs προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Η Oracle είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά της Google, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και παραβίαση του νόμου περί copyright, διεκδικώντας μάλιστα ποσό άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
Τεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!

Διαβάστε επίσης: Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS

Με ψήφους 6 υπέρ έναντι 2 κατά, οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει υπέρ της Oracle.

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί με έδρα την Καλιφόρνια, που έχουν ετήσια έσοδα, από κοινού, άνω των 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκονταν σε διαμάχη από το 2010, όταν η δεύτερη προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της πρώτης, κατηγορώντας την για παραβίαση του copyright. Η Oracle ήθελε να ξεκαθαρίσει αν η Google είχε το δικαίωμα να αντιγράψει μέρος της γλώσσας προγραμματισμού Java για να αναπτύξει το δικό της σύστημα Android.

Δείτε ακόμη: Microsoft, Salesforce, Oracle σχεδιάζουν ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Με την απόφαση που εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, η Google γλιτώνει από την καταβολή ενός ενδεχομένως πολύ μεγάλου ποσού που ζητούσε η Oracle, επικαλούμενη τις ζημίες που υπέστη. Αρχικά, η Oracle διεκδικούσε να της καταβληθούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, οι νέες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμη και για 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!
Τεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!

Η Oracle στην αγωγή της κατηγορούσε την Google για λογοκλοπή, και συγκεκριμένα ότι αντέγραψε 11.330 γραμμές κώδικα καθώς και τον τρόπο οργάνωσής του για να δημιουργήσει το Android, μέσω του οποίου αποκόμισε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Το Android, για το οποίο έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια εφαρμογές, χρησιμοποιείται σήμερα στο 70% των smartphones παγκοσμίως.

Η Google από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν αντέγραψε ένα πρόγραμμα αλλά χρησιμοποίησε στοιχεία της γλώσσας προγραμματισμού Java που χρειαζόταν για να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μια πλατφόρμα.

Τεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!
Τεράστια νίκη της Google στη δικαστική διαμάχη με την Oracle!

Πρόταση: Νέο Android malware εμφανίζεται σαν ενημέρωση συστήματος!

O ομοσπονδιακός νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία δεν καλύπτει τις «μεθόδους λειτουργίας» και επομένως η Google έκανε ορθή χρήση του κώδικα, έκρινε το δικαστήριο σύμφωνα με το Reuters.

Παρόλα αυτά, η Google θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του δικαστηρίου, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS