ΑρχικήinetBackpack AI ειδοποιεί πεζούς με προβλήματα όρασης για εμπόδια!

Backpack AI ειδοποιεί πεζούς με προβλήματα όρασης για εμπόδια!

Ο Jagadish Mahendran, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του ένα backpack AI για να διευκολύνει άτομα με προβλήματα όρασης κατά την κυκλοφορία τους στους δρόμους. Ο Mahendran εμπνεύστηκε αυτό το σύστημα παρατηρώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά στους δρόμους μία φίλη του με προβλήματα όρασης.

Ο Mahendran ανέφερε τα ακόλουθα: «Εδώ και χρόνια μαθαίνω σε ρομπότ να “βλέπουν” πράγματα. Είναι ειρωνεία να έχω βοηθήσει στην ανάπτυξη μηχανών – συμπεριλαμβανομένου ενός ρομπότ αγορών που μπορούσε να “βλέπει” εφοδιασμένα ράφια, και ενός ρομπότ κουζίνας – αλλά τίποτα για άτομα με περιορισμένη ή καθόλου όραση».

Backpack AI ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης για εμπόδια!
Backpack AI ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης για εμπόδια!

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Αφού εξερεύνησε την υπάρχουσα τεχνολογία για άτομα με προβλήματα όρασης, όπως μπαστούνια με δυνατότητα κάμερας ή εφαρμογές smartphone που συνδέονται με GPS, ανέπτυξε ένα backpack AI που χρησιμοποιεί κάμερες για να παρέχει ειδοποιήσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

μπαστούνι με δυνατότητα κάμερας
Mπαστούνι με δυνατότητα κάμερας

Ο Mahendran εστίασε στο ζήτημα της καθυστέρησης. Οι καθυστερήσεις μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες όταν, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο διασχίζει γρήγορα μια διασταύρωση. Ανέφερε ωστόσο ότι με το backpack AI μείωσε σημαντικά τον χρόνο καθυστέρησης. Πρόσθεσε ακόμη πως τα δεδομένα κάμερας υποβάλλονται σε επεξεργασία αμέσως μόλις καταγράφονται.

Δείτε ακόμη: Πρόγραμμα AI υπάρχει μόνο και μόνο για να διαφωνεί με τους ανθρώπους

Το σύστημα αποτελείται από μια θερμογραφική κάμερα AI της Luxi OAK-D που μπορεί να κρυφτεί σε ένα γιλέκο ή ένα σακάκι, μια κεντρική μονάδα υπολογιστή που τοποθετείται σε ένα σακίδιο, μια μπαταρία μεγέθους τσέπης κρυμμένη σε ένα fanny pack και ένα ακουστικό με δυνατότητα Bluetooth για να παρέχει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο και κατά προσέγγιση τοποθεσίες για κοντινά εμπόδια, όπως επερχόμενες διαβάσεις πεζών, κλαδιά δέντρων, εισόδους, πινακίδες, κράσπεδα και άλλους πεζούς.

Backpack AI ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης για εμπόδια!
Backpack AI ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης για εμπόδια!

Η κάμερα OAK-D είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο AI που λειτουργεί με το Intel Movidius VPU και το Intel Distribution of OpenVINO toolkit. Μπορεί να επεξεργαστεί προηγμένα νευρωνικά δίκτυα παρέχοντας ταυτόχρονα έναν χάρτη βάθους σε πραγματικό χρόνο από το στερεοφωνικό ζεύγος και τις επιταχυνόμενες δυνατότητες όρασης υπολογιστή από μία μόνο κάμερα 4K.

Ο Mahendran περιέγραψε το όλο σύστημα, που έχει “διάρκεια ζωής” οκτώ ωρών, ως απλό, wearable και διακριτικό.

Πρόταση: Intel: Μετά τις καμπάνιες κατά του M1 chip, λέει πως θέλει να φτιάξει Apple silicon chips

Ξεκίνησε να αναπτύσσει το σύστημα το 2013, ενώ το 2020 κέρδισε έναν Intel-backed διαγωνισμό AI.

Οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτό μέσω φωνητικών εντολών, όπως το “Ξεκίνα”, το οποίο ενεργοποιεί το σύστημα. Το “Περίγραψε” συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πράγματα που καταγράφει η κάμερα, ενώ το “Εντόπισε” συγκεντρώνει αποθηκευμένες τοποθεσίες από το σύστημα GPS, όπως μια διεύθυνση γραφείου ή σπιτιού.

Backpack AI ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης για εμπόδια!
Backpack AI ειδοποιεί άτομα με προβλήματα όρασης για εμπόδια!

Επίσης, το μηχάνημα διαβάζει σύντομα prompts, όπως “Αριστερά”, όταν υπάρχει κάτι στα αριστερά του χρήστη ή “Επάνω, Μπροστά” για να περιγράψει ένα κλαδί δέντρου στο δρόμο.
Ο Mahendran δημιούργησε επίσης μια online κοινότητα για την τεχνολογία του, με την ονομασία “MIRA“. Εθελοντές με προβλήματα όρασης τον βοήθησαν να δημιουργήσει το interface για το MIRA και το σύστημα backpack.

Το σύστημα βασίζεται στον ήχο. Ωστόσο, οι εικόνες που τραβιούνται από την κάμερα μοιάζουν με αυτές των αυτόνομων αυτοκινήτων, οι οποίες επισημαίνουν αντικείμενα όπως πεζοί, κτίρια, σήματα στοπ και άλλα αυτοκίνητα κατά την οδήγηση. Οι προγραμματιστές μπορούν να δουν τί επεξεργάζεται ο υπολογιστής στο backpack.

Η Hema Chamraj, διευθύντρια στην Ai4Good της Intel, δήλωσε ότι τέτοια έργα θα γίνουν πιο διαδεδομένα με περισσότερη πρόσβαση σε εργαλεία υπολογιστών χαμηλού κόστους, αλλά ισχυρά. «Είναι εκπληκτικό πόση φαντασία υπάρχει εκεί έξω», είπε, συλλογιζόμενη άλλα πιθανά έργα που θα μπορούσαν να συνδυάσουν τη μηχανική μάθηση με την ιατρική βοήθεια.

Το backpack AI του Mahendran δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο προς πώληση. Ωστόσο, ο Mahendran λέει ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένα GoFundMe για να εξοπλίσει τους πεζούς με προβλήματα όρασης, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα.

Πηγή πληροφοριών: mashable.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS