ΑρχικήyoutubeSpaceX: Εκτοξεύει για ένατη φορά Falcon 9 first-stage booster! Κοντά στο στόχο...

SpaceX: Εκτοξεύει για ένατη φορά Falcon 9 first-stage booster! Κοντά στο στόχο των 10 πτήσεων

Η SpaceX εκτόξευσε άλλη μια παρτίδα δορυφόρων Starlink το πρωί της Κυριακής, μέσω του πυραύλου Falcon 9, πλησιάζοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα σημαντικό ορόσημο ως προς την επαναχρησιμοποίηση πυραύλων.

Δείτε επίσης: Η SpaceX εκτόξευσε 60 ακόμη δορυφόρους Starlink – μόλις μια βδομάδα από την προηγούμενη παρτίδα

SpaceX

Το Falcon 9 first-stage booster που ανέβασε αυτό το payload σε τροχιά, το Booster no. 1051, πραγματοποίησε την ένατη πτήση του και προσεδαφίστηκε με επιτυχία στο Of Course I Still Love You droneship της εταιρείας.

Είναι ο πρώτος πύραυλος Falcon 9 που έχει πραγματοποιήσει εννέα αποστολές.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, καθώς δίνει ελπίδες ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μια δέκατη πτήση στο άμεσο μέλλον, ίσως μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Η επίτευξη δέκα πτήσεων θα σήμαινε και επίτευξη ενός από τους κύριους στόχους της SpaceX για τον πύραυλο Falcon 9. Η εταιρεία είχε φτιάξει το διαστημικό όχημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

Η εταιρεία ξεκίνησε την “Block 5” version του πυραύλου Falcon 9 τον Μάιο του 2018 και έκτοτε αυτό το όχημα έχει πραγματοποιήσει 55 επιτυχημένες αποστολές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αλλαγές που ενσωμάτωσαν οι μηχανικοί της SpaceX σε αυτόν τον νέο πύραυλο, για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητά του για επαναχρησιμοποίηση, έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε μεγάλο βαθμό.

Falcon 9

Για όσους γνωρίζουν από πυραύλους, αυτό είναι πολύ δύσκολο“, δήλωσε ο ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το 2018.

Ξεκινήσαμε το 2002. Χρειάστηκαν δεκαέξι χρόνια τρομερής προσπάθειας, πολλές επαναλήψεις και χιλιάδες μικρές αλλά σημαντικές αναπτυξιακές αλλαγές για να φτάσουμε εκεί που πρέπει“.

Εκείνη την εποχή, ο Musk είχε θέσει δύο βασικούς στόχους για το Falcon 9 first-stage booster. Ο ένας από αυτούς ήταν να πετάξει κάθε όχημα 10 φορές, πριν να είναι απαραίτητη μια σημαντική συντήρηση.

Απ’ ότι έδειξε η ένατη επιτυχημένη εκτόξευση της Κυριακής, η SpaceX τα πάει πολύ καλά με αυτόν τον στόχο.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τις διαδικασίες συντήρησης των Falcon 9 first-stages μεταξύ των εκτοξεύσεων ούτε τη συχνότητα αλλαγής ενός κινητήρα Merlin, ωστόσο απ’ ότι φαίνεται οι πυρήνες έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι και γεροί.

Πολλοί Falcon 9 first stage boosters έχουν πλέον πετάξει περισσότερες από πέντε φορές.

Η ικανότητα γρήγορης επαναχρησιμοποίησης του πυραύλου Falcon 9 επέτρεψε στην SpaceX να επιτύχει υψηλό ρυθμό εκτοξεύσεων τους τελευταίους μήνες, με λιγότερους από 10 ενεργούς boosters.

Τους τελευταίους μήνες, η SpaceX εκτοξεύει κατά μέσο όρο έναν πύραυλο κάθε εννέα ημέρες.

Δείτε επίσης: Ο πύραυλος της SpaceX κατάφερε να προσγειωθεί αλλά εξερράγη μετά

Η SpaceX πραγματοποιεί συνεχώς αποστολές, αφού έχει δεσμευτεί για την άμεση τοποθέτηση χιλιάδων δορυφόρων Starlink σε τροχιά.

Δείτε επίσης: Δορυφορικό Internet Starlink: Ο Musk υπόσχεται διπλάσιες ταχύτητες μέσα στο 2021

Οι αστρονόμοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επίδραση αυτών των δορυφόρων στον νυχτερινό ουρανό και οι ειδικοί ανησυχούν για πιθανές συγκρούσεις.

Εντούτοις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνική που απαιτείται για την τόσο γρήγορη τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά είναι εντυπωσιακή.

Πηγή: Ars Technica

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS