ΑρχικήinetΣύμπαν: Ανακαλύφθηκε η πιο μακρινή έκρηξη που έγινε ποτέ γνωστή

Σύμπαν: Ανακαλύφθηκε η πιο μακρινή έκρηξη που έγινε ποτέ γνωστή

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πιο μακρινή έκρηξη ραδιοκυμάτων που έγινε ποτέ γνωστή. Η έκρηξη προήλθε από ένα κβάζαρ που είναι τόσο μακριά που το φως της έφτασε στην Γη μετά από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα σήματα που ανιχνεύθηκαν από τους επιστήμονες προέρχονται από μια εποχή που το σύμπαν ήταν μόλις 780 εκατομμυρίων ετών.

Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και πιο μακρινά κβάζαρ. Όμως το νέο είναι αξιοσημείωτο γιατί είναι η πρώτη φορά που οι ραδιοεκπομπές μπόρεσαν να εντοπιστούν από ένα τόσο μακρινό αντικείμενο.

έκρηξη

Τα κβάζαρ είναι από τα πιο φωτεινά αντικείμενα του σύμπαντος. Βρίσκονται στο κέντρο ορισμένων γαλαξιών και τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Μια μικρή μειοψηφία των κβάζαρ είναι «radio-loud», ή έχουν jets που εκτοξεύουν ραδιοεκπομπές. Μόνο το 10% των κβάζαρ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους επιστήμονες καθώς είναι πάρα πολύ φωτεινά.

Ακόμη και όταν οι επιστήμονες συνέχισαν να βρίσκουν τεράστιο αριθμό αντικειμένων από τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του σύμπαντος, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, η εύρεση εκείνων που έχουν στείλει ραδιοσήματα έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη.

Το κβάζαρ, που ονομάζεται P172+18, τροφοδοτείται επίσης από μια από τις πιο «πεινασμένες» μαύρες τρύπες που έχουν δει ποτέ. Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είναι περίπου 300 εκατομμύρια φορές πιο ογκώδης από τον Ήλιο και καταναλώνει υλικό τόσο γρήγορα που είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες που παρατηρήθηκαν ποτέ.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιθεωρήσουν λεπτομερώς το κβάζαρ χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Magellan στο Παρατηρητήριο Las Campanas της Χιλής. Μετά την ανίχνευση της ραδιοφωνικής έκρηξης, κατάφεραν να την αναγνωρίσουν ως προερχόμενη από ένα μακρινό κβάζαρ.

Περαιτέρω έρευνα επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω το κβάζαρ και τη μαύρη τρύπα, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας και ταχέως αναπτυσσόμενης μάζας του τελευταίου.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν και άλλα τέτοια κβάζαρ ακόμη πιο βαθιά μέσα στο σύμπαν.

Το έγγραφο που περιγράφει το εύρημα έχει τον τίτλο «The discovery of a highly accreting, radio-loud quasar at z=6.82» και θα δημοσιευτεί στο The Astrophysical Journal.

Πηγή πληροφοριών: independent.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS