ΑρχικήinetCOVID-19: Πως διανέμονται τα εμβόλια; Οι αλγόριθμοι αποφασίζουν!

COVID-19: Πως διανέμονται τα εμβόλια; Οι αλγόριθμοι αποφασίζουν!

Οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία έχουν θέσει διαφορετικές ιεραρχήσεις στους αλγόριθμους που κατανέμουν τα εμβόλια για τον COVID-19, επιδεινώνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση στο εμβόλιο.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της κατανομής των εμβολίων για τον COVID-19, οι αξιωματούχοι της διοίκησης Trump δημιούργησαν μια φαινομενικά απλή φόρμουλα πέρυσι για τον εξορθολογισμό της διανομής των εμβολίων.

Πρώτον, οι ομοσπονδιακοί διαχειριστές χρησιμοποιούν έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο για να διαιρέσουν τις δόσεις των εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, με βάση το μέγεθος του ενήλικου πληθυσμού κάθε πολιτείας. Στη συνέχεια, κάθε πολιτεία αποφασίζει πώς θα διανείμει τα εμβόλια σε τοπικά νοσοκομεία, γηροκομεία και κλινικές.

COVID-19

Ωστόσο, αντί να απλουστεύσει τη διανομή των εμβολίων, λένε οι ειδικοί της δημόσιας υγείας, ο αλγόριθμος αύξησε τις δόσεις των εμβολίων που θα πάνε σε πολλές πολιτείες. Απαιτεί από τις πολιτείες πολλαπλά σχέδια παράδοσης για τις εβδομαδιαίες διανομές των εμβολίων Pfizer και Moderna, ακόμη και αν οι διάφορες αποστολές προορίζονται για τις ίδιες κλινικές και νοσοκομεία.

Ο ομοσπονδιακός τύπος κατανομής εμβολίων είναι μεταξύ των δεκάδων αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας και νοσοκομειακά συστήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν στην κατανομή των εμβολίων και ποιος μπορεί να τα πάρει.

Οι αλγόριθμοι προορίζονται να επιταχύνουν τις λήψεις των εμβολίων του Covid-19. Οι τύποι ακολουθούν γενικά τις κατευθυντήριες γραμμές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης και των γηροκομείων, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί οργανισμοί, οι πολιτείες, τα τοπικά τμήματα υγείας και τα ιατρικά κέντρα έχουν αναπτύξει διαφορετικούς τύπους κατανομής, με βάση μια ποικιλία ηθικών και πολιτικών εκτιμήσεων. Το αποτέλεσμα: Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες διαφορές στην πρόσβαση στο εμβόλιο.

Το Όρεγκον, για παράδειγμα, έχει δώσει προτεραιότητα στους δασκάλους έναντι των ηλικιωμένων, μια προσέγγιση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ανοίξουν τα σχολεία και οι επιχειρήσεις. Το Νιου Τζέρσεϋ έθεσε τους καπνιστές ως προτεραιότητα σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, κάτι που θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Ορισμένοι τύποι ιεράρχησης έρχονται επίσης σε σύγκρουση μεταξύ τους ή επιβάλλουν τέτοιους κανόνες που εμποδίζουν τους εμβολιασμούς, λένε οι ειδικοί της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η ιεράρχηση των αλγορίθμων επηρεάζουν την πρόσβασή τους στα εμβόλια.

Η Ellen P. Goodman, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Rutgers που μελετά πώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα λήψης αποφάσεων, είπε ότι χρειάστηκαν αλγόριθμοι για την αποτελεσματική κατανομή των εμβολίων. Ωστόσο, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κέντρα υγείας πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τις ιεραρχήσεις που έχουν θέσει, πρόσθεσε.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS