ΑρχικήinetTwitter: Καταπολεμά την παραπληροφόρηση με το "Birdwatch"

Twitter: Καταπολεμά την παραπληροφόρηση με το “Birdwatch”

Το Twitter αποκάλυψε ένα νέο χαρακτηριστικό που έχει στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, με τη βοήθεια των χρηστών του. Το νέο σύστημα του Twitter, ονομάζεται “Birdwatch” και επιτρέπει στους χρήστες να συζητούν και να δίνουν πληροφορίες για tweets, που κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικά και να εξαπλώνουν παραπληροφόρηση.

Twitter
Twitter: Καταπολεμά την παραπληροφόρηση με το “Birdwatch”

Το Birdwatch είναι ένα αυτόνομο τμήμα του Twitter που αρχικά θα είναι διαθέσιμο μόνο σε ένα μικρό σύνολο χρηστών.

Το Birdwatch επιτρέπει στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν πληροφορίες σε Tweets που πιστεύουν ότι είναι παραπλανητικές ή ψευδείς και να γράφουν σημειώσεις που παρέχουν ενημερωτικό πλαίσιο”, έγραψε το στέλεχος του Twitter, Keith Coleman. “Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα στην εξάπλωση παραπλανητικών πληροφοριών“.

Το Birdwatch θα είναι αρχικά ένα ξεχωριστό τμήμα του Twitter, αλλά σταδιακά οι σημειώσεις θα είναι ορατές απευθείας στα Tweets, για όλο το κοινό του Twitter.

Από κάποια πρώτα demos του Birdwatch, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος, όπου συζητούνται και αξιολογούνται διάφορα tweets, με τρόπο που συνδυάζει στοιχεία των εργαλείων εποπτείας τόσο του Reddit όσο και της Wikipedia.

Twitter Birdwatch
Twitter: Καταπολεμά την παραπληροφόρηση με το “Birdwatch”

Οι χρήστες του Birdwatch μπορούν να επισημάνουν ένα tweet από ένα αναπτυσσόμενο μενού απευθείας στο κύριο interface του Twitter, αλλά η συζήτηση σχετικά με την πιθανή παραπληροφόρηση παραμένει αποκλειστικά στην ενότητα Birdwatch.

Οι συμμετέχοντες στο Birdwatch είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις σημειώσεις και τις επισημάνσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ώστε να αποτραπεί πιθανή προσπάθεια των ίδιων των χρηστών του Birdwatch να παρουσιάσουν ένα tweet ως ψεύτικο (ενώ δεν είναι). Αυτές οι αξιολογήσεις στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε ένα προφίλ Birdwatch.

Το Twitter είπε ότι ελπίζει να δημιουργήσει μια κοινότητα “Birdwatchers” που θα μπορεί να βοηθήσει στην εποπτεία και την επισήμανση tweets που εξαπλώνουν παραπληροφόρηση.

Τον περασμένο χρόνο, το Twitter ήρθε αρκετές φορές αντιμέτωπο με το δύσκολο έργο του εντοπισμού και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του. Τον Μάρτιο, υπήρχε ένα μεγάλο κύμα παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και το Twitter άρχισε να αφαιρεί “παραπλανητικό και δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο” για τον Covid-19. Μέχρι τον Μάιο, είχε εισαγάγει ετικέτες για τα tweets που περιείχαν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση της νόσου και ψεύτικες θεραπείες.

Τους επόμενους μήνες, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμανε και αφαίρεσε χιλιάδες tweets για “αμφισβητούμενο και ενδεχομένως παραπλανητικό” περιεχόμενο.

Twitter παραπληροφόρηση
Twitter: Καταπολεμά την παραπληροφόρηση με το “Birdwatch”

Το Twitter έχει επικεντρωθεί στην απειλή της “χειραγώγησης” και της παραπληροφόρησης από αυτό που αποκαλεί “σμήνη” κακόβουλων ανθρώπων, οι οποίοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως άλλο όπλο για διαδικτυακούς πολέμους πληροφοριών.

Ο Coleman είπε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην οικοδόμηση ενός συστήματος που βασίζεται στην κοινότητα, όπως το Twitter. Είναι δύσκολο να είναι ανθεκτικό σε προσπάθειες χειραγώγησης αλλά η πλατφόρμα κάνει πολλές προσπάθειες γι’ αυτό το σκοπό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πλατφόρμα, οι ερευνητές θα μπορούν να παίρνουν δεδομένα σχετικά με τις καταχωρήσεις στο Birdwatch, και το Twitter ελπίζει ότι αυτό “θα επιτρέψει σε ειδικούς, ερευνητές και στο κοινό να αναλύσουν ή να ελέγξουν το Birdwatch” και να αποτρέψουν προσπάθειες παραπληροφόρησης.

Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί μερικές φορές να έχει προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε“, έγραψε ο Coleman.

Πηγή: NBC News

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS