ΑρχικήinetΤο Bitcoin βοηθάει την μεσαία τάξη να επιβιώσει από την πανδημία

Το Bitcoin βοηθάει την μεσαία τάξη να επιβιώσει από την πανδημία

Οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να υπονοούν ότι το Bitcoin είναι απλώς ένα εργαλείο για εγκληματίες, όμως φαίνεται πως για την μεσαία τάξη αποδεικνύεται σωτήριο.

Ακόμη και όταν πολιτικοί όπως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde επικρίνουν το cryptocurrency ότι παρέχει «παραθυράκια» που χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες, άνθρωποι όπως ο Saeed – Ιρανός μετανάστης που ζει στη Γαλλία – βλέπουν το cryptocurrency ως αναγκαιότητα, λόγω της δυσκολίας στη χρήση γενικών χρηματοοικονομικών συστημάτων.

Bitcoin

Μέχρι το 2020, ο Saeed, ήταν software engineer στο Ιράν του οποίου ο μισθός κατρακύλησε στα 300 ευρώ λόγω του πληθωρισμού. Το 2017, ξεκίνησε να δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας για διεθνείς πελάτες που τον πλήρωναν σε Bitcoin. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε μαζέψει αρκετά Bitcoin για να κάνει το μεταπτυχιακό του στη Γαλλία. Ωστόσο, η πανδημία έκανε τη διαδικασία μετανάστευσης πολύ πιο δύσκολη.

«Πέρασα όλη αυτή την γραφειοκρατία, για να φτάσω να ξεκινήσω τα μαθήματα μου στην Γαλλία τον Σεπτέμβρη, με μόνο 1.000 ευρώ στην τσέπη μου», είπε ο Saeed. «Η HSBC, η Banque Nationale de Paris, η La Banque Postale, με απέρριψαν όλες λέγοντας μου ότι δεν μπορώ να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό στις τράπεζες τους. Τελικά άνοιξα λογαριασμό σε μια άλλη τράπεζα μετά από ένα μήνα.”

Εν τω μεταξύ, ο Saeed χρησιμοποιούσε Bitcoin για τις συναλλαγές του. Είναι ακριβώς ο τύπος του ατόμου που επωφελήθηκε από τα «παραθυράκια» στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Ο Saeed πιστεύει ότι η Lagarde εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της κυβέρνησης, όχι των μέσων πολιτών, που συνεργάζονται μαζί του. Ωστόσο, οι Ιρανοί μετανάστες δεν είναι οι μόνοι που κατά τη διάρκεια της πανδημίας επωφελούνται από την χρήση του Bitcoin.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας Βρετανός μετανάστης που ονομάζεται Paul βρέθηκε παγιδευμένος στο Λονδίνο όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς την ασιατική χώρα διαμονής του. Εξαιτίας των συνεχόμενων lockdown βρέθηκε παγιδευμένος στο Λονδίνο.

«Έκλεισα την επιχείρηση μου [στην Ασία] λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία. Ο πατέρας μου πέθανε και ήταν δύσκολο να κρατήσω την εταιρεία μου ανοιχτή», είπε ο Paul. «Έμενα σε ξενοδοχεία και Airbnbs για εβδομάδες και δεν είχα διεύθυνση κατοικίας… χωρίς το Bitcoin θα είχα ξεμείνει από μετρητά. Μπορούσα να βγάλω χρήματα από τα ATM μόνο για ορισμένους μήνες επειδή ισχύουν περιορισμοί για τα άτομα που βρίσκονται στην χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.”

Ευτυχώς, ο Paul είχε κάποια Bitcoin στην διάθεση του. Σε αντίθεση με τον Saeed, δεν ένιωθε άνετα με την χρήση του νομίσματος, αλλά έμαθε γρήγορα. Χρησιμοποίησε Bitcoin για να αγοράσει είδη παντοπωλείου, να πληρώσει λογαριασμούς τηλεφώνου, ξενοδοχεία και Uber και πολλά άλλα.

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο Paul εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στους περισσότερους από τους οικονομικούς του λογαριασμούς. Αντ ‘αυτού, κατέβασε το Monzo, μια τραπεζική εφαρμογή που χρησιμοποιεί διαβατήρια για επαλήθευση ταυτότητας αντί για διευθύνσεις κατοικίας. Από εκεί κάνει τις συναλλαγές του.

Bitcoin

Εν τω μεταξύ, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό παρείχε στον Saeed και στον Paul λίγο επιπλέον κεφάλαιο για να ξοδέψουν μέχρι να δουν τι θα κάνουν στη συνέχεια.

Ας δούμε και την εμπειρία που είχε ένας φοιτητής στο Κάνσας με την ονομασία Hess. Η καραντίνα κατάφερε να «σκοτώσει» την σχέση του και μετά από έξι χρόνια βρέθηκε αναγκασμένος να μετακομίσει. Πόνταρε όλες του τις αποταμιεύσεις του στο Bitcoin την άνοιξη του 2020, έτσι ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο να μπορέσει να μετακομίσει. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη οικονομική κίνηση που δεν θα συνιστούσαμε. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν απροσδόκητες αλλαγές λόγω του COVID-19, το Bitcoin έχει γίνει η σωτηρία τους.

Σε ένα ακόμη παράδειγμα, ο Lawrence Douglas, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων σε εταιρεία ασφάλειας εκδηλώσεων στην Καλιφόρνια, έχασε τη δουλειά του ως αποτέλεσμα της πανδημίας. «Το Cash App άλλαξε αρκετά την οικονομική μου ζωή», είπε ο Douglas. «Οι τιμές του Bitcoin κατά το ημερολογιακό έτος του 2020 με βοήθησαν πραγματικά, ενώ αυτήν την περίοδο αναζητώ νέα δουλειά».

Αυτοί ήταν μόνο μερικοί χρήστες από την μεσαία τάξη που σώθηκαν από την χρήση του Bitcoin.

Πηγή πληροφοριών: techcrunch.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS