ΑρχικήyoutubeΟι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για τον μπλε δακτύλιο στο διάστημα!

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για τον μπλε δακτύλιο στο διάστημα!

Οι επιστήμονες έλυσαν επιτέλους το μυστήριο σχετικά με τον λαμπερό μπλε δακτύλιο φωτός που διαφέρει από οτιδήποτε έχουν δει οι αστρονόμοι στο παρελθόν. Οι αστρονόμοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να καταλάβουν γιατί το μυστηριώδες αντικείμενο στο διάστημα έχει έναν κύκλο μπλε φωτός γύρω του, αναλύοντας εικόνες που λαμβάνονται με τηλεσκόπια τόσο στο έδαφος όσο και στο διάστημα.

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν λύσει το μυστήριο που τους απασχολεί 16 χρόνια σχετικά με το πώς σχηματίστηκε το μπλε φως. Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ο μπλε δακτύλιος δεν είναι στην πραγματικότητα δακτύλιος αλλά κώνος.

Το νέφος των φθορισμένων συντριμμάτων πιθανότατα σχηματίστηκε αφότου ένα αστέρι που μοιάζει με ήλιο «κατάπιε» ένα μικρότερο και επειδή ένας από τους κώνους βλέπει απευθείας στη Γη, φαίνεται από εδώ σαν δακτύλιος.

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για τον μπλε δακτύλιο στο διάστημα

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι παρατηρούν μια τόσο σπάνια φάση της εξέλιξης των άστρων που συμβαίνει λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την έναρξή τους, και διαρκεί μόνο ίσως χιλιάδες χρόνια, μια σύντομη περίοδο στην κλίμακα των αστεριών.

Τα δύο αστέρια άρχισαν τη ζωή τους στο διάστημα, αλλά καθώς το αστέρι του ηλιακού συστήματος επεκτάθηκε και πλησίασε το άλλο αστέρι, το μικρότερο από τα δύο άρχισε να αποπνέει υλικό από το μεγαλύτερο. Τελικά, καθώς το μικρότερο αστέρι «φαγώθηκε», η σύγκρουση ξεκίνησε ένα σύννεφο συντριμμιών που διχοτομήθηκε από ένα δίσκο αερίου από το μικρότερο αστέρι – δημιουργώντας έτσι τα δύο συντρίμμια σε σχήμα κώνου. Τα μόρια υδρογόνου στα συντρίμμια στη συνέχεια διεγέρθηκαν από το κύμα κλονισμού, με αποτέλεσμα να λάμψουν με υπεριώδες φως, δίνοντας στο σύννεφο το κυκλικό μπλε χρώμα.

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για τον μπλε δακτύλιο στο διάστημα

Ενώ οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν για χρόνια τί προκάλεσε το αστέρι, διατύπωσαν πολλές απόψεις σχετικά με το φαινόμενο. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hale του Caltech στο Αστεροσκοπείο του Palomar, κοντά στο Σαν Ντιέγκο, και το Αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη, προσπάθησαν να βρουν στοιχεία για ένα κύμα κλονισμού γύρω από το αστέρι που υποδηλώνει ότι είχε σταλεί ένα σύννεφο αερίου στο διάστημα. Αργότερα, διατυπώθηκε η άποψη ότι το αστέρι θα μπορούσε να καταστρέψει έναν κοντινό, αόρατο πλανήτη, αλλά τα δεδομένα από το Habitable Zone Planet Finder που κυκλοφόρησαν το 2017 έδειξαν ότι δεν υπήρχε τέτοιο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από το αστέρι.

Αν και οι επιστήμονες χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν πού οφείλεται ο μπλε δακτύλιος, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, τα παλαιότερα προγράμματα επίσης συνεχίζουν να αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες σχετικά με τέτοια φαινόμενα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS