ΑρχικήsecurityΟλλανδία: Δεδομένα ασθενών COVID-19 πωλούνταν παράνομα

Ολλανδία: Δεδομένα ασθενών COVID-19 πωλούνταν παράνομα

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν από την ολλανδική αστυνομία, για φερόμενη πώληση δεδομένων ασθενών COVID-19, από τα συστήματα του ολλανδικού υπουργείου υγείας.

COVID-19 δεδομένα

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από έρευνα του δημοσιογράφου του RTL Nieuws, Daniel Verlaan, ο οποίος ανακάλυψε διαφημίσεις που αναφέρονταν σε πώληση δεδομένων ολλανδών πολιτών στο Διαδίκτυο. Οι διαφημίσεις αυτές, ανακαλύφθηκαν σε δημοφιλείς εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων όπως οι Telegram, Snapchat και Wickr.

Οι διαφημίσεις παρουσίαζαν φωτογραφίες από οθόνες υπολογιστών, με δεδομένα ενός ή περισσοτέρων Ολλανδών πολιτών.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι εντόπισε τα screengrabs σε δύο συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιεί η Ολλανδική Δημοτική Υπηρεσία Υγείας (GGD). Το πρώτο είναι το CoronIT, το οποίο περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τους Ολλανδούς πολίτες που έχουν κάνει τεστ για τον COVID-19 και το δεύτερο είναι το HPzone Light, που ανιχνεύει τις επαφές των πολιτών με άλλους φορείς του ιού.

Ο Verlaan είπε ότι τα δεδομένα διατίθενται προς πώληση στο διαδίκτυο πολλούς μήνες και οι τιμές τους κυμαίνονται από 30 € έως 50 € ανά άτομο.

Οι αγοραστές αποκτούσαν πληροφορίες όπως διευθύνσεις κατοικίας, email, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης και αναγνωριστικό BSN (ολλανδικός αριθμός κοινωνικής ασφάλισης) για κάθε άτομο.

Σε δελτίο τύπου σήμερα, η ολλανδική αστυνομία δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα την περασμένη εβδομάδα όταν έμαθε για τις διαφημίσεις και συνέλαβε δύο υπόπτους εντός 24 ωρών από την καταγγελία.

Και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή. Ο πρώτος είναι ένας 21χρονος άνδρας από την πόλη Heiloo και ο δεύτερος ένα 23χρονος άνδρας από την πόλη του Alblasserdam. Επιπλέον σύμφωνα με την αστυνομία, έγινε έρευνα στα σπίτια τους και κατασχέθηκαν οι υπολογιστές τους.

Σύμφωνα με τον Verlaan, οι δύο ύποπτοι εργάζονταν σε τηλεφωνικά κέντρα του DDG, όπου είχαν πρόσβαση σε επίσημα συστήματα και βάσεις δεδομένων της ολλανδικής κυβέρνησης για τον COVID-19.

Τα ονόματα των δύο υπόπτων, που θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, δεν δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία.

Καθώς οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, μπορούν εύκολα να τραβήξουν φωτογραφίες από τις οθόνες τους. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα όταν το διοικητικό σας προσωπικό εργάζεται από το σπίτι“, δήλωσε ο Victor Gevers, πρόεδρος του Ολλανδικού Ινστιτούτου για την αποκάλυψη ευπαθειών.

Το έχουμε ξαναδεί στην Ολλανδία με δημοφιλή και VIP άτομα.

Ο αριθμός BSN είναι σημαντικός επειδή διευκολύνει την οικονομική απάτη για τους εγκληματίες” πρόσθεσε ο Gevers. “Αλλά και για σκοπούς εκβιασμού. Ειδικά όταν ξέρουν πού ζείτε.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS