ΑρχικήinetΤεράστια αναλαμπή σαρώνει το ηλιακό σύστημα μετά από ισχυρή έκρηξη!

Τεράστια αναλαμπή σαρώνει το ηλιακό σύστημα μετά από ισχυρή έκρηξη!

Η πηγή μιας τεράστιας αναλαμπής που διαπέρασε το ηλιακό μας σύστημα έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες. Η ανακάλυψη για την αναλαμπή θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση των εκρήξεων ακτίνων γάμμα, των πιο ισχυρών εκρήξεων στο σύμπαν.

Η Γη πλήττεται από ήπιες και μικρές εκρήξεις ακτίνων γάμμα τακτικά, τις περισσότερες ημέρες. Αλλά πιο σπάνια υπάρχουν τεράστιες αναλαμπές, όπως το προσφάτως εξεταζόμενο GRB 200415A, που έφερε μαζί του μια ισχυρότερη ενέργεια από τον δικό μας Ήλιο.

Η αναλαμπή φαίνεται να έχει προκύψει από ένα ασυνήθιστο, ισχυρό αστέρι νετρονίων γνωστό ως magnetar, αναφέρουν οι επίστημονες στα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature Astronomy.

αναλαμπή ηλιακό σύστημα
Τεράστια αναλαμπή σαρώνει το ηλιακό σύστημα μετά από ισχυρή έκρηξη!

“Ο ήλιος μας είναι ένα πολύ συνηθισμένο αστέρι. Όταν πεθάνει, θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα κόκκινο γιγαντιαίο αστέρι. Μετά από αυτό θα καταρρεύσει σε ένα μικρό συμπαγές αστέρι που ονομάζεται λευκός νάνος” δήλωσε ο Soebur Razzaque από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

“Αλλά τα αστέρια που είναι πολύ πιο μεγάλα από τον ήλιο παίζουν ένα διαφορετικό παιχνίδι.”

Τέτοια αστέρια αντ ‘αυτού εκρήγνυνται σε supernova και στη συνέχεια αφήνουν πίσω τους ένα μικρό συμπαγές αστέρι γνωστό ως αστέρι νετρονίων. Είναι μικροσκοπικά αλλά είναι τόσο πυκνά που μια κουταλιά τους θα ζύγιζε τόνους.

Αυτά τα αστέρια είναι οι δημιουργοί των πιο ισχυρών εκρήξεων στο σύμπαν.

Η νέα έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους – το πρωί της 15ης Απριλίου – όταν μια τεράστια αναλαμπή σάρωσε τον Άρη. Ένα δίκτυο δορυφόρων συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εντόπισε το γεγονός, πυροδοτώντας την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Η έκρηξη GRB 200415A δεν ήταν η πρώτη που εντοπίστηκε στη Γη. Αλλά ήταν ασυνήθιστο με διάφορους χρήσιμους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ήρθε από πολύ πιο κοντά μας από το συνηθισμένο.

Αυτό σήμαινε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων στα 140 χιλιοστά του δευτερολέπτου που κράτησε, αποκτώντας μια πολύ καλύτερη εικόνα από τον προηγούμενο επισκέπτη που έφτασε πριν από 16 χρόνια.

Και όταν οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία, διαπίστωσαν ότι και αυτή ήταν ασυνήθιστη: προήλθε από ένα magnetar. Υπάρχουν μόνο 30 τέτοια γνωστά αντικείμενα σε ολόκληρο τον Γαλαξία μας, αποτελούμενο από δεκάδες χιλιάδες αστέρια νετρονίων και μπορεί να είναι χίλιες φορές πιο μαγνητικά από τα συνηθισμένα αστέρια νετρονίων.

Ο γαλαξίας από τον οποίο προήλθε η αναλαμπή βρίσκεται έξω από τον Γαλαξία μας, αλλά μόνο στη γαλαξιακή κλίμακα. Είναι μόλις 11,4 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούν να βρουν ακόμη περισσότερα και να τα ερευνήσουν με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει όχι μόνο τις διαδικασίες που επιτρέπουν τόσο ισχυρές εκρήξεις, αλλά και να τις χρησιμοποιήσουν ως τρόπους κατανόησης της ιστορίας του κόσμου μας.

Πηγή πληροφοριών: www.independent.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS