ΑρχικήsecurityΟι χρήστες των forums του dark web αυξήθηκαν κατά το lockdown

Οι χρήστες των forums του dark web αυξήθηκαν κατά το lockdown

Σύμφωνα με στοιχεία της Sixgill, ο όγκος των μελών των forums στο dark web αυξάνεται σημαντικά, με τον αριθμό των επισκεπτών να έχει αυξηθεί ήδη κατά 44%, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για τον COVID-19.

dark web lockdown

Η εταιρεία ασφαλείας ανέλυσε πέντε δημοφιλή forums του dark web (στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα) για να κατανοήσει καλύτερα τη δημοτικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Η Sixgill συγκέντρωσε δεδομένα από τα forums, από την αρχή έως το τέλος του 2020 και διαπίστωσε ότι και στα πέντε sites τα μέλη αυξήθηκαν σημαντικά, χωρίς ωστόσο το ένα να επηρεάσει τη δημοτικότητα του άλλου.

Παρόλο που τα μέλη σε ορισμένα forums αυξήθηκαν ταχύτερα από άλλα, και για μερικούς μήνες κάποια ήταν πιο δημοφιλή, η συνολική τάση δείχνει τη συνεχή αύξηση του αριθμού των χρηστών που επισκέπτονται όλα τα dark web sites.

O Dov Lerner, επικεφαλής έρευνας στη Sixgill, τόνισε ότι αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό, γιατί η αύξηση των μελών σε dark web forums σημαίνει και αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας γενικά.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν πολύ γρήγορα από τον Ιανουάριο έως την άνοιξη του 2020.

Οι προηγούμενες εκθέσεις της Sixgill έχουν εντοπίσει μια τεράστια αύξηση σε συγκεκριμένους τύπους εγκλήματος κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19. Αυτοί οι τύπου σχετίζονται με λογαριασμούς gaming, παραβιασμένα RDP credentials, ξέπλυμα χρήματος, ναρκωτικά κ.ά. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε forums του dark web αυξήθηκε, επίσης, αυτή την περίοδο“, εξήγησε ο Lerner.

Γιατί τα lockdown οδηγούν σε μαζική αύξηση των χρηστών των forums του dark web; Μερικοί από αυτούς τους χρήστες βαριούνται στο σπίτι και αποφάσισαν να εξερευνήσουν. Άλλοι μπορεί να ενδιαφέρονται να στραφούν στο έγκλημα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία και να στοχεύσουν υπαλλήλους που δουλεύουν από το σπίτι, μέσω ransomware και phishing“.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι ενώ αυξάνονται οι αριθμοί χρηστών, μόνο ένας μικρός αριθμός φαίνεται να ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των posts στα forums. Στην πραγματικότητα, το 20% των συμμετεχόντων είναι υπεύθυνο για το 73% των posts.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες είναι νέοι και άπειροι εγκληματίες, που μπαίνουν απλώς για να παρατηρήσουν αλλά δεν συμμετέχουν ενεργά. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι έμπειροι χρήστες, που δημιουργούν “burner” accounts για να ποστάρουν από νέο όνομα χρήστη κάθε φορά.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS