ΑρχικήyoutubeAlibaba: Αγνοείται η τύχη του δισεκατομμυριούχου σινιδρυτή της, Τζακ Μα!

Alibaba: Αγνοείται η τύχη του δισεκατομμυριούχου σινιδρυτή της, Τζακ Μα!

Άφαντος είναι τους τελευταίους μήνες ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, συνιδρυτής του πιο επιτυχημένου τεχνολογικού κολοσσού της Κίνας, Alibaba. Η θέση του Τζακ Μα έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτή την περίοδο, καθώς οι επιχειρήσεις του ελέγχονται από τις κινεζικές αρχές για φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές.

Ο Μα έχει να εμφανιστεί δημόσια αλλά και κάνει ανάρτηση στα social media από τα τέλη Οκτωβρίου, λίγο προτού μπλοκάρει η πολυαναμενόμενη χρηματιστηριακή εγγραφή του οικονομικού εταίρου της εταιρείας AntGroup από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Τζακ Μα, συνιδρυτής Alibaba

Αξιοσημείωτο είναι ότι έλειπε και από το φινάλε ενός αφρικανικού τάλεντ σόυ τον Νοέμβριο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος, όπου και αντικαταστάθηκε ως κριτής, παρόλο που ανυπομονούσε, όπως έλεγε, να συναντήσει τους φιναλίστ.

Η Alibaba δήλωσε στο CNN στις 4 Ιανουαρίου ότι ο Μα έπρεπε να απουσιάζει από το φινάλε, εξαιτίας ενός προβλήματος που αφορούσε το πρόγραμμά του, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Πεκίνο επιδιώκει να συρρικνώσει την αυτοκρατορία του Μα και ενδεχομένως να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στις επιχειρήσεις του, επικαλούμενη Κινέζους αξιωματούχους και κυβερνητικούς συμβούλους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
Σε ό,τι αφορά την AntGroup, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επικρίνει την εταιρεία για την απομάκρυνση των αντιπάλων τους από την αγορά και για ζημία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ενώ ο Μα δεν κατέχει πλέον θέσεις στο εκτελεστικό ή διοικητικό συμβούλιο σε καμία από τις εταιρείες των οποίων υπήρξε συνιδρυτής – παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba το 2019 – εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alibaba, με σχεδόν 5% αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

AntGroup, θυγατρική της Alibaba

Σύμφωνα με την AntGroup, ο Μα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία, και η περιουσία του θα αυξανόταν σημαντικά μετά τη δημόσια προσφορά. Ο Μα συνήθιζε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις και να μιλά για το φιλανθρωπικό του έργο.

Πολλοί από τον χώρο της τεχνολογίας εκτιμούν ότι τα προβλήματα του Μα ξεκίνησαν μετά την τελευταία του εμφάνιση σε ένα συνέδριο που έλαβε χώρα στη Σαγκάη, όπου επέκρινε δημόσια τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ότι καταπνίγουν την τεχνολογία, ενώ χαρακτήρισε τις τράπεζες της Κίνας «ενεχυροδανειστήρια».

Μερικές μέρες αργότερα, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν τα στελέχη των επιχειρήσεων του Μα και της AntGroup για «κανονιστικές συνεντεύξεις», όπως τις χαρακτήρισαν. Όπως σχολίασε τότε ο οικονομικός αναλυτής Τζέφρι Χάλλει, προφανώς τα σχόλια του Μα δεν απηχούσαν τις φωνές εξουσίας του Πεκίνου.

Δεν έχει γίνει σαφές από επίσημες ή εταιρικές δηλώσεις, εάν ο Μα έχει συμμετάσχει σε συναντήσεις έκτοτε σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων του. Και ενώ τα ίχνη του Μα έχουν εξαφανιστεί, οι επιχειρήσεις του προσπαθούν να πείσουν το Πεκίνο ότι το «ακούν».

Μάικ Πομπέο, υπουργός εξωτερικών ΗΠΑ

Οι ενδεχόμενες απειλές για τις επιχειρήσεις του Μα δεν περιορίζονται στην Κίνα. Η Ουάσιγκτον επιταχύνει την εκστρατεία της εναντίον κινεζικών επιχειρήσεων τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση Τραμπ πλησιάζει στο τέλος της. Και ενώ η Alibaba δεν έχει στοχευτεί συγκεκριμένα, η εταιρεία ελέγχθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού όταν προέτρεψε τις αμερικανικές εταιρείες να αφαιρέσουν την “μη αξιόπιστη” κινεζική τεχνολογία από τα ψηφιακά τους δίκτυα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS