ΑρχικήsecurityΙσχυρή DDoS επίθεση έπληξε τράπεζες κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας

Ισχυρή DDoS επίθεση έπληξε τράπεζες κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας

Τράπεζες κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας είδαν τις υπηρεσίες τους να διακόπτονται, μετά από μια ισχυρή DDoS επίθεση που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την ουγγγρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών “Magyar Telekom”, η επίθεση εκτελέστηκε από servers υπολογιστών που βρίσκονται στη Ρωσία, την Κίνα και το Βιετνάμ.

DDoS επίθεση σε τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας

Τί εννοούμε με τον όρο “DDoS επίθεση”;

Η DDos ή αλλιώς distributed denial-of-service είναι μία επίθεση που πραγματοποιείται σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται σε χρήστες να έχουν πρόσβαση στους πόρους ενός συστήματος, ενώ οι χάκερς προσπαθούν να φορτώσουν ένα δίκτυο με ασυνήθιστα υψηλούς όγκους κυκλοφορίας δεδομένων, έχοντας ως στόχο την “κατάρρευσή” του. Πρόκειται για ένα είδος επίθεσης που στέφεται από επιτυχία όταν συντονίζεται από botnets, με αποτέλεσμα η ισχύς του να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι DDos επιθέσεις ανήκουν στα 5 πιο επικίνδυνα είδη κυβερνοεπιθέσεων, δεδομένου ότι για να πετύχουν ολοκληρωτικά, θα πρέπει ο επιτιθέμενος να έχει υπό τον έλεγχό του ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο ονομάζεται zombie net ή botnet. Για να γίνουν zombies θα πρέπει να μολυνθούν με κάποιον ιό, όπως για παράδειγμα τα trojans, και να γίνουν bots – zombies.

Όταν ο επιτιθέμενος βρίσκει τον στόχο του, τίθενται σε λειτουργία όλοι οι υπολογιστές που έχει υπό τον έλεγχό του ο χάκερ, και όλοι μαζί σαν δίκτυο, υπερφορτώνουν ταυτόχρονα με συνδέσεις υψηλού bandwidth μία ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντέξει ο server τόσες συνδέσεις κι έτσι, “πέφτει” και καθίσταται μη διαθέσιμος.

DDoS επίθεση σε τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας

Όπως ανέφερε η Magyar Telekom, ο όγκος της κυκλοφορίας δεδομένων στην συγκεκριμένη DDoS επίθεση ήταν 10 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον όγκο που παρατηρείται συνήθως σε περιστατικά DDoS επιθέσεων. Αυτό οδήγησε την εταιρεία στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες hacking επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα στην Ουγγαρία έως τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το μέγεθος όσο και την πολυπλοκότητά της.

Χάκερς από τη Ρωσία, την Κίνα και το Βιετνάμ προσπάθησαν να εκτελέσουν μια DDoS επίθεση με στόχο τράπεζες της Ουγγαρίας αλλά κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αφού προσπάθησαν επίσης να “χτυπήσουν” τα δίκτυα της Magyar Telekom.

Η επίθεση, η οποία έλαβε χώρα σε πολλά “κύματα”, διέκοψε τις υπηρεσίες ορισμένων τραπεζών της χώρας και προκάλεσε διακοπές στη λειτουργία των υπηρεσιών της Magyar Telekom σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας της Βουδαπέστης, προτού η εταιρεία απωθήσει την επίθεση.

Η ουγγρική τράπεζα “OTP Bank” επιβεβαίωσε ότι έχει επηρεαστεί από την επίθεση. Συγκεκριμένα, η τράπεζα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη DDoS επίθεση σε συστήματα τηλεπικοινωνιών που εξυπηρετούν ορισμένες από τις τραπεζικές υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η τράπεζα, κατάφερε να απωθήσει την προσπάθεια των χάκερς σε συνεργασία με την Telekom που επίσης επηρεάστηκε. Έτσι, η σύντομη διακοπή σε ορισμένες από τις υπηρεσίες της έληξε την Πέμπτη το απόγευμα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS