ΑρχικήsecurityΨεύτικα Minecraft modpacks βομβαρδίζουν συσκευές με διαφημίσεις

Ψεύτικα Minecraft modpacks βομβαρδίζουν συσκευές με διαφημίσεις

Hackers κατάφεραν να παρακάμψουν τις προστασίες του Google Play Store και να δημοσιεύσουν περισσότερα από 20 ψεύτικα modpacks για το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft.

Ουσιαστικά, οι εφαρμογές είναι κενά shells που προσπαθούν να προσελκύσουν παιδιά και εφήβους που θέλουν να τροποποιήσουν το παιχνίδι τους. Δεν κατεβάζουν κάποιο malware, αλλά επηρεάζουν τη λειτουργία του τηλεφώνου.

Minecraft modpacks διαφημίσεις

Ένα εκατομμύριο εγκαταστάσεις

Μόλις γίνει η εγκατάσταση των ψεύτικων Minecraft modpacks, αρχίζουν να εμφανίζονται συνέχεια διαφημίσεις σε όλη την οθόνη του τηλεφώνου. Ένα από αυτά τα modpacks εμφανίζει διαφημίσεις κάθε δύο λεπτά.

Ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνονται από τον server, οι εφαρμογές μπορούν, επίσης, να ανοίξουν το Google Play, το Facebook ή να παίξουν βίντεο στο YouTube.

Τα ψεύτικα Minecraft modpacks ανακαλύφθηκαν από τους ερευνητές ασφαλείας της Kaspersky τον Ιούλιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο επιτυχημένα από αυτά είχαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο λήψεις.

Οι απατεώνες προσπάθησαν να διατηρήσουν κρυφή την επιχείρησή τους δημοσιεύοντας τις εφαρμογές με διαφορετικά ονόματα προγραμματιστών. Επίσης, προσπάθησαν να ενισχύσουν το ranking τους χρησιμοποιώντας bots που δημιουργούσαν θετικές κριτικές.

Ωστόσο, όταν οι χρήστες άρχισαν να κατεβάζουν τα ψεύτικα Minecraft modpacks, άρχισαν να εμφανίζονται κακές κριτικές γιατί οι εφαρμογές δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αυτή η τόσο μεγάλη ασυμφωνία στις κριτικές είναι ύποπτη και ήταν ένα από τα στοιχεία που βοήθησαν τους ερευνητές να ανακαλύψουν ότι οι εφαρμογές ήταν ψεύτικες. Επίσης, χρησιμοποιούνταν η ίδια περιγραφή σε πολλά modpacks.

Διαγράψτε τις εφαρμογές άμεσα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν ο χρήστης κλείνει κάποιο από αυτά τα ψεύτικα Minecraft modpacks, το εικονίδιό του εξαφανίζεται από την οθόνη του τηλεφώνου. Αυτή η περίεργη συμπεριφορά αναφέρθηκε στις κακές κριτικές των εφαρμογών.

Πολλοί χρήστες δεν κατάλαβαν ότι ήταν απάτη, πίστευαν ότι η εφαρμογή αφαιρέθηκε από τη συσκευή και ζητούσαν από τον προγραμματιστή να το διορθώσει. Προφανώς, συνέχισαν να βλέπουν διαφημίσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της Kaspersky, Igor Golovin, τα modpacks ήταν από την αρχή κάπως “δύσκολα”, γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι χρήστες, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι, δεν χάνουν χρόνο να τα αναζητήσουν. Μπορεί ακόμη και να τα ξεχάσουν, αφού δεν εμφανίζονται πλέον στην οθόνη τους. Έτσι δεν μπαίνουν στον κόπο να τα αφαιρέσουν από τη συσκευή τους.

Ο σωστός τρόπος αφαίρεσης των κακόβουλων εφαρμογών είναι το μενού “Εφαρμογές” στις “Ρυθμίσεις” της συσκευής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ψεύτικα Minecraft modpacks δεν είναι τόσο εξελιγμένα, ώστε να εγκαθίστανται ξανά από μόνα τους.

Οι εφαρμογές δεν είναι πλέον στο Google Play Store, ωστόσο οι χρήστες που τις έχουν ήδη στο κινητό τους, θα συνεχίσουν να βλέπουν διαφημίσεις.

Οι παίκτες του Minecraft θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα modpacks που κατεβάζουν, ειδικά αν προέρχονται από ανεπίσημα καταστήματα εφαρμογών. Τα παρακάτω modpacks έχουν αφαιρεθεί από τη Google αλλά είναι διαθέσιμα σε άλλα καταστήματα:

  • Zone Modding Minecraft
  • Textures for Minecraft ACPE
  • Seeded for Minecraft ACPE
  • Mods for Minecraft ACPE
  • Darcy Minecraft Mod

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS