ΑρχικήinetΗ NASA ξαναεπικοινωνεί με το Voyager 2 που ταξιδεύει από το 1977

Η NASA ξαναεπικοινωνεί με το Voyager 2 που ταξιδεύει από το 1977

Η Nasa επιτέλους κατάφερε να ξαναεπικοινωνήσει με τον ανιχνευτή Voyager 2, ο οποίος ταξιδεύει στο διάστημα από τον Αύγουστο του 1977.

Οι μηχανικοί έστειλαν μια σειρά εντολών στο Voyager 2 μέσω μιας τεράστιας κεραίας ραδιοφώνου, η οποία ήταν εκτός σύνδεσης για επισκευές και αναβαθμίσεις από τον Μάρτιο.

Το Voyager 2 έλαβε την «κλήση» και εκτέλεσε τις εντολές, παρά το γεγονός ότι ήταν πάνω από 11,6 δισεκατομμύρια μίλια (18,8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη. Είναι τόσο μακριά που οι μηχανικοί έπρεπε να περιμένουν σχεδόν 35 ώρες για απάντηση.

“Αυτή η δοκιμαστική επικοινωνία με το Voyager 2 μας δείχνει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο – μάλλον κάνουμε καλή δουλειά” δήλωσε ο Brad Arnold, ο διαχειριστής έργου DSN στο εργαστήριο Jet Propulsion της Nasa.

NASA Voyager 2

Μεταξύ των αναβαθμίσεων στο πιάτο μετάδοσης, που ονομάζεται DSS43 και βρίσκεται στην Αυστραλία, υπάρχουν δύο νέοι ραδιοπομποί.

Οι πομποί δεν έχουν αντικατασταθεί εδώ και 47 χρόνια, αλλά αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι μηχανικοί αναβάθμισαν επίσης τη θέρμανση και την ψύξη, τον εξοπλισμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα ηλεκτρονικά ώστε να λειτουργήσουν οι πομποί.

Από τη στιγμή που το πιάτο ήταν εκτός σύνδεσης, οι χειριστές μπόρεσαν να λαμβάνουν ενημερώσεις υγείας και επιστημονικά δεδομένα από το Voyager 2, αλλά δεν μπόρεσαν να στείλουν εντολές σε αυτό.

“Η κεραία DSS43 είναι ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα. Υπάρχουν μόνο δύο άλλες παρόμοιες κεραίες στον κόσμο, οπότε το να μην λειτουργεί η κεραία για ένα έτος δεν είναι και το ιδανικό σενάριο για το Voyager ή για άλλες πολλές αποστολές της NASA”, δήλωσε ο Philip Baldwin, διευθυντής επιχειρήσεων για το πρόγραμμα «Space Communications and Navigation» της Nasa (SCaN).

“Το πρακτορείο αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτές τις αναβαθμίσεις για να διασφαλίσει ότι η κεραία μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές. Σε μια κεραία που είναι σχεδόν 50 ετών, είναι καλύτερο να γίνονται προληπτικές ενέργειες παρά να βρεθούμε προ εκπλήξεως.”

Εκτός από την επαφή με το Voyager 2, οι επισκευές στο πιάτο θα έχουν και άλλα οφέλη για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή του Mars Perseverance, όταν το rover θα προσγειωθεί στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS