ΑρχικήinetΤο rover της NASA θα μπορούσε να κατεβεί στους κρατήρες του Άρη

Το rover της NASA θα μπορούσε να κατεβεί στους κρατήρες του Άρη

Τα “Mars rovers” της NASA είναι εκπληκτικά, ευέλικτα μηχανήματα ικανά να διασχίζουν και τα πιο σκληροτράχηλα εδάφη. Αλλά δεν είναι φτιαγμένα για να κατεβαίνουν στις πλευρές των κρατήρων. Για αυτό, η NASA θα χρειαζόταν κάτι σαν το rover DuAxel, μια ​​ιδέα που είναι δύο rover σε ένα.

Το DuAxel είναι ένα τετράτροχο rover. Το πίσω μέρος μπορεί να αγκιστρωθεί στο έδαφος ενώ το μπροστινό είναι ελεύθερο σε δύο τροχούς. Ένας προσδέτης συγκρατεί τα κομμάτια μαζί ενώ το μπροστινό τμήμα στρίβει κάτω από μια απότομη πλαγιά. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για την εξερεύνηση των τωρινών κρατήρων του Άρη στους οποίους δεν έχουμε πρόσβαση.

NASA

Η NASA τοποθέτησε ένα “DuAxel prototype” στην έρημο Mojave στην Καλιφόρνια. “Το DuAxel είχε πολύ καλή απόδοση στο πεδίο, αποδεικνύοντας με επιτυχία την ικανότητά του να προσεγγίζει το σκληροτράχηλο έδαφος, να αγκιστρώνεται και, στη συνέχεια, να αποσυνδέει το προσδεμένο Axel rover”, δήλωσε η ρομποτική τεχνολόγος Issa Nesnas από το Jet Propulsion Laboratory της NASA την Τρίτη.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει το έξυπνο rover εν δράσει και πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα onboard όργανα του για να ρίξει μια προσεκτική ματιά στο τι βρίσκεται κάτω από τους τροχούς του.

Ένα από τα κίνητρα για την ανάπτυξη του DuAxel είναι μια μέρα να εξερευνηθούν πιο προσεκτικά οι αινιγματικές σκοτεινές ραβδώσεις που ονομάζονται επαναλαμβανόμενες πλαγιές γραμμές που εμφανίζονται στο πλάι ορισμένων κρατήρων του Άρη. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν εάν αυτά έχουν μια υδαρή προέλευση.

Οι κρατήρες είναι πολύ απότομοι για ένα rover όπως το Curiosity ή το Perseverance, αλλά ένα σύστημα όπως το DuAxel θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Δεν είναι μόνο ο Άρης που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον σχεδιασμό του μικρού rover. “Το DuAxel ανοίγει την πρόσβαση σε πιο δυσπρόσιτα εδάφη σε πλανήτες όπως η Σελήνη, ο Άρης, ο Ερμής και ενδεχομένως σε μερικούς “παγωμένους κόσμους” όπως ο Europa”, δήλωσε ο Nesnas.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS