ΑρχικήsecurityGoogle Chrome 86: Κυκλοφόρησε με πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Google Chrome 86: Κυκλοφόρησε με πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας

Η Google κυκλοφόρησε το Chrome 86 στο stable channel και έφερε πολλές βελτιώσεις ασφαλείας και νέα API για προγραμματιστές. Όσον αφορά στην ασφάλεια, πολλές από τις βελτιώσεις έχουν να κάνουν με αναβαθμίσεις που σχετίζονται με τους κωδικούς πρόσβασης.

Chrome 86

Η λειτουργία Password-checking έρχεται και στις mobile εκδόσεις

Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Google κυκλοφόρησε το Chrome 79, έφερε μια νέα λειτουργία με το όνομα “Password Checkup“. Αυτή η λειτουργία παίρνει τους κωδικούς πρόσβασης του χρήστη και ελέγχει αν έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια παραβιάσεων δεδομένων σε εταιρείες.

Από το Μάιο του 2020, η λειτουργία αυτή είναι γνωστή ως “Safety Check” και τώρα, με το Chrome 86, θα είναι διαθέσιμη στις mobile εκδόσεις του Chrome για Android και iOS.

Εύκολη αλλαγή των παραβιασμένων κωδικών πρόσβασης

Επιπλέον, το ίδιο το “Safety Check” λαμβάνει κάποιες ενημερώσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας. Ξεκινώντας με το Chrome 86, το “Safety Check” θα υποστηρίζει το “.well-known/change-password” standard.

Πρόκειται για ένα W3C standard που επιτρέπει στα websites να καθορίζουν τη διεύθυνση URL που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν απλά να πατήσουν ένα κουμπί στις ρυθμίσεις κωδικού πρόσβασης του Chrome και να μεταβούν απευθείας σε αυτήν τη σελίδα για να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους.

Έλεγχος ταυτότητας με βιομετρικά δεδομένα στο iOS

Η Google επεκτείνει επίσης τη λειτουργία “touch-to-fill” στο iOS. Η λειτουργία αυτή κυκλοφόρησε μόνο για Android συσκευές τον Ιούλιο. Το touch-to-fill δημιουργήθηκε για να εμποδίσει την αυτόματη συμπλήρωση κωδικών πρόσβασης σε phishing sites. Επιπλέον, επιτρέπει στους χρήστες να συμπληρώνουν κωδικούς πρόσβασης σε φόρμες σύνδεσης, ακουμπώντας απλά το δάκτυλό τους, χωρίς να χρειάζεται να ψάξουν για τα κατάλληλα credentials.

Με τον Chrome 86, αυτή η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη και στο iOS, όπου για την ενίσχυση της ασφάλειας, οι χρήστες θα κληθούν να πραγματοποιήσουν βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας πριν από την αυτόματη συμπλήρωση κωδικών πρόσβασης. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του Face ID, του Touch ID ή του κωδικού πρόσβασης του τηλεφώνου τους, ως έσχατη λύση.

Google ασφαλείας

Πιο ασφαλές browsing και στις mobile εκδόσεις

Το “Enhanced Safe Browsing“, μια λειτουργία ασφαλείας που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση phishing και malware, επεκτείνεται σε εκδόσεις Chrome για κινητά. Η λειτουργία αυτή κυκλοφόρησε με τον Chrome 83, τον Μάιο του 2020, αλλά μόνο στις desktop εκδόσεις.

Προειδοποιήσεις για μη ασφαλείς φόρμες

Το Chrome 86 εμφανίζει, επίσης, προειδοποιήσεις κατά την εισαγωγή δεδομένων μέσα σε “μη ασφαλείς φόρμες“.

Τέτοιες φόρμες, σύμφωνα με τη Google, είναι αυτές που φιλοξενούνται σε κρυπτογραφημένες σελίδες HTTPS, οι οποίες όμως υποβάλλουν κρυφά τα δεδομένα τους μέσω μη κρυπτογραφημένων λειτουργιών HTTP.

Προειδοποιήσεις για μη ασφαλείς λήψεις

Η Google θα εμφανίζει, επίσης, προειδοποιήσεις κατά τη λήψη αρχείων μέσω HTTP από σελίδες που εμφανίζονται ως HTTPS.

Στο Chrome 86, τα εκτελέσιμα και τα archive files αποκλείονται από προεπιλογή και ο Chrome εμφανίζει προειδοποιήσεις για λήψεις εγγράφων που σχετίζονται με το office.

Έναρξη της κατάργησης του FTP

Με τον Chrome 86, η Google θα αρχίσει σταδιακά να καταργεί την υποστήριξη για συνδέσμους FTP από τον Chrome:

Chrome 86: Το FTP εξακολουθεί να είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για τους περισσότερους χρήστες, αλλά είναι απενεργοποιημένο για pre-released channels (Canary και Beta) και θα απενεργοποιηθεί πειραματικά για το ένα 1% των χρηστών της stable έκδοσης. Σε αυτήν την έκδοση οι χρήστες θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν ξανά.

Chrome 87: Η υποστήριξη FTP θα απενεργοποιηθεί από προεπιλογή για το 50% των χρηστών, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά.

Chrome 88: Η υποστήριξη FTP θα απενεργοποιηθεί.

Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις πιο βασικές βελτιώσεις ασφαλείας που προσφέρει η stable έκδοση του Chrome 86, όπως τις διαβάσαμε στο ZDNet.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS