ΑρχικήyoutubeΠεντάγωνο: Πήρε 1 δις για τον Covid-19 και το έκανε μαχητικό εξοπλισμό

Πεντάγωνο: Πήρε 1 δις για τον Covid-19 και το έκανε μαχητικό εξοπλισμό

Σύμφωνα με την Washington Post, το Πεντάγωνο των Η.Π.Α. έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εργολάβους για έργα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία. Αυτό περιλαμβάνει 186 εκατομμύρια δολάρια στην Rolls-Royce και την ArcelorMittal για την κατασκευή και συντήρηση πλοίων.

Δεκάδες εκατομμύρια δόθηκαν επίσης για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων drone και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου ραντάρ, ενώ 80 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε μια εταιρεία που ονομάζεται Spirit Aerosystems για να υποστηρίξει την «εγχώρια παραγωγική ικανότητα» κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης της αεροπορικής βιομηχανίας λόγω του Covid-19. 15 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν στην Bethel Industries για λέιζερς που επιταχύνουν την παραγωγή αυτοκινήτων και 2 εκατομμύρια δολάρια στην American Woolen Company για την εγχώρια παραγωγή υφάσματος για στολές στρατού.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δικαιολόγησαν το κόστος ως στήριξη μιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης που ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι εξαρτάται πάρα πολύ από τις αλυσίδες εφοδιασμού του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της κρίσης και υποστήριξαν ότι οι γενικοί όροι των κεφαλαίων που είχαν στην διάθεση τους, τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα όπως έκριναν οι ίδιοι.

Τελικά, σύμφωνα με το σχέδιο του Πενταγώνου, περίπου 688 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα διατέθηκαν σε εργολάβους για την άμυνα της χώρας. Δέκα από τις 30 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής έλαβαν επίσης χρήματα μέσω του Προγράμματος Προστασίας Πληρωμών, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που έχει εκδώσει εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που αποσκοπούν στην αποφυγή απολύσεων. Αυτό το πρόγραμμα έχει αντιμετωπίσει κριτικές για το δανεισμό ομοσπονδιακών χρημάτων σε μεγάλες επιχειρήσεις που παρόλα αυτά έχουν απολύσει εργαζομένους ή κράτησαν τα δάνεια χωρίς να επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους στη δουλειά.

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Αμύνης εν μέρει δικαιολόγησαν την δαπάνη των κεφαλαίων για τους εργολάβους άμυνας, συνάπτοντας μια συμφωνία όπου το τμημα Υγείας έλαβε χρηματοδότηση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία πέρασε σε ιατρικές εταιρείες.

Ο αμερικανικός στρατός έχει προϋπολογισμό λειτουργίας περίπου τα 934 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το οικονομικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο του 2020 έως το Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων περίπου 705 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πεντάγωνο και κεφάλαια επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ 228 δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε άλλες σχετικές δαπάνες.

Το project “Costs of War” του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Brown University υπολόγισε πέρυσι ότι το Πεντάγωνο διέθεσε 370 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό των 676 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Έτσι, η ανακατεύθυνση της χρηματοδότησης που προορίζεται για τις προμήθειες για τον Covid-19 ισοδυναμεί με 1 δισεκατομμύριο δολάρια μιας βιομηχανίας που έχει ήδη πλημμυρίσει από τις επιδοτήσεις.

Πεντάγωνο Covid-19
Πεντάγωνο: Πήρε 1 δις για τον Covid-19 και το έκανε μαχητικό εξοπλισμό

«Είμαστε ευγνώμονες που το Κογκρέσο παρείχε στις αρχές τους πόρους που επέτρεψαν τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή κρίσιμων ιατρικών πόρων και να προστατεύσει τις βασικές αμυντικές λειτουργίες μας από τις συνέπειες του Covid-19», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας. «Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η οικονομική και η εθνική ασφάλεια αλληλοσυνδέονται πολύ στενά και ότι η βιομηχανική μας βάση είναι πραγματικά ο σύνδεσμος των δύο».

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πιστώσεων, ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, έγραψε σε μια έκθεση για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021, ότι δεν θεωρεί πως οι δαπάνες συμφωνούν με αυτό που πραγματικά είχε ως στόχο, δηλαδή την επένδυση στην ικανότητα του έθνους να παράγει ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Το ίδιο το Πεντάγωνο προβλέπει ότι οι Η.Π.Α. θα χρειαστούν έως και 3,3 δισεκατομμύρια μάσκες N95.

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι «ανησυχεί ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν θα υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής ιατρικού εφοδιασμού, όπως προβλέπεται από την πρόσθετη χρηματοδότηση του νόμου CARES».

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS