ΑρχικήsecurityYouTube: αντιμέτωπο με το νόμο για το απόρρητο των παιδιών

YouTube: αντιμέτωπο με το νόμο για το απόρρητο των παιδιών

Αντιμέτωπο με το νόμο έχει έρθει το YouTube, καθώς κατηγορείται ότι έχει επανειλημμένως παραβιάσει την ιδιωτικότητα παιδιών κάτω των 13 ετών. 

YouTube

Μια αγωγή που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της μητρικής εταιρείας Google, την κατηγορεί ότι συλλέγει δεδομένα παιδιών χωρίς γονική συγκατάθεση.

Όπως δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ιδιωτικότητας Duncan McCann, ο οποίος άσκησε την αγωγή, υποστηρίζει ότι αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν τους νόμους περί απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας εκπρόσωπος του YouTube είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και ότι η πλατφόρμα δεν προορίζεται για χρήση από άτομα κάτω των 13 ετών.

Ο κ. McCann, πατέρας και ο ίδιος τριών παιδιών κάτω των 13 ετών, πιστεύει ότι εάν κερδίσουν τη δίκη, θα μπορούσαν να καταβληθούν αποζημιώσεις μεταξύ £ 100 και £ 500 σε εκείνους των οποίων τα δεδομένα παραβιάστηκαν.

«Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Διαδίκτυο, ανησυχούσαμε για το πώς το χρησιμοποιούν τα παιδιά», δήλωσε ο κ. McCann.

«Αυτό εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, αλλά τώρα είναι αμφίδρομο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο χρησιμοποιεί τα παιδιά μας και να αναρωτηθούμε αν είμαστε σύμφωνοι με το να μετατρέπονται σε προϊόντα γι’ αυτές τις ψηφιακές πλατφόρμες».

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο BBC, είναι η πρώτη αγωγή στην Ευρώπη εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας για λογαριασμό παιδιών. Οι αποζημιώσεις που ζητούν αγγίζουν τις 2 δισεκατομμύρια λίρες για περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία, καθώς και τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι YouTube και Google παραβίασαν τον Νόμο περί Προστασίας Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και τους Γενικούς Κανονισμούς Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Η υπόθεση θα επικεντρωθεί στα παιδιά που έχουν χρησιμοποιήσει το YouTube από τον Μάιο του 2018, όταν εφαρμόστηκε ο νέος νόμος για την προστασία των δεδομένων.

Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του YouTube: «Ξεκινήσαμε την εφαρμογή YouTube Kids ως αποκλειστικό προορισμό για παιδιά και κάναμε περαιτέρω αλλαγές που μας επιτρέπουν να προστατεύουμε καλύτερα τα παιδιά και τις οικογένειες στο YouTube.»

Η υπόθεση δεν αναμένεται να εκδικαστεί πριν από το επόμενο φθινόπωρο. Η ομάδα εκστρατείας Foxglove και η δικηγορική εταιρεία Hausfeld δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την υπόθεση του κ. McCann.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS