Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) ανακοίνωσε ότι ένας 25χρονος από το Κολοράντο, με το όνομα Bryan Connor Herrell, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση, επειδή λειτουργούσε ως διαχειριστής του dark web marketplace “AlphaBay”. Συγκεκριμένα, τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι μεταξύ Μαΐου 2016 και Ιουλίου 2017, ο Herrell λειτουργούσε ως διαχειριστής του marketplace και ως scam watcher, με τα ψευδώνυμα “Penissmith” και “Botah”.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Herrell διευθέτησε πάνω από 20.000 διαφορές μεταξύ πωλητών και αγοραστών και ανταμειβόταν με Bitcoin για τις υπηρεσίες του από τον ιδιοκτήτη του AlphaBay. Ο Herrell κατηγορήθηκε για εκβιασμό, όπως φαίνεται από ένα κατηγορητήριο που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ ομολόγησε την ενοχή του στις 27 Ιανουαρίου 2020. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 11 χρόνια φυλάκιση, παρόλο που αφού ομολόγησε την ενοχή του, αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή 20 ετών.
Η ποινή έρχεται μετά από μια μαζική επιχείρηση του FBI, του DEA, της Europol και ορισμένων τοπικών αρχών από διάφορες χώρες που ανέλαβαν κρυφά τον έλεγχο των δημοφιλών αγορών του dark web “AlphaBay” και “Hansa” που συγκαταλέγονταν στις μεγαλύτερες αγορές του dark web, με τα κέρδη της πρώτης να ανέρχονται περίπου στα 500.000 δολάρια ημερησίως. Η ξαφνική εξαφάνισή τους άφησε ένα τεράστιο κενό στο dark web – ένα κενό που γέμισε από άλλες παρόμοιες πλατφόρμες ένα χρόνο αργότερα.
Επιπλέον, ο δημιουργός του AlphaBay, ο Καναδός Alexandre Cazes, πέθανε στη φυλακή. Ο Cazes συνελήφθη στο σπίτι του στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης τον Ιούνιο του 2017 από τη Βασιλική Αστυνομία της Ταϊλάνδης, με τη βοήθεια του FBI και του DEA. Η ταυτότητά του ανακαλύφθηκε από το FBI μετά από αρκετές λήψεις του OpSec, όπως η χρήση της προσωπικής διεύθυνσης email του διαχειριστή του AlphaBay για την παράδοση μηνυμάτων καλωσορίσματος σε νέα μέλη στο φόρουμ του AlphaBay. Ο Cazes κατάφερε να κερδίσει πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κατά τη λειτουργία του AlphaBay, και κατείχε πραγματικά χρήματα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ταϊλάνδη, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία και τον Άγιο Βικέντιο, μεταξύ άλλων. Επίσης, οι αρχές της Ταϊλάνδης κατέσχεσαν αυτοκίνητα και ακίνητα αξίας περίπου 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τη σύλληψη του Cazes.
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
Κατά τη σύλληψή του, η αστυνομία βρήκε το laptop του ανοιχτό και σε μη κρυπτογραφημένη κατάσταση. Οι πράκτορες και οι αξιωματικοί βρήκαν πολλά αρχεία κειμένου που αναγνώρισαν τα passwords/passkeys για τον ιστότοπο του AlphaBay, τους AlphaBay servers και άλλες διαδικτυακές ταυτότητες που σχετίζονται με το AlphaBay.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το DoJ, το AlphaBay εξακολουθεί να διερευνάται έως ότου όλοι οι πρώην διαχειριστές της αγοράς βρεθούν και καταδικαστούν, παρόλο που το κατηγορητήριο του Cazes ανακλήθηκε αφού βρέθηκε μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, στις 12 Ιουλίου 2017, νεκρός στο κελί του, όπου κρατούταν για κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά, κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ.
Στο AlphaBay, οι πωλητές και οι αγοραστές πραγματοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομες συναλλαγές για όπλα, ναρκωτικά, κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα παράνομα αντικείμενα, ανέφερε το DoJ. Το AlphaBay θεωρήθηκε η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά ναρκωτικών, με τον Διευθυντή του FBI, Andrew McCabe, να λέει ότι ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από το Silk Road, με περισσότερους από 200.000 χρήστες και περίπου 40.000 προμηθευτές.
Σύμφωνα με τη Europol, υπήρχαν πάνω από 250.000 καταχωρίσεις για παράνομα ναρκωτικά και τοξικές χημικές ουσίες στο dark web marketplace “AlphaBay” και πάνω από 100.000 καταχωρίσεις για κλεμμένα και “δόλια” έγγραφα αναγνώρισης και συσκευές πρόσβασης, ψεύτικα προϊόντα, malware και άλλα εργαλεία ηλεκτρονικής εισβολής, πυροβόλα όπλα και “δόλιες” υπηρεσίες. Πρόσθεσε ακόμη πως, με μία συντηρητική εκτίμηση, το ΑlphaBay από τη δημιουργία του το 2014 έως το κλείσιμο του, πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ οι συναλλαγές πληρώθηκαν σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, οι servers της αγοράς κατασχέθηκαν από τις αρχές στον Καναδά και τις Κάτω Χώρες, ενώ κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων “πάγωσαν” και κατασχέθηκαν επίσης.
Το AlphaBay σταμάτησε να λειτουργεί στο dark web μετά από μια κοινή επιχείρηση των αστυνομικών αρχών, γνωστή ως “Bayonet”, τον Ιούλιο του 2017, τόσο στο Καναδά όσο και στην Ταϊλάνδη.