ΑρχικήsecurityΤο FBI προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των online shopping scams!

Το FBI προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των online shopping scams!

Το FBI εξέδωσε μία ειδοποίηση ασφαλείας, στην οποία αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό οι αναφορές ανθρώπων που έπεσαν θύματα online shopping scams. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναφορές, τα θύματα online shopping scams βρήκαν τα sites των απατεώνων είτε μέσω άμεσων αναζητήσεων σε δημοφιλείς μηχανές web αναζήτησης, είτε μέσω διαφημίσεων στα social media. Επιπλέον, τα θύματα αγόρασαν αντικείμενα από αυτά τα sites επειδή οι τιμές ήταν σταθερά χαμηλότερες συγκριτικά με εκείνες που προσφέρονται από άλλα online καταστήματα λιανικής.

online shopping scams

Απώλεια 420 εκατομμυρίων δολαρίων από online απάτες μέσα σε πέντε χρόνια
Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσίευσε η FTC τον Ιούλιο, φαίνεται ότι ο αριθμός των αναφορών για online shopping scams αυξάνεται συνεχώς από το 2015. Ενδεικτικά, το 2019, καταγράφηκαν πάνω από 86.000 αναφορές θυμάτων online shopping scams, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για παραγγελίες που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Από το 2015, 420 εκατομμύρια περίπου δολάρια έχουν χαθεί συνολικά από θύματα online shopping scams.


Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου 2020, η FTC έλαβε περισσότερες αναφορές για προβλήματα που σχετίζονταν με online αγορές, από ό, τι σε οποιονδήποτε άλλο μήνα, με τους μισούς αγοραστές να υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν ποτέ αυτό που παρήγγειλαν.


Πέρυσι, η Malwarebytes ανακάλυψε μια μεγάλη online shopping scam που χρησιμοποιούσε εκατοντάδες “δόλια” sites για να στοχεύσει καταναλωτές που αναζητούσαν την καλύτερη δυνατή προσφορά για τα πιο πρόσφατα παπούτσια των Nike, Adidas και Off-White. Όταν οι αγοραστές παρέλαβαν sneakers από αυτά τα sites απάτης, διαπίστωσαν ότι δεν ήταν τα sneakers που είχαν παραγγείλει, ενώ πολλοί ανέφεραν πως δεν παρέλαβαν καν την παραγγελία τους.


Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την απάτη, έδωσαν επίσης ψεύτικα sites με κακόβουλα Magecart scripts που χρησιμοποιούσαν για να κλέψουν τα στοιχεία πιστωτικών καρτών αγοραστών.

online shopping scams

Πώς να εντοπίσετε ένα online shopping scam site;
Με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις αναφορές των θυμάτων, το FBI αναφέρει ότι τα ψεύτικα online shopping sites είχαν πολλά κοινά στοιχεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

  • Οι μάσκες μίας χρήσης που στάλθηκαν από την Κίνα παραλήφθηκαν ανεξάρτητα από την παραγγελία.
  • Οι πληρωμές πραγματοποιούνταν με την χρήση ηλεκτρονικής υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.
  • Τα sites λιανικής πώλησης παρείχαν έγκυρες αλλά μη συσχετισμένες διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων στις ΗΠΑ κάτω από το σύνδεσμο “Επικοινωνήστε μαζί μας”, πείθοντας τα θύματα ότι ο έμπορος λιανικής βρίσκεται στις ΗΠΑ.
  • Πολλά από τα sites χρησιμοποιούσαν περιεχόμενο που είχε αντιγραφεί από νόμιμα sites. Επιπλέον, οι ίδιες μη συσχετισμένες διευθύνσεις και αριθμοί τηλεφώνων εντοπίστηκαν σε πολλούς λιανοπωλητές.

Σύμφωνα με το FBI, όλες οι προσπάθειες που κατέβαλαν τα θύματα των απατών για να παραλάβουν τα αντικείμενα που είχαν παραγγείλει ή για να αποζημιωθούν, ήταν ανεπιτυχείς.


Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας των ΗΠΑ κοινοποίησε και άλλα στοιχεία που μπορούν να επιτρέψουν σε χρήστες να διακρίνουν sites αγορών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση παρόμοιων απατών, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

  • Αντί του .com, τα ψεύτικα sites χρησιμοποιούσαν τα domains ανώτερου επιπέδου Διαδικτύου (TLD) “.club” και “.top”.
  • Τα sites προσέφεραν εμπορεύματα σε σημαντικά μειωμένες τιμές.
  • Τα URL ή οι web διευθύνσεις καταχωρήθηκαν πρόσφατα (εντός των τελευταίων έξι μηνών).
  • Τα sites χρησιμοποιούσαν περιεχόμενο που είχε αντιγραφεί από νόμιμα sites και συχνά μοιράζονταν τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα sites διαφημίζονταν στα social media.
  • Οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν μια private domain registration υπηρεσία για να αποφύγουν τη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών στον Δημόσιο Κατάλογο Διαδικτύου Whois.

Το FBI συνιστά σε όσους πραγματοποιούν online αγορές να είναι προσεκτικοί έναντι οποιωνδήποτε online λιανοπωλητών που χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες email ως επιχειρηματική επαφή και που προσφέρουν σημαντικά μειωμένες τιμές, σε σύγκριση με άλλους online προμηθευτές. Επίσης, συνιστάται στους αγοραστές να ψάξουν για παράπονα και κριτικές από άλλους αγοραστές σχετικά με οποιοδήποτε ύποπτο online portal αγορών, καθώς και για σελίδες πληροφοριών επικοινωνίας για να βεβαιώνονται ότι ο online έμπορος λιανικής είναι νόμιμη εμπορική οντότητα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS