ΑρχικήyoutubeΕμβόλιο Covid-19: Το επικίνδυνο παιχνίδι των εταιρειών

Εμβόλιο Covid-19: Το επικίνδυνο παιχνίδι των εταιρειών

Οι εταιρείες βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για το εμβόλιο του Covid-19. Σε αυτόν τον αγώνα δεν διστάζουν να δώσουν προτεραιότητα στις δημόσιες σχέσεις παρά στα πραγματικά αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Τη Δευτέρα, ερευνητές εμβολίων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσαν αποτελέσματα από μια «δοκιμή φάσης Ι / ΙΙ», υποδηλώνοντας ότι το προϊόν τους μπορεί να δημιουργήσει ανοσία χωρίς να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Παρομοίως, μικρότερης κλίμακας αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα για ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο που παρήγαγε η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α.

Καθώς και οι δύο αυτές ομάδες προχωρούν στην τελική φάση των δοκιμών, είναι ζωτικής σημασίας το κοινό να έχει μια σαφή και ισορροπημένη κατανόηση αυτών των projects. Τα αποδεικτικά στοιχεία μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι παρασυρόμαστε από το PR αυτών των ομάδων και από τις ιστορίες για την εκπληκτική ταχύτητα τους που χάνουμε την συνολική εικόνα. Συγκεκριμένα, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε ο ιατρικός τύπος έδωσαν μεγάλη προσοχή στα πιθανά μειονεκτήματα των δύο εμβολίων – συγκεκριμένα, τον κίνδυνο δυσάρεστων επιπτώσεων, ακόμα κι αν δεν είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή.

εμβόλιο covid-19

Μετά την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής για το εμβόλιο του Covid-19 της ομάδας της Οξφόρδης τον Απρίλιο, οι ερευνητές πρόσθεσαν νέα τμήματα στην μελέτη στα οποία οι άνθρωποι έλαβαν ακεταμινοφαίνη κάθε έξι ώρες για 24 ώρες μετά την ένεση. Αυτό δεν εμφανίζεται στο marketing τους, φυσικά, και δεν είδαμε καμία συζήτηση για αυτό το ασυνήθιστο βήμα στην κάλυψη τού θέματος από τα μέσα ενημέρωσης στις αρχές του καλοκαιριού. Οι εφημερίδες δήλωσαν ότι το εμβόλιο είχε αποδειχθεί «ασφαλές με πιθήκους rhesus» και δεν προκάλεσε δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτές τις δοκιμές σε ζώα. Ήταν όμως ένα ανησυχητικό μήνυμα: Πόσο δυσάρεστη ήταν η εμπειρία των ανθρώπων με αυτό το εμβόλιο; Η ακεταμινοφαίνη είχε σκοπό να μειώσει τον πυρετό, τους πονοκεφάλους, την αδιαθεσία ή όλα τα παραπάνω;

Ο όμιλος της Οξφόρδης δίνει επίσης ακεταμινοφαίνη σε συμμετέχοντες σε μια προηγμένη δοκιμή φάσης ΙΙΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Βραζιλία. Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη του εμβολίου, με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν γίνεται δεκτή η συμμετοχή ανθρώπων που έχουν αλλεργία ή πάθηση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την ακεταμινοφαίνη. Δεν αναφέρεται όμως το επιπλέον φάρμακο, στις δοκιμές της ίδιας ομάδας στη Νότια Αφρική.

Οι πρώτοι άνθρωποι που έλαβαν τα εμβόλια επιλέγονται προσεκτικά ως λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητική αντίδραση. Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης τους δημιουργήσει προβλήματα, μπορεί να μην είναι καλό για τους υπόλοιπους.

Την Δευτέρα το δελτίο τύπου για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις δοκιμές εμβολίων της Οξφόρδης περιέγραψε μια αυξημένη συχνότητα «μικρών παρενεργειών» μεταξύ των συμμετεχόντων. Μια ματιά στην πλήρη ανάλυση, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια κίνηση marketing που έκτοτε έχει διαχωριστεί στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Οι ήπιες αντιδράσεις ήταν πολύ πιο συχνές από τις χειρότερες, αλλά οι μέτριες ή σοβαρές βλάβες – που ορίζονται ως αρκετά κακές για να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ή χρειάζονται ιατρική περίθαλψη – ήταν επίσης συχνές. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά του Covid-19 χωρίς ακεταμινοφαίνη εμφάνισαν μέτρια ή σοβαρά ρίγη, κόπωση, κεφαλαλγία, αδιαθεσία και / ή πυρετό. Σχεδόν 10% είχαν πυρετό, και λίγο πάνω από το ένα τέταρτο εμφάνισε μέτριους ή σοβαρούς μυϊκούς πόνους. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό για μια νέα και υγιή ομάδα ανθρώπων – και η ακεταμινοφαίνη δεν βοήθησε πολύ για τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα.

εμβόλιο covid-19

Το εμβόλιο για τον Covid-19 από την Moderna αντικατοπτρίζει ένα διαφορετικό είδος φαρμακευτικής αντιμετώπισης: τη σταδιακή τροφοδοσία επιλεκτικών δεδομένων μέσω δελτίων τύπου. Στις 18 Μαΐου, η Moderna παρουσίασε κάποια ασταθή, θετικά ευρήματα σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα από την πρώτη τους δοκιμή στον άνθρωπο. Μετά από αυτά τα ευρήματα ακολούθησε μια προσφορά μετοχών – και τα στελέχη της εταιρείας πούλησαν σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

Με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας από τη Moderna, τα αποτελέσματα από την ίδια ομάδα ανθρώπων έφτασαν τελικά στην επίσημη έκδοση τους. Ταυτόχρονα, η ομάδα κατέγραψε μια κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ 30.000 ατόμων, χορηγώντας ένα ζευγάρι ενέσεων 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου του Covid-19. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Μαΐου, δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ανθρώπους στη συγκεκριμένη ομάδα δοσολογίας. Αλλά οι εφημερίδες της περασμένης εβδομάδας δείχνουν τα πλήρη αποτελέσματα: Κάθε μία δόση εμφάνιζε σημάδια πονοκεφάλου, ρίγη ή κόπωση, και για το 80% των συμμετεχόντων, αυτό θα μπορούσε να ήταν αρκετό για να επηρεάσει τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες.

Υπάρχει ήδη υψηλό επίπεδο παραπληροφόρησης και δυσπιστίας σχετικά με το ταχέως αναπτυσσόμενο εμβόλιο για τον Covid-19 στην αμερικανική κοινότητα. Μπορεί να έχουμε ένα εμβόλιο σύντομα, λένε οι ειδικοί, αλλά «οι κοινότητες δεν είναι έτοιμες να το αποδεχτούν». Ο σκεπτικισμός σίγουρα θα συνεχίσει να υφίσταται, όσο η δημιουργία εντυπώσεων και οι δημόσιες σχέσεις βρίσκονται ψηλότερα στην λίστα των εταιρειών, από οτι η πραγματική λύση απέναντι στον κορονοϊό.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS