Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου (ISC) ανέφερε σε έκθεσή της πως οι δυνατότητες της Ρωσίας να πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις, αλλά κυρίως η προθυμία της να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, την καθιστούν μία “άμεση και επείγουσα απειλή” για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Συγκεκριμένα, η έκθεση επεσήμανε πώς βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο τις δυνατότητες της Ρωσίας να προβαίνει σε κακόβουλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, για να προωθήσει τους στόχους της, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό και ανησυχητικό ζήτημα, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η ISC κατηγορεί επίσης τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, για παρέμβαση σε εκλογές άλλων χωρών, καθώς και για συνεργασία με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, έχοντας ως στόχο να ενισχύσει τις δικές της εσωτερικές δεξιότητες στον κυβερνοχώρο.
Η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι οι χάκερς της Ρωσίας έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμες εθνικές υποδομές άλλων χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν αργότερα να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πρόκλησης διαταράξεων. Επιπλέον, η έκθεση σημείωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε κυβερνοεπίθεση σε βάρος κρίσιμων υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους επηρεαζόμενους τομείς να εξακολουθούν να διερευνώνται.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να διεξάγει και phishing επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) και του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας, ενώ κατηγορήθηκε πρόσφατα κι ότι προσπάθησε να εισβάλει σε εταιρείες που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων για τον COVID-19. Συμπλήρωσε, ακόμη, πως δεδομένης της άμεσης απειλής που αποτελεί για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου η στάση της Ρωσίας, υπάρχουν ανησυχίες στη χώρα ότι δεν υπάρχει σαφής συντονισμός των πολυάριθμων οργανισμών σε όλη την κοινότητα πληροφοριών που εργάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την ευθύνη των δραστών που βρίσκονται πίσω από αυτές. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δίσταζε να αποδώσει τις κυβερνοεπιθέσεις σε κάποια συγκεκριμένη ξένη δύναμη, η επιτροπή θεωρεί πως η αναφορά των υπεύθυνων των κυβερνοεπιθέσεων είναι μία σωστή κίνηση, καθώς πρέπει να υπάρχει κόστος για κάθε κακόβουλη δραστηριότητα.
Τα καλύτερα τηλέφωνα Motorola για το 2024
Νέα στοιχεία: Η Αφροδίτη μάλλον δεν είχε ποτέ ωκεανούς
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Η έκθεση ανέφερε επίσης άλλα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποίησε η Ρωσία ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της για παραπληροφόρηση και πολιτική επιρροή, όπως η χρήση ρομπότ και trolls, τα οποία χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν μια συγκεκριμένη αντίληψη ή για να δημιουργήσουν διαταραχές. Μια άλλη τεχνική στην οποία αναφέρεται η έκθεση είναι το “hack and leak”, που χρησιμοποιήθηκε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Σύμφωνα με μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για παρόμοια επίθεση που διεξήχθη κατά τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017. Η Ρωσία από την μεριά της αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτά τα γεγονότα. Ακόμη, η βρετανική πρεσβεία της Ρωσίας δήλωσε πρόσφατα πως η Ρωσία δεν έχει παρέμβει ποτέ και ούτε πρόκειται να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά στο πλαίσιο των δημοκρατικών εκλογών. Όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο άργησε να ανταποκριθεί στην αλλαγή της ρωσικής στρατηγικής. Μόνο όταν η Ρωσία ολοκλήρωσε την επιχείρηση “hack and leak” κατά της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής στις ΗΠΑ – με τα κλεμμένα email να δημοσιοποιούνται ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα της ΕΕ – φαίνεται ότι η κυβέρνηση “καθυστερημένα” συνειδητοποίησε το επίπεδο της απειλής που θα μπορούσε να θέσει η Ρωσία σε αυτόν τον τομέα, ανέφερε η έκθεση.