ΑρχικήBusinessFacebook: Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης υπεύθυνα για σχόλια χρηστών

Facebook: Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης υπεύθυνα για σχόλια χρηστών

Την περασμένη Δευτέρα, ο ανώτατος δικαστής Stephen Rothman στη Νότια Ουαλία, ενημερώθηκε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκδότες των σχολίων που γίνονται στην πλατφόρμα του Facebook. Κατά συνέπεια είχαν ευθύνη για οτιδήποτε δημοσιεύεται και έπρεπε να εμποδίζουν οι ίδιοι δυσφημιστικά περιεχόμενα. Στην ουσία, η απόφαση αυτή καθιστά εταιρείες, νομικά υπεύθυνες για την εποπτεία των αναρτήσεων.

Facebook

Φυσικά αυτό ξεκίνησε κύμα αντιδράσεων από αντίστοιχες εταιρείες, η οποίες υποστήριζαν ότι είναι γελοίο η εταιρεία μέσων ενημέρωσης να θεωρείται υπεύθυνη, ενώ το Facebook, το οποίο δεν δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης σχολίων στην πλατφόρμα του, δεν φέρει καμία ευθύνη.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε εν όψει προδικαστικής ακρόασης μιας υπόθεσης δυσφήμισης. Eίχε να κάνει με τον 22χρονο Dylan Voller, ο οποίος τάχθηκε εναντίον μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με σχόλια που έκαναν χρήστες στο Facebook. Ο Voller είναι κρατούμενος στο κέντρο κράτησης νεολαίας και μήνυσε μεταξύ άλλων την εφημερίδα The Australian, το περιοδικό Sydney Morning Herald και την εφημερίδα Centralian Advocate. Η μήνυση είχε να κάνει με σχόλια που έγιναν για τον ίδιο στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Paul Gordon, τον συνήγορο των μέσων δικτύωσης μέχρι πρόσφατα η βασική αρχή ήταν η εξής. Εάν γνώριζες την ύπαρξη ενός δυσφημιστικού σχολίου, όφειλες να το κατεβάσεις. Πλέον, τα μέσα θεωρούνται υπεύθυνα ακόμα και γιατί δημοσιεύτηκε αυτό το σχόλιο.

Facebook

Αντιθέτως ο δικαστής ανέφερε ότι, αφού οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποιούν μια δημόσια σελίδα στο Facebook, «είναι για τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα» και ουσιαστικά αναλαμβάνουν την ευθύνη των δυσφημιστικών σχολίων των χρηστών. Έτσι, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν κάποιο φίλτρο με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά για να εντοπίσουν τέτοια posts.

Ο Dennis Muller, ανώτερος ερευνητής στο κέντρο προώθησης της δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε στην Guardian Australia, ότι η απόφαση έθεσε ένα βάρος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ότι «το προφανές ερώτημα που πρέπει να τεθεί» είναι εάν οι εταιρείες ειδήσεων θα επανεξετάσουν τη σχέση τους με το Facebook.

Η ένσταση όλων είχε να κάνει με το γεγονός ότι το Facebook, δεν θεωρείται εκδότης αλλά απλός μεταφορέας και δε φέρει καμία ευθύνη.

Τέλος, αυτή η απόφαση είναι μια εφαρμογή του ισχύοντος νόμου της Αυστραλίας και θέτει ερωτήματα για το αν αυτός ο νόμος είναι κατάλληλος για την σημερινή ψηφιακή εποχή.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS