ΑρχικήHow ToΠώς να δείτε το φεγγάρι με πέντε πλανήτες αυτή την Κυριακή!

Πώς να δείτε το φεγγάρι με πέντε πλανήτες αυτή την Κυριακή!

Την Κυριακή, 19 Ιουλίου, περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή, θα μπορείτε να δείτε πέντε από τους πλανήτες παρέα με το φεγγάρι χωρίς να χρησιμοποιήσετε τηλεσκόπιο. Ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, και το φεγγάρι, όλα θα είναι ορατά.

πλανήτες φεγγάρι κυριακή
Πώς να δείτε το φεγγάρι με πέντε πλανήτες αυτή την Κυριακή!

Ο Jeffrey Hunt, εκπαιδευτικός αστρονομίας και πρώην διευθυντής πλανητάριου, έγραψε για το γεγονός σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, «When the Curves Line Up», και μίλησε για το πώς μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στους πλανήτες και το φεγγάρι την Κυριακή.

«Στα μάτια σας, δεν θα είναι όπως τους έχουμε συνηθίσει από τις φωτογραφίες αεροσκαφών, θα μοιάζουν πιο πολύ με απίστευτα φωτεινά αστέρια.»

Ίσως πιο πολύ δυσκολευτείτε με τον εντοπισμό του Ερμή. Ο Hunt συμβουλεύει να δοκιμάσετε να τον δείτε περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή, χρησιμοποιώντας κιάλια.

«Για να δείτε τους πλανήτες και το φεγγάρι, βγείτε έξω την Κυριακή νωρίς το πρωί, τουλάχιστον μία ώρα πριν την ανατολή. Βρείτε τους τέσσερις φωτεινούς πλανήτες Αφροδίτη, Άρη, Κρόνο και Δία. Μοιάζουν με υπερβολικά φωτεινά αστέρια. Η λαμπερή Αφροδίτη βρίσκεται χαμηλά, στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Ο Άρης είναι το μόνο «αστέρι» στα νοτιοανατολικά, ενώ ο Δίας με τον Κρόνο είναι στα νοτιοδυτικά.»

Στην ιστοσελίδα του, ο Hunt δίνει συμβουλές για να βρείτε πιο εύκολα τον κάθε πλανήτη. Η Αφροδίτη «θα βάλει φωτιά στον ανατολικό ουρανό», αναφέρει.

Το λεπτό ημισεληνοειδές φεγγάρι θα είναι πολύ χαμηλά, στο ανατολικό-βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού και θα φωτίζεται μόνο περίπου 1%. Ο Ερμής θα είναι στα δεξιά του φεγγαριού, ο Άρης θα βρίσκεται ψηλά περίπου στη μέση του ουρανού στα νότια-νοτιοανατολικά, ο Δίας θα είναι ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοδυτικά και ο Κρόνος θα βρίσκεται πάνω αριστερά του Δία.

Οι πιο αρχάριοι παρατηρητές μπορεί να θέλουν κάποια τεχνολογική βοήθεια για να δουν τους πλανήτες στη συνάντηση με το φεγγάρι την Κυριακή. Σύμφωνα με τον Hunt, «τα Google Sky, Night Sky και Star Walk είναι εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των πλανητών στον ουρανό

Πώς να δείτε το φεγγάρι με πέντε πλανήτες αυτή την Κυριακή!

Το θέαμα θα είναι ορατό τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Στη νότια πλευρά του ισημερινού, αναφέρει, ο Άρης βρίσκεται στα βορειοδυτικά και όχι νοτιοανατολικά.

Εάν χάσετε το θέαμα την Κυριακή το πρωί, θα μπορείτε να τους δείτε για μερικά επιπλέον πρωινά μετά τις 19 Ιουλίου, αλλά δεν θα δείτε το φεγγάρι να τους συνοδεύει.

«Στα αμέσως επόμενα πρωινά, αναζητήστε τους πλανήτες 3 με 4 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα. Θα είναι ορατοί περίπου μέχρι τις 25 Ιουλίου.»

Αν χάσετε τη συνάντηση των πέντε πλανητών με το φεγγάρι, θα πρέπει να περιμένετε λίγο καιρό μέχρι να ξανά έχετε την ευκαιρία, αφού η επόμενη συνάντηση είναι στα τέλη Ιουλίου του 2022, δήλωσε ο Hunt.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS