Ο νέος υπερυπολογιστής της Ιαπωνίας, γνωστός ως Fugaku, είναι πλέον ο ταχύτερος στον κόσμο. Ο Fugaku, ο οποίος βασίζεται σε ARM, κατάφερε να ξεπεράσει τον Summit της Αμερικής, που τα τελευταία δύο χρόνια κατείχε την πρώτη θέση στο Top500.
Ο Fugaku είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής που βασίζεται σε ARM, ο οποίος κατάφερε να γίνει ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο. Έχει βαθμολογία High Performance Linpack (HPL) 415,5 petaflops που είναι 2,8 φορές πάνω από το σκορ του Summit.
Διαθέτει 48-core A64FX SoC και η μέγιστη απόδοσή του μπορεί να αγγίξει τα 1.000 petaflops. Μία τέτοια απόδοση, μπορεί να αντιστοιχεί στη σειρά exaflop, η οποία αποτελεί το νέο «πεδίο μάχης» των υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς.
Οι 5 κορυφαίοι υπερυπολογιστές στη λίστα είναι:
TikTok: Μήνυση από 13 πολιτείες γιατί βλάπτει τα παιδιά
Τι πρέπει να ελέγξετε πριν σαρώσετε ένα QR code;
Εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους έως το 2035
Εκτός από την ταχύτητα όμως, ο Fugaku κατάφερε επίσης να κερδίσει τις κορυφαίες θέσεις και σε άλλες κατατάξεις που δοκιμάζουν υπολογιστές σε διαφορετικούς φόρτους εργασίας, όπως οι Graph 500, HPL-AI και HPCG. Μέχρι σήμερα, κανένας άλλος υπερυπολογιστής δεν έχει κερδίσει ποτέ την κορυφαία θέση και στις τέσσερις κατατάξεις ταυτόχρονα.
Τα τελευταία χρόνια, οι πρώτες θέσεις για τον ταχύτερο υπερυπολογιστή, ανήκουν είτε στην Αμερική είτε στην Κίνα. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια, που ένα ιαπωνικό σύστημα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Τορ500.
Συνολικά, 226 υπερυπολογιστές στη λίστα προέρχονται από την Κίνα, 114 από την Αμερική και 30 από την Ιαπωνία.
Φυσικά είναι πολύ πιθανό το Fugaku να μην παραμείνει στην κορυφή για πολύ ακόμα. Το νέο exascale αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο με την έναρξη του Aurora (με 1 ExaFlop επεξεργαστικής ισχύος) από την Intel και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Αλλά και οι Cray και AMD, έχουν προγραμματίσει την κυκλοφορία ενός άλλου συστήματος 1.5 ExaFlops, το οποίο ονομάζεται Frontier, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Παρ ‘όλα αυτά, το Fugaku αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχει ήδη αρχίσει να βοηθά την ιατρική έρευνα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.