ΑρχικήsecurityΑπατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα παράδοσης πακέτων από την DHL

Απατεώνες στέλνουν ψεύτικα μηνύματα παράδοσης πακέτων από την DHL

Ερευνητές ανακάλυψαν phishing μηνύματα παράδοσης πακέτων, τα οποία προέρχονται υποτίθεται από γνωστές courrier εταιρείες, όπως οι DHL, FedEx και UPS.

DHL παράδοσης

Με τους περισσότερους ανθρώπους να βρίσκονται ακόμα κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω COVID-19, οι online αγορές και τα delivery έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και δημιουργούν νέες απάτες χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τον COVID-19. Στόχος είναι να πείσουν τους ανθρώπους να επισκεφθούν κακόβουλα sites ή να ανοίξουν κακόβουλα προγράμματα.

Σε μια νέα έκθεση της Kaspersky, οι ερευνητές ανέφεραν ένα νέο κύμα phishing απατών που χρησιμοποιούν ως θέμα τον COVID-19 και μιμούνται γνωστές εταιρείες αποστολής και παράδοσης πακέτων, όπως τις FedEx, UPS και DHL.

Phishing μηνύματα παράδοσης πακέτων με θέμα τον COVID-19

Σε ένα από τα email που είδε η Kaspersky, οι επιτιθέμενοι μιμούνται την DHL και λένε στο θύμα ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία παράδοσης πακέτων λόγω του COVID-19. Γι΄αυτό το λόγο, δεν μπορούν να του στείλουν το πακέτο του που έχει φτάσει στην εταιρεία. Στη συνέχεια, ζητούν από το θύμα να κάνει κάποιες διορθώσεις στο συνημμένο έγγραφο αποστολής. Αν ο χρήστης ανοίξει το συνημμένο, θα εγκαταστήσει (άθελά του) το Bsymem Trojan.

DHL παράδοσης

Ένα άλλο παρόμοιο email, προέρχεται (υποτίθεται) από τη FedEx και δηλώνει ότι λόγω του “lockdown”, ένα πακέτο του θύματος κρατείται στην αποθήκη. Στη συνέχεια, ζητά από το χρήστη να κάνει κλικ σε ένα phishing link για να επαναπρογραμματιστεί η παραλαβή του.

Αντίστοιχα ψεύτικα emails έχουν βρεθεί και από την UPS. Φυσικά, ούτε αυτή η εταιρεία έχει καμία σχέση με την απάτη.

παράδοσης πακέτων

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν γνωστές εταιρείες παράδοσης πακέτων, όπως οι FedEx, UPS και DHL για να φαίνονται πιο πειστικοί και να παραπλανήσουν τα θύματα. Στόχος είναι η μόλυνση των υπολογιστών των θυμάτων με malware.

Προστατευτείτε από τα phishing emails

Από τις αρχές του 2020, ερευνητές από τη Zscaler έχουν δει μια αύξηση 30.000% στις phishing επιθέσεις που χρησιμοποιούν ως δόλωμα τον COVID-19.

Γι΄αυτό όλοι οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με τα μηνύματα που λαμβάνουν.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατύπωση και τη γραμματική των κειμένων των emails.

“Δώστε προσοχή στο κείμενο. Μια μεγάλη εταιρεία (όπως η DHL) δεν θα στείλει ποτέ emails με λάθη στο κείμενο και κακή γραμματική”, συμβουλεύει η Kaspersky.

Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, στο phishing email από τη DHL, οι επιτιθέμενοι δεν προσπάθησαν καν να κάνουν το κείμενο να φαίνεται πειστικό.

Τέλος, η Kaspersky δηλώνει ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε συνημμένα σε emails που προέρχονται από υπηρεσίες αποστολής ή παράδοσης πακέτων. Αντίθετα, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε στο επίσημο site των εταιρειών.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS