ΑρχικήbusinessΠως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός την απομακρυσμένη εργασία;

Πως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός την απομακρυσμένη εργασία;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο αριθμός των ελευθέρων επαγγελματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 48% σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει σήμερα ευρεία παρουσία σε όλες τις βιομηχανίες και τα στοιχεία αυτά συνεχώς αλλάζουν.

Και αυτό προφανώς δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από 50 εκατομμύρια εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότερα από πέντε χρόνια πριν.

Ωστόσο, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι δεν είναι απαραιτήτως το ίδιο πράγμα, υπάρχει τώρα περισσότερο κίνητρο από ποτέ για τις εταιρείες να αγκαλιάσουν την έννοια της εργασίας από το σπίτι και να προσλάβουν ελεύθερους επαγγελματίες για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

απομακρυσμένη εργασία

Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς;

Λοιπόν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δεσμεύονται πάντα σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη μακροπρόθεσμα, ενώ οι εταιρείες θα επιτρέπουν μερικές φορές στους μόνιμους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως. Όσον αφορά τα κίνητρα, η ανάπτυξη των ελεύθερων επαγγελματιών και της απομακρυσμένης εργασίας εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως βασικός παράγοντας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία και την οικονομική επιτυχία.

Το μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας: Ο κορωνοϊός και τι πρόκειται να μας προσφέρει

Για πολλούς ανθρώπους, η κατάσταση του κορωνοϊού είναι μια γεύση από τα πράγματα που έρχονται. Δηλαδή, η απομακρυσμένη εργασία σίγουρα αυξάνεται, αλλά μια πρόσφατη απαίτηση για αυτοαπομόνωση και “εργασία από το σπίτι” έχει φέρει την ιδέα αυτή στο προσκήνιο για μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού. Και μπορούμε ακόμη να μάθουμε μερικά πράγματα από τα πρώτα στάδια αυτού του πολύ ασυνήθιστου τρόπου ζωής.

Βλέπετε, πρόσφατη έκθεση έχει επισημάνει τη μείωση της ποσότητας ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το BBC εξήγησε ότι η έλλειψη κυκλοφορίας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στις δύο πόλεις. Εξάλλου, η απομακρυσμένη εργασία απαιτεί λιγότερα άτομα να ταξιδεύουν σε μεγάλη απόσταση για εργασία και να αποφεύγουν κάθε μορφή μηχανοκίνητων μεταφορών.

Από την άποψη του “γιατί”, γνωρίζουμε ήδη ότι η προηγμένη τεχνολογία έχει δημιουργήσει παράθυρα ευκαιριών για απομακρυσμένη εργασία. Τα video calls, η κοινή χρήση αρχείων και άλλο λογισμικό έχασε ακόμα και την αποτελεσματικότητα και την ευκολία των προσωπικών αλληλεπιδράσεων. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα για να απαντήσετε: τι παρακινεί τους υπαλλήλους να εργάζονται με δική τους πρωτοβουλία και τι μπορεί να αυξήσει ή αντίστοιχα να μειώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων;

Από πολλές απόψεις, οι πρόσφατες προκλήσεις μας με τον κορωνοϊό μπορεί να είναι απλώς μια επένδυση όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για το μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας. Εξάλλου, το υπόλοιπο άρθρο θα πρέπει να υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο μια πολιτική από οπουδήποτε μπορεί να ωφελήσει μια επιχείρηση, παρέχοντας στους εργαζομένους μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας, ανεξαρτησίας και γενικής ευτυχίας.

Γιατί οι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσελκύονται από την απομακρυσμένη εργασία

Πρώτον, οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες αγαπούν αυτό που κάνουν και κάνουν μια συνειδητή απόφαση να εργαστούν ανεξάρτητα. Μόνο για τον λόγο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην απομακρυσμένη εργασία και αποφεύγουν έναν συμβατικό τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες αναφέρουν την «ευελιξία» και την ελευθερία να επιλέγουν τις δικές τους ώρες εργασίας ως ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Επιπλέον, τα άτομα αυτά ανταμείβονται για την έκταση της εργασίας ή της προσπάθειας που εμπλέκονται, αντί για έναν μισθό που θα μπορούσαν να λάβουν από έναν εργοδότη. Και έπειτα υπάρχει ποικιλία, διότι η απομακρυσμένη εργασία επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να εργάζονται από πολλές τοποθεσίες από το να περιορίζονται στον ίδιο χώρο εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλα ρόδινα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα κέρδη τους, και χωρίς την ασφάλεια που έρχεται με τον βασικό μισθό. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες παρέχοντας ασφάλεια με τη μορφή σύμβασης.

Όσον αφορά τους απομακρυσμένους εργαζομένους εν γένει, υπάρχει επίσης το ζήτημα της παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες συχνά ανησυχούν ότι οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μην ενεργούν με ακεραιότητα και να αναλάβουν την ευθύνη για το έργο τους, γεγονός που σίγουρα θα μειώσει την παραγωγικότητά τους.

Όμως είναι βέβαιο ότι η έννοια της απομακρυσμένης εργασίας έχει αλλάξει πάρα πολύ.

Πώς οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την απομακρυσμένη εργασία και την απασχόληση

Είναι αλήθεια ότι η σκέψη των ελεύθερων επαγγελματιών οδήγησε σε εικόνες υποβαθμισμένων εργασιών και χαμένες προθεσμίες για τους εργοδότες. Ωστόσο, η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και η τηλεδιάσκεψη δημιούργησε μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας, ενώ οι απομακρυσμένες πολιτικές εργασίας επέτρεψαν στις εταιρείες αυτές να εξοικονομήσουν χρήματα και να αυξήσουν την παραγωγικότητα ταυτόχρονα. Όσον αφορά την ευθύνη, υπάρχει επίσης λογισμικό όπως το Hubstaff, το οποίο βοηθά στην παρακολούθηση της ηλεκτρονικής δραστηριότητας των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι οι τηλεργαζόμενοι στη British Telecom είναι έως και 40% πιο παραγωγικοί όταν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Επιπλέον, αυτό το άρθρο αναφέρει πώς ο μέσος εργαζόμενος χάνει 759 ώρες το χρόνο λόγω των περισπασμών στο χώρο εργασίας. Εν τω μεταξύ, η IBM και η Sun Microsystems εξοικονόμησαν πάνω από 110 εκατομμύρια δολάρια (89 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) από το κόστος των ακινήτων τους ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης της έννοιας της απομακρυσμένης εργασίας.

Έχοντας αυτό κατά νου, έχουμε επίσης περάσει πολλά χρόνια στρατολογώντας επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βρήκαμε πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα μπορούσε να συμβεί και στο γραφείο. Με άλλα λόγια, η απογοήτευση είναι κοινή όταν οι λάθος υποψήφιοι προσληφθούν, αλλά οι προσεκτικές προσλήψεις μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτής της κατάστασης.  

Διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες είναι πλέον ανοικτές σε απομακρυσμένους εργαζόμενους και απασχολούν ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους γρηγορότερα και καλύτερα με χαμηλότερο κόστος.

Συμπέρασμα

Φαίνεται ότι η έννοια της απομακρυσμένης εργασίας εξακολουθεί να είναι ένα γόνιμο έδαφος. Οι εταιρείες θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο μέσω της αυτοματοποίησης, αλλά στη συνέχεια φοβούνται τις συνέπειες της παροχής ελευθερίας και ευθύνης σε αντάλλαγμα. Εν τω μεταξύ, η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για πιο μεγάλα γραφεία και να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να αυξήσουν σημαντικά το επίπεδο παραγωγικότητάς τους. Και έπειτα αυτά τα δεδομένα σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι φαίνεται πως ο κορωνοϊός αποδεικνύει ότι η απομακρυσμένη εργασία είναι το μέλλον.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS