ΑρχικήUpdatesChrome 81: Κυκλοφόρησε με υποστήριξη για το Web NFC

Chrome 81: Κυκλοφόρησε με υποστήριξη για το Web NFC

Ο Chrome 81, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας της επιδημίας του COVID-19, επιτέλους κυκλοφορεί.

Το σημερινό λανσάρισμα αναμενόταν ότι θα είναι εντυπωσιακό, αλλά μόνο δύο σημαντικές λειτουργίες έκαναν εντύπωση – όπως η βελτιωμένη υποστήριξη για το WebXR (χαρακτηριστικό του Augmented Reality του Chrome, που κυκλοφόρησε αρχικά στον Chrome 79) και αρχική υποστήριξη για το πρότυπο Web NFC.

Τα χαρακτηριστικά που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα ήρθαν με την έκδοση του Chrome 81. Μερικά από αυτά είναι ο επανασχεδιασμός του UI για τα στοιχεία φόρμας web του Chrome και την αφαίρεση της υποστήριξης για τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης TLS 1.0 και TLS 1.1.

Το πρώτο κυκλοφόρησε, επειδή οι μηχανικοί της Google δεν κατόρθωσαν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στον επανασχεδιασμό εγκαίρως. Τα νέα form controls έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν ζωντανά με τον Chrome (Chromium) 83, το οποίο αναμένεται να έρθει στα μέσα Μαΐου, τον επόμενο μήνα.

Τα σχέδια για την κατάργηση των πρωτοκόλλων κρυπτογράφησης TLS 1.0 και TLS 1.1 από τον Chrome, τα οποία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Chrome 81, έχουν πλέον μεταφερθεί στον Chrome 84. Η απόφαση καθυστέρησης στην κατάργηση αυτών των δύο πρωτοκόλλων σχετίζεται με τον COVID-19, αφού η αφαίρεση των πρωτοκόλλων ενδέχεται να είχαν εμποδίσει ορισμένους χρήστες του Chrome 81 να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμους κυβερνητικούς ιστότοπους υγείας που εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν TLS 1.0 και 1.1 για να ρυθμίσουν τις συνδέσεις HTTPS. Η κατάργηση της υποστήριξης θα εμπόδιζε τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα website εντελώς, πράγμα που η Google ήθελε να αποφύγει.

Η κυκλοφορία του Chrome 81 σηματοδοτεί την πιο ταραχώδη κυκλοφορία στο ιστορικό του Chrome. Επειδή ο κατασκευαστής του προγράμματος περιήγησης έπρεπε να μετατοπίσει λειτουργίες από έκδοση σε έκδοση και επειδή η καθυστέρηση του Chrome 81 για τρεις εβδομάδες επίσης διαταράσσει το κανονικό χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας των έξι εβδομάδων της Google. Η Google έχει κάνει ένα πρώτο βήμα για την κατάργηση μιας έκδοσης Chrome. Η Google δήλωσε ότι η επόμενη έκδοση του Chrome είναι v83 και ότι οι εργασίες για το v82 έχουν σταματήσει οριστικά.

Αλλά ενώ η Google έχει μεταφέρει ορισμένες λειτουργίες από τον Chrome 81 σε άλλες εκδόσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η έκδοση θα λείπει. Από όλα τα νέα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν στη σημερινή κυκλοφορία του v81, το πιο σημαντικό, μέχρι στιγμής, είναι το νέο API Web NFC.

Τα σύγχρονα smartphones υποστηρίζουν ήδη την τεχνολογία NFC, αλλά οι τελικοί χρήστες συνήθως χρειάζονται μια ειδική εφαρμογή που εκτελείται στη συσκευή τους για να αλληλεπιδρούν με τα NFC tags που τοποθετούνται στον πραγματικό κόσμο.

Το νέο πρότυπο Web NFC που προστέθηκε στον Chrome θα επιτρέψει στα website να αλληλεπιδρούν με τα NFC tags, εξαλείφοντας την ανάγκη των χρηστών να έχουν μια ειδική εφαρμογή εγκατεστημένη στα τηλέφωνά τους.

Η Google πιστεύει ότι το νέο πρότυπο Web NFC θα κερδίσει τους web devs και αναμένει ευρεία χρήση, ειδικά για τον Chrome για Android, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σενάρια όπως:

  • Τα μουσεία και οι γκαλερί τέχνης μπορούν να εμφανίζουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με μια οθόνη όταν ο χρήστης αγγίζει το smartphone ή το tablet που τρέχει τον Chrome σε μια κάρτα NFC.
  • Οι ιστότοποι, τα corporate sites και τα intranets που χειρίζονται τα αποθέματα μιας εταιρείας θα μπορούν να διαβάζουν ή να γράφουν δεδομένα σε μια ετικέτα NFC σε ένα κοντέινερ ή ένα προϊόν, απλοποιώντας τη διαχείριση αποθεμάτων.
  • Οι συνεδριακοί χώροι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τη σάρωση των NFC badges κατά τη διάρκεια του event.
  • Τα intranet και άλλα εταιρικά website μπορούν να χρησιμοποιούν το Web NFC για να μοιραστούν τη διαμόρφωση και τα αρχικά μυστικά που απαιτούνται για την παροχή νέων συσκευών σε έναν οργανισμό.

Προς το παρόν, αυτή η λειτουργία δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμη για όλους τους χρήστες, αλλά θα είναι διαθέσιμη μόνο ως δοκιμαστική. Το field trial θα εκτελεστεί από τον Chrome 81 έως τον Chrome 83, κατά τη διάρκεια του οποίου οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να δημιουργούν εφαρμογές που βασίζονται στο νέο πρότυπο Web NFC και να δουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί και να παρέχουν feedback στους προγραμματιστές του Chrome, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα σε μια ευρύτερη κυκλοφορία.

Αυτήν τη στιγμή η λειτουργία του Web NFC έχει προγραμματιστεί να βγει live για όλους τους χρήστες στο Chrome 84, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν προκύψει κάτι κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Chrome

Αλλά ενώ η Google απέφυγε την κατάργηση των TLS 1.0 και TLS 1.1, ο Chrome 81 βελτιώνει την ασφάλεια των συνδέσεων HTTPS, αλλά με άλλο τρόπο. O Chrome 81 σηματοδοτεί την τελευταία έκδοση στο σχέδιο τριών σταδίων της Google για την εξάλειψη του μικτού περιεχομένου HTTPS από το web.

Το μεικτό περιεχόμενο HTTPS αναφέρεται σε ιστοσελίδες όπου φορτώνεται περιεχόμενο όπως εικόνες, JavaScript ή stylesheets μέσω HTTP και HTTPS, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιστότοπος δεν φορτώνεται εξ ολοκλήρου μέσω του HTTPS.

Ο τελικός στόχος που ανακοίνωσε η Google είναι να αναβαθμίσει αυτόματα το περιεχόμενο HTTP στις αναλογικές HTTPS διευθύνσεις URL. Ωστόσο, το να κάνει κάτι τέτοιο ξαφνικά είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει «σπάσιμο» στο διαδίκτυο.

Αντίθετα, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε σημαντικό «σπάσιμο», η Google επέλεξε ένα σχέδιο τριών βημάτων για αυτήν τη διαδικασία, όπως αναλύεται παρακάτω, το οποίο τελειώνει σήμερα με την ανάπτυξη του Chrome 81:

  • Στον Chrome 79, που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2019, θα εισαγάγουμε μια νέα ρύθμιση για την κατάργηση του μπλοκαρισμένου περιεχομένου σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Αυτή η ρύθμιση θα εφαρμοστεί σε μικτά scripts, iframes και άλλους τύπους περιεχομένου που το Chrome μπλοκάρει αυτήν τη στιγμή από προεπιλογή. Οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν αυτήν τη ρύθμιση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος σε οποιαδήποτε σελίδα https: // και κάνοντας κλικ στις Ρυθμίσεις τοποθεσίας. Αυτό θα αντικαταστήσει το εικονίδιο ασπίδας που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του κύριου πλαισίου για την απεμπλοκή μικτού περιεχομένου σε προηγούμενες εκδόσεις του Chrome για desktop.
  • Στον Chrome 80, οι μικτοί πόροι ήχου και βίντεο θα αναβαθμιστούν αυτομάτως σε https: // και ο Chrome θα τις αποκλείσει από προεπιλογή αν δεν μπορέσουν να φορτώσουν μέσω του https: //. Ο Chrome 80 θα κυκλοφορήσει στα κανάλια πρόωρης κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2020. Οι χρήστες μπορούν να αποδεσμεύσουν τους επηρεαζόμενους πόρους ήχου και βίντεο με τη ρύθμιση που περιγράφεται παραπάνω.
  • Επίσης στον Chrome 80, θα είναι δυνατή η φόρτωση μικτών εικόνων, αλλά θα προκαλέσουν στον Chrome να εμφανίσει ένα τσιπ “Not Secure” στο κύριο πλαίσιο. Αναμένουμε ότι αυτό είναι ένα σαφέστερο UI ασφάλειας για τους χρήστες και ότι θα παρακινήσει τους ιστότοπους να μεταφέρουν τις εικόνες τους σε HTTPS. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις οδηγίες αναβάθμισης-ανασφαλών αιτήσεων ή πολιτικών ασφάλειας αποκλεισμού περιεχομένου για να αποφύγουν αυτήν την προειδοποίηση.
  • Στον Chrome 81, οι μικτές εικόνες θα αναβαθμιστούν αυτομάτως σε https: // και ο Chrome θα τις αποκλείσει από προεπιλογή, εάν αποτύχουν να φορτωθούν μέσω του https: //.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS