Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 17:46
Αρχική security Microsoft Patch Tuesday Δεκεμβρίου: Διορθώνει σοβαρή 0-Day ευπάθεια

Microsoft Patch Tuesday Δεκεμβρίου: Διορθώνει σοβαρή 0-Day ευπάθεια

Η Microsoft κυκλοφόρησε το τελευταίο Microsoft Patch Tuesday για το 2019, μέσα από το οποίο ενημερώνει τους χρήστες για μια νέα zero day ευπάθεια των Windows, που ήδη εκμεταλλεύονται hackers σε συνδυασμό με ένα Chrome exploit. Οι δύο ευπάθειες μαζί επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν απομακρυσμένο έλεγχο σε ευάλωτους υπολογιστές.

Το patch Δεκεμβρίου της Microsoft περιλαμβάνει διορθώσεις για 36 ευπάθειες. Οι 7 από αυτές έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες, οι 27 σημαντικές, η 1 μέτρια και η τελευταία ελάχιστα σοβαρή.

Η νέα zero-day EoP ευπάθεια ονομάζεται CVE-2019-1458 και ανακαλύφθηκε από την Kaspersky. Έχει χρησιμοποιηθεί στις λεγόμενες επιθέσεις Operation WizardOpium, μαζί με το Chrome exploit, και βοηθά τους hackers να αποκτήσουν περισσότερα προνόμια σε στοχευμένα συστήματα, παρακάμπτοντας το Chrome sandbox.

Η Kaspersky ενημέρωσε την εταιρεία για το Chrome exploit (που ανακαλύφθηκε πρώτο) και η Google κυκλοφόρησε μια επείγουσα ενημέρωση (Chrome 78.0.3904.87) τον προηγούμενο μήνα για να διορθώσει την ευπάθεια. Ωστόσο, οι hackers εξακολουθούν να στοχεύουν χρήστες που χρησιμοποιούν ευάλωτες εκδόσεις του browser.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky, το Chrome exploit ήταν συνδεδεμένο με το νέο patched EoP σφάλμα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το στοιχείο Win32k στο Windows OS χειρίζεται δεδομένα στη μνήμη.

Το EoP exploit εντοπίζεται στις “πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows 7 και σε μερικές εκδόσεις των Windows 10”. Οι hackers μπορούν να το εκμεταλλευτούν για να εκτελέσουν κακόβουλο κώδικα στο ευάλωτο σύστημα.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδώσουν τις επιθέσεις Operation WizardOpium σε κάποια συγκεκριμένη hacking ομάδα. Ωστόσο, το exploit code είχε κάποιες ομοιότητες με αυτό που χρησιμοποιεί η hacking ομάδα Lazarus.

Microsoft Patch Tuesday: Δεκέμβριος 2019

Οι 7 κρίσιμες ευπάθειες, που διορθώνει η εταιρεία με το νέο Microsoft Patch, επηρεάζουν το Git for Visual Studio, το Hyper-V Hypervisor και το Win32k Graphics component των Windows. Η επιτυχής εκμετάλλευσή τους επιτρέπει στους hackers να εκτελέσουν κώδικα απομακρυσμένα.

Μια άλλη σημαντική ευπάθεια που ονομάζεται CVE-2019-1462 σχετίζεται με το PowerPoint. Η ευπάθεια αυτή, επίσης, επιτρέπει την αυθαίρετη εκτέλεση κώδικα σε έναν στοχευμένο υπολογιστή, πείθοντας το θύμα να ανοίξει ένα κακόβουλο αρχείο PowerPoint.

Αυτή η ευπάθεια επηρεάζει τις εκδόσεις Microsoft PowerPoint 2010, 2013 και 2016 καθώς και τα Microsoft Office 2016 για Windows και το MacOS της Apple.

Άλλες ευπάθειες, που διορθώνονται από το Microsoft Patch Tuesday, επηρεάζουν τα παρακάτω προϊόντα και υπηρεσίες:

 • Windows Operating System
 • Windows Kernel
 • Windows Remote Desktop Protocol (RDP)
 • Microsoft Word
 • Microsoft Excel
 • Microsoft SQL Server Reporting Services
 • Microsoft Access software
 • Windows GDI component
 • Win32k
 • Windows Hyper-V
 • Windows Printer Service
 • Windows COM Server
 • Windows Media Player
 • Windows OLE
 • VBScript
 • Visual Studio Live Share
 • Microsoft Authentication Library for Android
 • Microsoft Defender
 • Skype for Business and Lync
 • Git for Visual Studio

Οι περισσότερες από αυτές τις ευπάθειες επιτρέπουν τη διαρροή πληροφοριών και την απόκτηση προνομίων στα ευάλωτα συστήματα. Άλλες επιτρέπουν απομακρυσμένες επιθέσεις εκτέλεσης κώδικα, ενώ άλλες οδηγούν σε spoofing, denial of service επιθέσεις και παράκαμψη χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Οι χρήστες των Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το Microsoft Patch όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε παραβίαση ή επίθεση στον υπολογιστή τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Το malware Zeus Sphinx επωφελείται από τον κορωνοϊό και επανεμφανίζεται

Μετά από χρόνια αδράνειας, το malware Zeus Sphinx ανασταίνεται για να επωφεληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού σε ένα νέο κύμα απάτης.

Η ομάδα Formula 1 της Mercedes παρασκευάζει μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής για τους ασθενείς του Κοροναϊού σε λιγότερο από 100 ώρες

Η ομάδα της Formula 1 της Mercedes συνεργάστηκε με γιατρούς και μηχανικούς από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε μία προσπάθεια να κατασκευάσουν...

Προσοχή: ψεύτικες ιστοσελίδες πουλάνε μάσκες για τον κορωνοϊό

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση που έχει προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού...

OnePlus 8: Διέρρευσαν πληροφορίες για νέα χρώματα

Νέες διαρροές χαρακτηριστικών του OnePlus 8 κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ τη τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες,...

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε και να αλλάζετε το φόντο στο Zoom

Αδιαμφισβήτητα, μία από τις πιο δημοφιλείς και ιδανικές εφαρμογές, ιδιαίτερα κατά την πανδημία του Κοροναϊού, είναι το Zoom. Παρά τις ανησυχίες που...

Η Cosmote δίνει 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων

Cosmote: Δίνει 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων: Στη δωρεά 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων...

Amazon απεργία: Εργαζόμενοι ζητούν το κλείσιμο εγκατάστασης λόγω κορωνοϊού

Απεργία κάνουν οι υπάλληλοι της Amazon λόγω των συνθηκών εργασίας εν μέσω κορωνοϊού. Οι...

Η χρήση RDP και εταιρικών VPN έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω Κοροναϊού

Κατά την πανδημία του Κοροναϊού, η χρήση τεχνολογιών απομακρυσμένης πρόσβασης έχει αυξηθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Συγκεκριμένα, η χρήση RDP(Remote Desktop Protocol) και...

Η Σαουδική Αραβία κατασκοπεύει κινητά μέσω ευπαθειών στο SS7

Εδώ και πολύ καιρό, οι εμπειρογνώμονες και οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, προειδοποιούν για την ύπαρξη ελαττωμάτων...

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπονομεύει την απειλή του Κοροναϊού για την οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ζωγράφισε μια εικόνα που περνά ένα αισιόδοξο μήνυμα για την απειλή του Κοροναϊού, αναφέροντας ότι η μεγαλύτερη...