ΑρχικήsecurityΚατασκοπευτικό βαν στη Κύπρο βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας - Ανήκει στο...

Κατασκοπευτικό βαν στη Κύπρο βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας – Ανήκει στο Ισραήλ

Οι αρχές της Κύπρου ξεκίνησαν έρευνες μετά το αίτημα του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ για δραστικά μέτρα σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες του κατασκοπευτικού βαν, το οποίο είχε παρουσιαστεί αρχικά σε ένα βίντεο του Forbes.

Η κυπριακή αστυνομία δήλωσε το Σάββατο ότι είχε εντοπίσει ένα φερόμενο ως “spy van”εξοπλισμένο με εξελιγμένο εξοπλισμό παρακολούθησης ικανό να χακάρει τις επικοινωνίες.  Η αστυνομία ανέκρινε τον ισραηλινό ιδιοκτήτη του.

βαν

Οι αρχές άρχισαν την ερευνά μετά την δήλωση του κομμουνιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, σχετικά με την εμπλοκή της κυβέρνησης στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο φορτηγό, το οποίο παρουσιάστηκε σε μια τηλεοπτική παρουσίαση του Forbes που μεταδόθηκε πριν από αρκετούς μήνες και μόλις πρόσφατα έγινε viral στην Κύπρο.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κύπρου, Κυπρός Μιχαηλίδης, είπε στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Astra ότι ο ισραηλινός ιδιοκτήτης είχε δώσει “κάποιες εξηγήσεις”, αλλά θα ερωτηθεί περαιτέρω μαζί με άλλους Κύπριους υπηκόους.

Το Forbes είχε ταυτοποιήσει τον ιδιοκτήτη του φορτηγού ως τον πρώην Ισραηλινό αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών, Tal Dilian, ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής εταιρείας που έχει την κυριότητα στην Κύπρο και στην οποία ανήκει το όχημα.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές συσκευές σε ακτίνα 500 μέτρων, να χακάρει οποιοδήποτε τηλέφωνο και να ακούει τις συνομιλίες ανεξάρτητα από το επίπεδο κρυπτογράφησης.

«Οι ανακριτές έψαξαν για τη τοποθεσία όπου βρισκόταν το φορτηγό στο νότιο παράκτιο θέρετρο της Λάρνακας μετά την εξασφάλιση ενταλμάτων», ανέφερε η κυπριακή αστυνομία.

«Κατά την προκαταρκτική εξέταση, το όχημα βρέθηκε ότι διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κατασχέθηκε μαζί με άλλα αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε η αστυνομία το Σάββατο.

Σε μια μεταγενέστερη έρευνα στα γραφεία της εταιρείας, βρέθηκαν περαιτέρω στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής εξέτασης.

Κύπρο

Επιπρόσθετα, η αστυνομία ανέφερε ότι ερευνούσαν ενδεχόμενες παραβιάσεις της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Φυσικό επόμενο, μόλις το βίντεο του φορτηγού τράβηξε τα φώτα πάνω στο νησί, η κυβέρνηση κλήθηκε να ενεργήσει για να δει εάν είχε συμβεί κάτι παράνομο.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ ανέφερε ότι οι Κύπριοι ομόλογοί του δεν τους είχαν ειδοποιήσει για το βαν.

Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS