ΑρχικήHow ToΚλοπή αυτοκινήτων με ειδικές συσκευές: Πώς να προστατευτείτε

Κλοπή αυτοκινήτων με ειδικές συσκευές: Πώς να προστατευτείτε

συσκευέςΟι νέες τεχνολογίες εξυπηρετούν την καθημερινότητά σας αλλά κάποιες φορές μπορούν επίσης να σας θέσουν σε κίνδυνο. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάποιες ειδικές συσκευές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το αυτοκίνητο σας.

Η εταιρεία ασφάλειας αυτοκινήτων Tracker δήλωσε ότι το 66% όλων των κλεμμένων οχημάτων που ερεύνησε την περασμένη χρονιά, έγινε με συγκεκριμένο είδος κλοπής.

Αυτό το είδος κλοπής ονομάζεται «relay attack». Πρόκειται για μια επίθεση, όπου δυο κλέφτες προσπαθούν να κλέψουν αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές αναμετάδοσης σήματος για να διεισδύσουν στα λεγόμενα «keyless entry» συστήματα.

Οι κλέφτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές και να λάβουν το σήμα του κλειδιού του αυτοκινήτου μέσα από το σπίτι του θύματος. Στη συνέχεια το σήμα μεταφέρεται στο συνεργάτη του κλέφτη, που βρίσκεται κοντά στο όχημα.

Με αυτό τον τρόπο, οι δράστες καταφέρνουν να «ξεγελάσουν» το σύστημα του αυτοκινήτου, το οποίο «αντιλαμβάνεται» ότι το κλειδί είναι εκεί, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Έτσι, μπορούν να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο και να το κλέψουν.

Αν και μπορεί να ακούγεται ως μια πολύ προχωρημένη μορφή κλοπής, στην πραγματικότητα δεν είναι. Μια έρευνα έδειξε ότι ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή από το Amazon και το eBay στην τιμή των 257 £.

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι όλοι σχεδόν οι οδηγοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις συγκεκριμένες επιθέσεις. Πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό, παίζει το μέρος του σπιτιού στο οποίο αφήνουμε τα κλειδιά μας, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, ένα τραπεζάκι στο χολ του σπιτιού ή το κομοδίνο, δεν θεωρούνται τα πιο ασφαλή μέρη.

Σε έρευνα που έκανε η εταιρεία Tracker, διαπίστωσε ότι το 25% των 200 ερωτηθέντων, αφήνει τα κλειδιά σε κάποιο σημείο στο χολ. Ειδικά το χολ, θεωρείται αρκετά επικίνδυνο μέρος, γιατί είναι πιθανόν να βρίσκεται αρκετά κοντά στο μέρος που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας (μπορεί για παράδειγμα να το έχετε παρκάρει ακριβώς έξω από το σπίτι). Οι συσκευές, που χρησιμοποιούν οι κλέφτες, μπορούν να λάβουν το σήμα του κλειδιού σε απόσταση 30 μέτρων.

Άλλοι οδηγοί είπαν ότι τα αφήνουν επίσης κοντά στην μπροστινή πόρτα, σε κάποιο συρτάρι του κάτω ορόφου ή στην κρεβατοκάμαρα. Όλα τα μέρη, που αναφέρθηκαν, είναι εύκολοι στόχοι.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι οδηγοί για να προστατευτούν.

Οι συσκευές αυτές μπορούν να λαμβάνουν σήματα μέσα από τοίχους, πόρτες και παράθυρα, αλλά υπάρχει κάτι που μπορεί να τις σταματήσει. Το μέταλλο. Επομένως, η τοποθέτηση των κλειδιών σε έναν φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μεταλλικό κουτί μπορεί να προστατεύσει τα αυτοκίνητά σας.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και το ψυγείο είναι ασφαλές μέρος.

Εναλλακτικά, υπάρχουν μεταλλικές θήκες, όπως το Faraday wallet (£ 4,99 στο Amazon), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ηλεκτρονικά κλειδιά από relay επιθέσεις.

Επίσης, προτείνεται η χρήση συσκευών παρακολούθησης για να έχετε τα οχήματά σας ασφαλή. Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει την κλοπή αλλά μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία στον εντοπισμό του κλέφτη.

Ένας ειδικός αναφέρει ότι: “Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ασφάλεια των οχημάτων πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στο keyless security system”.

Επίσης, αρκετά αποτελεσματική είναι και η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων, όπως είναι οι κλειδαριές και οι σφιγκτήρες ροδών.

Παρόλο που συνεχώς αναπτύσσονται τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των κλοπών,  οι κλέφτες πάντα βρίσκουν νέους τρόπους για να παραβιάσουν το αυτοκίνητό σας.

Αυτοκίνητα που είναι ευάλωτα

Audi: A3, A4, A6

BMW: 730d

Citroen: DS4 CrossBack

Ford: Galaxy, Eco-Sport

Honda: HR-V

Hyundai: Santa Fe CRDi

Kia: Optima

Lexus: RX 450h

Mazda: CX-5

Mini: Clubman

Mistubishi: Outlander

Nissan: Qashqai, Leaf

Vauxhall:Ampera

Range Rover: Evoque

Renault: Traffic

Ssangyong: Tivoli XDi

Subaru: Levorg

Toyota: Rav4

Volkswagen: Golf GTD, Touran 5T

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS