Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC) άσκησε αγωγή εναντίον της Google, κατηγορώντας τη για παραπλάνηση των χρηστών σχετικά με τα δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγονται από συσκευές Android.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες της ACCC, η τεχνολογική εταιρεία δεν είχε συμβουλεύσει κατάλληλα τους Αυστραλούς χρήστες για το πώς να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Κατά τη χρονική περίοδο 2017-2018, η Google δεν είχε πει στους χρήστες ότι θα έπρεπε να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως να απενεργοποιήσουν τη ρύθμιση “Ιστορικό τοποθεσίας” στην Android συσκευή τους καθώς και τη ρύθμιση “Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών”, ώστε να μην αποθηκεύει δεδομένα τοποθεσίας η Google.
Η ACCC υποστηρίζει ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει στους χρήστες την εντύπωση ότι το μόνο που χρειαζόταν απενεργοποίηση ήταν η ρύθμιση για το Ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι παραπλάνησε τους χρήστες.
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
“Υποστηρίζουμε ότι η Google παραπλάνησε τους χρήστες καθώς δεν ανέφερε ποτέ ότι μια άλλη ρύθμιση έπρεπε, επίσης, να τεθεί εκτός λειτουργίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της ACCC, Rod Sims.
“Πολλοί χρήστες αποφασίζουν συνειδητά να απενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις για να σταματήσουν τη συλλογή των δεδομένων τοποθεσίας, αλλά ισχυριζόμαστε ότι η συμπεριφορά της Google μπορεί να εμπόδισε κάποιους χρήστες να το κάνουν”.
Επίσης, η ACCC υποστηρίζει ότι πέρυσι (κατά το δεύτερο εξάμηνο) η Google είχε συμβουλεύσει τους χρήστες να μην χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες «Χάρτες» και «Αναζήτηση», αν δεν θέλουν να συλλέγονται τα δεδομένα τοποθεσίας τους. Στην πραγματικότητά, όμως, η απενεργοποίηση των δύο παραπάνω ρυθμίσεων ήταν αρκετή.
Μια άλλη κατηγορία της ACCC αφορά στη χρήση των δεδομένων τοποθεσίας από τη Google ή μάλλον το τι λέει η Google για τη χρήση των δεδομένων και τι πραγματικά κάνει.
“Από τον Μάρτιο του 2017, όταν ένας χρήστης πηγαίνει στις ρυθμίσεις “Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών” η Google εμφανίζει μηνύματα στην οθόνη, που λένε ότι τα δεδομένα τοποθεσίας συλλέγονται και χρησιμοποιούνται μόνο από τη Google για να μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της», δήλωσε η επιτροπή. Το ίδιο μήνυμα άρχισε να εμφανίζεται και στη ρύθμιση για το «Ιστορικό τοποθεσίας» από το Μάιο του 2018.
Ωστόσο, η επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα και για άλλους σκοπούς, για τους οποίους δεν ενημερώνει τους χρήστες.
Η ACCC κάνει συνεχείς έρευνες σε μεγάλες εταιρείες για την προστασία των καταναλωτών-χρηστών. Τον Αύγουστο βρίσκονταν υπό εξέλιξη πέντε έρευνες που αφορούσαν τη Google και το Facebook.