ΑρχικήsecurityRaccoon: Νέο trojan malware γίνεται δημοφιλές μεταξύ των κυβερνοεγκληματιών

Raccoon: Νέο trojan malware γίνεται δημοφιλές μεταξύ των κυβερνοεγκληματιών

Ένα νέο είδος εύχρηστου malware trojan, το Raccoon γίνεται δημοφιλές μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, παρέχοντάς τους απλούς τρόπους για να κλέβουν δεδομένα πιστωτικών καρτών, κωδικούς πρόσβασης και cryptocurrency – και έχει ήδη μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες Windows σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Raccoon Stealer για πρώτη φορά εμφανίστηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και γρήγορα έγινε πολύ δημοφιλές σε υπόγεια φόρουμ.

Οι ερευνητές της Cybereason παρακολουθούν το Raccoon από την πρώτη εμφάνισή του και σημειώνουν ότι, αν και δεν είναι εξελιγμένο, μεταφέρεται επιθετικά σε πιθανούς εγκληματίες χρήστες, παρέχοντάς τους ένα εύκολο στη χρήση back end, μαζί με αλεξίσφαιρο hosting και υποστήριξη 24/7  – όλα στην τιμή των $ 200 το μήνα.

Raccoon malware

Αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί υψηλή τιμή σε σχέση με άλλες προσφορές στο dark web, αλλά οι χρήστες είναι πιθανό να αποζημιωθούν λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά και προσωπικά δεδομένα που μπορούν να κλαπούν με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού.

Ο ευέλικτος χαρακτήρας του Raccoon επιτρέπει την παράδοσή του στα θύματα με πολλούς τρόπους, αλλά διανέμεται συχνότερα μέσω των κιτ εκμετάλλευσης, του phishing και των κατεστραμμένων λήψεων λογισμικού.

Οι phishing επιθέσεις χρησιμοποιούν ένα έγγραφο του Office για την παράδοση του κακόβουλου λογισμικού μέσω emal, ενώ το Raccoon είναι επίσης γνωστό ότι παραδίδεται σε συμβιβασμένες εκδόσεις νόμιμου λογισμικού που έχει ληφθεί από ιστότοπους τρίτων.

Μετά από μια επιτυχή μόλυνση, το Raccoon αρχίζει να επικοινωνεί με ένα command-and-control server για να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της κακόβουλης δραστηριότητάς του. Σε αυτό το στάδιο συγκεντρώνει επίσης τις τοπικές ρυθμίσεις στο μηχάνημα-στόχο και εάν ανιχνεύσει ότι η γλώσσα είναι η Ρωσική, η Ουκρανική, η Λευκορωσική, η Καζακική, η Κιργιζική, η Αρμενική, η Τατζίκ ή η Ουζμπεκικα, θα τερματίσει τη δραστηριότητά της.

Αυτό, μαζί με την ανάλυση των θέσεων των δημιουργών σε υπόγεια φόρουμ, οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι συγγραφείς του Raccoon είναι ρωσόφωνοι και πιθανότατα έχουν ως βάση τη Ρωσία. Είναι σύνηθες το κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται από τη Ρωσία και τα γύρω κράτη να αποφεύγει να στοχεύσει Ρώσους χρήστες.

Μόλις εγκατασταθεί σε ένα μηχάνημα-στόχο, το Raccoon μπορεί να τραβήξει screenshot, να κλέψει πληροφορίες συστήματος, να κλέψει πληροφορίες από προγράμματα περιήγησης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σύνδεσης και τραπεζικών στοιχείων, καθώς και να παρακολουθήσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να κλέψει πορτοφόλια κρυπτογράφησης.

Ο κώδικας πίσω από το Racoon δεν είναι πολύ εξελιγμένος, αλλά οι δυνατότητες του κακόβουλου λογισμικού σε συνδυασμό με την ευκολία χρήσης του επιτρέπουν στους εισβολείς να κλέβουν μεγάλα ποσά δεδομένων από ιδιώτες ή επιχειρήσεις, τα οποία μπορούν είτε να πουλήσουν στο dark web είτε να εκμεταλλευτούν επιθέσεις.

“Το Racoon, όπως και οι άλλοι κατασκοπευτές πληροφοριών, θέτουν σε σημαντικούς κινδύνους τόσο για ιδιώτες όσο και  οργανισμούς. Κάθε κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να κλέβει κωδικούς πρόσβασης και προσωπικές πληροφορίες από προγράμματα περιήγησης και προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα θύματά του”, ανέφερε ο Assaf Dahan.

Το Raccoon λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από τους συντάκτες του και η ανάλυση των θεμάτων που διαφημίζουν το κακόβουλο λογισμικό σε υπόγεια φόρουμ υποδηλώνει ότι οι προγραμματιστές είναι πρόθυμοι να ακούσουν τους χρήστες για ιδέες σχετικά με τη νέα λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, αρκετοί χρήστες του φόρουμ έχουν προτείνει την προσθήκη ενός keylogger και οι συγγραφείς του Raccoon απάντησαν ότι «σκέφτονταν» να το προσθέσουν στο μέλλον.

Παρόλο που το Raccoon malware είναι σχετικά καινούργιο, κερδίζει γρήγορα τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες endpoints σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Και ο τρόπος με τον οποίο προσφέρεται ως υπηρεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απειλή για τους χρήστες του διαδικτύου.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά του, το Racoon μπορεί να αποτραπεί: χρησιμοποιεί γνωστά exploits για να μολύνει τα θύματα, οπότε αν οι χρήστες έχουν εφαρμόσει ενημερώσεις ασφαλείας στο λογισμικό τους, θα πρέπει να είναι σε θέση να παραμείνουν ασφαλείς σε αυτήν την επίθεση malware.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS