ΑρχικήsecurityΚρίσιμη ευπάθεια στο iTunes: Κάντε ενημέρωση άμεσα!

Κρίσιμη ευπάθεια στο iTunes: Κάντε ενημέρωση άμεσα!

iTunesΗ έκδοση του iTunes για Windows βρέθηκε με μια κρίσιμη ευπάθεια, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι hackers για να επιτεθούν στα ευάλωτα συστήματα. Η Apple συνιστά σε όλους τους χρήστες του iTunes (για Windows) να ενημερώσουν άμεσα τα συστήματα τους, μέσω της τελευταίας ενημερωμένης έκδοσης που εξέδωσε η εταιρεία στις 7 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από έναν κακόβουλο κώδικα, ο οποίος δεν ανιχνεύτηκε από το πρόγραμμα εντοπισμού ιών, καθώς θεωρείται μέρος του λογισμικού της Apple. Ωστόσο, το σφάλμα ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα της εταιρείας Morphisec, η οποία ενημέρωσε την Apple. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια επικίνδυνη ευπάθεια. Η Morphisec αντιλήφθηκε την εκμετάλλευση της ευπάθειας τον Αύγουστο, όταν έγιναν κάποιες επιθέσεις σε συστήματα στη βιομηχανία των αυτοκινήτων.

Πρόκειται για μια «unquoted path ευπάθεια», η οποία επηρεάζει το iTunes για Windows, εκμεταλλευόμενη το Bonjour updater που την συνοδεύει.

Αυτού του είδους οι ευπάθειες είναι γνωστές εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπιστούν εδικά όταν βρίσκονται στο λογισμικό μιας γνωστής και έμπιστης πηγής, όπως η Apple.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ίδιο το λογισμικό της Apple ενεργοποιεί το κακόβουλο λογισμικό. Επομένως οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να δράσουν.

Το Bonjour είναι ξεχωριστό από το iTunes. Όταν κάποιος κάνει απεγκατάσταση του iTunes, το Bonjour εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν ξεχωριστή απεγκατάσταση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί χρήστες είχαν απεγκαταστήσει το iTunes από τους υπολογιστές τους αλλά όχι και το Bonjour με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει και να εργάζεται στο παρασκήνιο, χωρίς να ενημερώνεται. Αυτό καθιστά τα συστήματα ευάλωτα.

Σύμφωνα με την Morphisec, οι hackers αξιοποίησαν την ευπάθεια για να εγκαταστήσουν το ransomware BitPaymer, μέσω της εκτέλεσης ενός κακόβουλου «program» file. “Το Bonjour προσπάθησε να τρέξει τον φάκελο ‘Program Files’, αλλά λόγω της ευπάθειας έτρεξε το ransomware BitPaymer με το όνομα Program”. Με αυτόν τον τρόπο η ευπάθεια αποφεύγει την ανίχνευση και παρακάμπτει τους αμυντικούς μηχανισμούς.

Οι ερευνητές της Morphisec έχουν εντοπίσει πολλές επιθέσεις του ransomware BitPaymer σε αμερικανικές εταιρείες. “Τουλάχιστον 15 εταιρείες, στο χώρο των οικονομικών, της τεχνολογίας και της γεωργίας έχουν δεχτεί επίθεση». Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται συνήθως το Σαββατοκύριακο, όπου υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν αντιληπτές. Έτσι, οι hackers έχουν αρκετό χρόνο, ώστε να εξαπλώσουν το ransomware σε πολλές συσκευές του στοχευμένου δικτύου.

Επομένως, όλοι οι χρήστες του iTunes για Windows πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τα συστήματα τους για να μην πέσουν θύμα ransomware επίθεσης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS