ΑρχικήsecurityH Europol προειδοποιεί: Οι ransomware επιθέσεις γίνονται πιο τολμηρές!

H Europol προειδοποιεί: Οι ransomware επιθέσεις γίνονται πιο τολμηρές!

Την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία(Europol) δήλωσε, ότι οι παγκόσμιες επιθέσεις ransomware βρίσκονται σε ύφεση, όμως άλλες παρόμοιες malicious επιδρομές γίνονται όλο και πιο έντονες και επικεντρώνονται σε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, με κρυπτογράφηση δεδομένων.

ransomware

Η Europol εξέφρασε την ανησυχία της για την άνοδο του “self-generated explicit material” που παράγεται από ανήλικα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονται σεξουαλικές εικόνες και βίντεο με συνομηλίκους μέσω smartphones, καθιστώντας τους ευάλωτους σε σεξουαλικούς παραβάτες.

Επιπλέον, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι επιθέσεις ransomware σε μεμονωμένους πολίτες αποδεδειγμένα μειώνονται, αλλά τα κακά νέα είναι ότι γίνονται ολοένα και πιο τολμηρές.

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ransomware είναι ένας τύπος software, που χρησιμοποιείται από cybercriminals για κλοπή χρημάτων από χρήστες διαδικτυακά.

Μια από τις πιο σημαντικές επιθέσεις ransomware έγινε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν το malware SamSam παρέλυσε τη νοτιοανατολική αμερικανική πόλη της Ατλάντα για έξι ημέρες. Παρόλο που οι hackers απαίτησαν λύτρα ύψους περίπου 50.000 δολαρίων, η Ατλάντα δαπάνησε περισσότερα από 2.6 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθεί στην επίθεση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εν συνεχεία, απέδωσε τις ευθύνες σε δύο Ιρανούς hackers για την εγκατάσταση ransomware στα συστήματα οργανισμών των ΗΠΑ και του Καναδά. Αυτό το έκαναν κρυπτογραφώντας τις λειτουργίες τους και αποκόπτοντας την πρόσβαση από τους ιδιοκτήτες μέχρις ότου καταβάλλουν τα λύτρα που ζητούσαν σε bitcoin.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απώλειες που προκλήθηκαν από ransomware αυξήθηκαν κατά 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Online Trust Alliance.

ransomware

Φαίνεται ότι τα δεδομένα εταιρειών παραμένουν βασικός στόχος για κάθε τύπου επίθεση. Επιθέσεις που διαγράφουν τα δεδομένα εταιρειών διπλασιάστηκαν ήδη το πρώτο μισό του 2019 και όπως αναφέρει η Europol επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στον κατασκευαστικό τομέα.

Ακόμη ένας τομέας που εξελίσσεται, φαίνεται να είναι η διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών με τα ίδια τα παιδιά να συνεισφέρουν στο πρόβλημα, καθώς έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε smartphones. Νομικά όπως ανέφεραν, όταν ένας 14χρονος έχει στο smartphone του μια “ακατάλληλη” εικόνα από την κατά ένα χρόνο μικρότερη κοπέλα του, μπορεί να θεωρηθεί ως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS