ΑρχικήHow ToΤέσσερις συχνές hacking μέθοδοι και πώς να τις εντοπίσετε

Τέσσερις συχνές hacking μέθοδοι και πώς να τις εντοπίσετε

μέθοδοιΟι εγκληματίες του διαδικτύου βρίσκουν συνέχεια νέους τρόπους για να αποκτούν πρόσβαση στα συστήματά σας και να σας κάνουν ζημιά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι πολλές και μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: “phishing“, “smishing”, “vishing” και “pharming”. Με αυτές τις μεθόδους αποκτούν προσωπικές πληροφορίες μέσω του υπολογιστή ή του smartphone σας.

Στη συνέχεια, οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να νοικιάσουν διαμερίσματα και άλλα πολλά.

Οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αυτών των επιθέσεων, αλλά συνεχώς έρχονται στο φως νέες μέθοδοι εξαπάτησης.

Κάποιες από τις απάτες που πρέπει να προσέξετε, είναι οι εξής:

Phishing

Είναι μια μέθοδος, κατά την οποία οι εγκληματίες στέλνουν στα θύματα emails, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από κάποια υπηρεσία, τράπεζα, εταιρεία ή κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή και ζητούν από τους χρήστες να δώσουν κάποια στοιχεία, όπως ID και κωδικούς πρόσβασης. Με αυτόν τρόπο «ψαρεύουν» ευαίσθητες πληροφορίες. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν ζητούνται τέτοιες πληροφορίες μέσω μη ασφαλών μέσων, όπως είναι τα emails.

Smishing (για “SMS”)

Με αυτή τη μέθοδο, οι εγκληματίες στέλνουν μηνύματα στο κινητό του θύματος. Δεν χρειάζεται να δώσετε προσωπικές πληροφορίες για να κινδυνεύσετε. Η απάντηση και μόνο επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του αριθμού σας. Στη συνέχεια, ο αριθμός σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους εγκληματίες για άλλους σκοπούς.

Vishing (phishing φωνής)

Το Vishing αναφέρεται σε τηλεφωνική κλήση ή φωνητικό αυτοματοποιημένο μήνυμα, το οποίο εξαπατά το θύμα λέγοντας ότι είναι από την τράπεζα και ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έτσι, οι απατεώνες ζητούν προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες λογαριασμού. Καλό είναι να γνωρίζετε τους αριθμούς των τραπεζών ή των υπηρεσιών με τις οποίες συνεργάζεστε και να επικοινωνείτε αμέσως μαζί τους, όταν δέχεστε τέτοιες κλήσεις για να επιβεβαιώσετε αν είναι αλήθεια.

Πώς να εντοπίσετε τα επικίνδυνα emails και μηνύματα;

  1. Οι νόμιμες υπηρεσίες και εταιρείες δεν ζητούν ποτέ να τους δώσετε προσωπικά στοιχεία μέσω email και μηνυμάτων. Επομένως, μην δίνετε ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες, όταν σας έρχονται τέτοια μηνύματα.
  2. Ο αποστολέας μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή αλλά μπορεί να έχει αλλαχθεί από τους εγκληματίες (“spoofing”).
  3. Το «θέμα» του email αναφέρεται συνήθως σε κάτι σημαντικό (π.χ. ότι κάτι συμβαίνει με τον τραπεζικό λογαριασμό)  για να αναγκάσει το χρήστη να το ανοίξει. Επομένως, να είστε επιφυλακτικοί όταν βλέπετε ένα email με τέτοιο θέμα.
  4. Ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί και η έλλειψη προσωπικού χαιρετισμού (π.χ. “Αγαπητέ πελάτη”).
  5. Ελέγξτε, αν τα μηνύματα που λαμβάνετε, έχουν τυπογραφικά και συντακτικά λάθη, λανθασμένη στίξη ή κάτι άλλο που φαίνεται περίεργο.
  6. Πριν ανοίξετε κάποιο σύνδεσμο, περάστε το ποντίκι πάνω από το σύνδεσμο για να δείτε αν υπάρχει κάποια ύποπτη κατάληξη domain.
  7. Τηλεφωνήστε στην εταιρεία για να βεβαιωθείτε για αυτά που λέει το email ή το μήνυμα.
  8. Κάντε ενημερώσεις στο anti-virus και στο anti-spyware σας.

Pharming

Αναφέρεται στη μέθοδο, κατά την οποία οι hackers ανακατευθύνουν τα θύματα σε ένα website που ελέγχεται από αυτούς και έτσι κλέβουν τα δεδομένα του χρήστη.

Πώς να εντοπίσετε ένα μη ασφαλές website;

  1. Αρχικά, μην ανοίγετε συνδέσμους που σας στέλνονται μέσω email. Πληκτρολογήστε πρώτα το συγκεκριμένο σύνδεσμο στον browser.
  2. Ελέγξτε αν υπάρχουν πληροφορίες επικοινωνίας ή οποιοδήποτε στοιχείο που να πιστοποιεί τη νομιμότητά του. Επιχειρήστε μια επικοινωνία με τους διαχειριστές του, για να βεβαιωθείτε.
  3. Ελέγξτε προσεκτικά τη διεύθυνση URL. Πολλές φορές οι εγκληματίες κάνουν μια πολύ μικρή αλλαγή στο URL, ώστε να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή.
  4. Ελέγξτε τις «ιδιότητες» των συνδέσμων. Για να τις ελέγξετε, κάνετε δεξί κλικ σε ένα σύνδεσμο και επιλέγετε τις “Ιδιότητες”. Εκεί μπορείτε να δείτε τον πραγματικό προορισμό του συνδέσμου.
  5. Γενικά, αξιοποιείστε τα εργαλεία ασφαλείας που σας προσφέρει ο browser σας και κάντε συνεχείς ενημερώσεις. Οι browsers διαθέτουν ειδικά φίλτρα που βοηθούν στον εντοπισμό προβλημάτων και σας προειδοποιούν.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι hackers είναι πολλές και πρέπει πάντα να βρίσκεστε σε επιφυλακή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS