ΑρχικήsecurityΠώς το SuperBowl χακαρίστηκε με πορνογραφικό περιεχόμενο;

Πώς το SuperBowl χακαρίστηκε με πορνογραφικό περιεχόμενο;

Την 1η Φεβρουαρίου του 2009, οι Arizona Cardinals ήταν πιο κοντά στην νίκη περισσότερο από ποτέ και ο Larry Fitzgerald έδιωξε τους υπερασπιστές από το Pittsburgh Steelers για να δώσει στους Cardinals προβάδισμα τριών πόντων στο SuperBowl XLIII. Οι οπαδοί των Cardinals παρακολουθούσαν στη τηλεόραση και γιόρταζαν, καθώς ο Fitzgerald ενθαρρύνονταν από συμπαίκτες. Στη συνέχεια ενώ υπήρχε το κλίμα της αγωνίας και της ευφορίας, το παιχνίδι πάγωσε και μετά έσβησε για κάποιους τηλεθεατές στη Tucson της Arizona. Αυτό που αντικατέστησε τον αγώνα για 30 δευτερόλεπτα ήταν ένα σύντομο βίντεο που είχε έντονο πορνογραφικό περιεχόμενο. Όλοι οι οπαδοί ενοχλήθηκαν και έκαναν πολλά παράπονα και το ζήτημα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στους εργαζόμενους της Comcast και αναρωτήθηκαν με ποιον τρόπο προκλήθηκε αυτή η δυσλειτουργία και αν επρόκειτο για μια πράξη σαμποτάζ. Για αρκετούς μήνες αποτελούσε μυστήριο και ακόμα και ειδικοί πράκτορες από το FBI δεν μπόρεσαν να δώσουν κάποια απάντηση.

SuperBowl

Μετά από δύο χρόνια η έρευνα οδήγησε σε σύλληψη ενός εργαζομένου και δόθηκε απάντηση στο ερώτημα για το τι συνέβη εκείνη τη μέρα και εξελίχθηκε τόσο στραβά ο αγώνας SuperBowl.

Τι ακριβώς συνέβη;

Το επόμενο πρωί του αγώνα, η Comcast, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που μετέδιδε τον αγώνα, ξεκίνησε έρευνες μαζί με το FBI. Οι εργαζόμενοι αντάλλαξαν μηνύματα και αποδείξεις, όμως μία προσεκτική εσωτερική έρευνα δεν εντόπισε κάποιον ύποπτο. Αυτό συνέβη επειδή η μετάδοση SuperBowl της Comcast είχε έρθει από μία γειτονική καλωδιακή εταιρεία που ονομάζεται Cox. Να τονιστεί πως η Cox με τη Comcast είχαν μία φιλική συνεργασία. Από τη μεριά της η Cox δήλωσε πως δεν περιείχε και δεν μετέδιδε κανάλια με περιεχόμενο για ενηλίκους, οπότε ήταν αδύνατο να ήταν λάθος των εργαζομένων της.

Ωστόσο σύμφωνα με έρευνες του FBI ανακαλύφθηκε ένας εργαζόμενος που ήταν ύποπτος. Το όνομα του είναι Frank Gonzalez. Ο Frank ήταν τότε 36 ετών και είχε πολλές ικανότητες, αποτελώντας ένα αξιόπιστο μέλος της ομάδας των τεχνικών στο κέντρο ελέγχου της Cox στη Tucson. Επίσης, αποτελούσε εκείνο το άτομο που κάλεσε η Comcast όταν αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός πιο μοντέρνου εξοπλισμού μετάδοσης το 2008. Τότε ο Frank πέρασε την εντολή της Comcast στο κέντρο για να βοηθήσει τους μηχανικούς της να διαμορφώσουν έναν καινούριο διακομιστή και ένα multimedia router.

Σύμφωνα με το FBI, όταν το έκανε αυτό έγιναν τουλάχιστον δύο πράγματα. Ο Frank έλαβε έναν κωδικό που απαιτούνταν για την πρόσβαση στο νέο εξοπλισμό της Comcast για να βοηθήσει την αναδιαμόρφωση  ή πήρε ένα λευκό χαρτί από έναν τεχνικό που έγραφε στοιχεία συνδέσεων, τα οποία δεν είχαν αλλάξει από προεπιλογή από την αγορά του εξοπλισμού. Ο Frank λοιπόν επέστρεψε στη Cox με ένα multimedia router της Comcast και έναν κωδικό. Αυτά τα δύο ήταν που διέκοψαν τον αγώνα SuperBowl XLIII.

Στο ενδιάμεσο ο Frank πειραματιζόταν με το νέο εξοπλισμό και στις 9 Ιουνίου του 2008 συνδέθηκε σε έναν διακομιστή Cox. Μέσω ενός router, ενός erthnet καλωδίου, μίας σύνδεσης που είχε αλλάξει στο κέντρο ελέγχου της Cox και με τα στοιχεία σύνδεσης, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο διακομιστή της Comcast. Τότε σε λιγότερο από 25 λεπτά, αποσυνδέθηκε και προέκυψε μία μη εξουσιοδοτημένη εισβολή.

Εκτός από αυτό, σύμφωνα με εργαζομένους της Comcast που ερευνήθηκαν από το FBI, ο Frank χρησιμοποιούσε την νέα πρόσβαση αρκετές φορές. Ενώ οι τεχνικοί της Comcast αντιμετώπιζαν προβλήματα με το νέο κανάλι, ο Frank πήγαινε κρυφά στο σύστημα και αναδιαμόρφωνε το κανάλι για αυτούς. Ακόμα και σήμερα παραμένει ασαφές το πόσες φορές ο Frank μπήκε στο δίκτυο της Comcast. Πάντως το σίγουρο είναι πως ο Frank είχε την πρόσβαση και συνέδεε ένα router στο διακομιστή της Cox, στον οποίο είχε απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω ενός VPN. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει είναι να ελέγχει το περιεχόμενο που μεταδιδόταν μόνο με ένα username και έναν κωδικό, τα οποία τα είχε.

Για αρκετό καιρό ήταν δύσκολο να ανακαλυφθεί η διακοπή του SuperBowl αλλά μετά από έρευνες και πολλές συνεντεύξεις των εργαζομένων, βρέθηκε το ακόλουθο username στην εξουσιοδότηση του λογισμικού «corp\fgonzale». Το συγκεκριμένο username είχε συνδεθεί με τον διαχειριστή όταν έγινε το συμβάν του SuperBowl στις 1 Φεβρουαρίου. Τότε ο Frank δεν μπορούσε να αναιρέσει κάτι και παραδέχτηκε πως αυτός έφταιγε.

Γιατί ο Frank χάκαρε τη μετάδοση του SuperBowl;

Ο Frank παραδέχτηκε πως είχε πει ψέματα στην αρχή αλλά μετά ομολόγησε το έγκλημα και τον συνέλαβαν το 2011. Το μόνο ερώτημα όλων ήταν γιατί χάκαρε το σύστημα και διέκοψε για λίγα δευτερόλεπτα το SuperBowl αλλά ακόμα και δέκα χρόνια μετά παραμένει μυστήριο. Παρόλο που οι συνάδελφοι αναφέρονταν σε αυτόν ως ένα άτομο αξιόπιστο και εργατικό, πολλοί ισχυρίζονται πως ο στόχος του ήταν να κάνει πλάκα σε κάποιον γνωστό του αγνοώντας τις συνέπειες.  Ακόμα και δέκα χρόνια μετά, το ιδιόμορφο και κατακριτέο περιστατικό έχει αφεθεί σε εικασίες, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS