Για αρχή, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που μεταφράζει τις σκέψεις σε κατανοητό, αναγνωρίσιμο λόγο, μια πρόοδο που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν να ανακτήσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.
Παρακολουθώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα κάποιου, η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ μπορεί να ανασυνθέσει τις λέξεις που ακούει ένας άνθρωπος με πρωτοφανή σαφήνεια.
Η ανακάλυψη, η οποία εκμεταλλεύεται τη δύναμη των συνθετών ομιλίας και της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους για να επικοινωνούν οι υπολογιστές απευθείας με τον εγκέφαλο.
Ανακαλύψτε τον Μικροσκοπικό Εξωπλανήτη κοντά στο Άστρο του Μπαρναρντ
Το ρομπότ AV1 βοηθά άρρωστα παιδιά να μην χάνουν μαθήματα
Τυφώνας Milton: Αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper
Επίσης, θέτει τις βάσεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν, για παράδειγμα τους ανθρώπους που ζουν με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τους βοηθά να ανακτήσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, ανέφεραν οι ερευνητές.
“Οι φωνές μας βοηθούν να επικοινωνούμε με τους φίλους, την οικογένειά μας και τον κόσμο γύρω μας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια της φωνής από τραυματισμό ή ασθένεια είναι τόσο καταστροφική”, δήλωσε ο Nima Mesgarani, από το Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ.
“Με τη σημερινή μελέτη, πιθανών να έχουμε έναν τρόπο να το αποκαταστήσουμε όλο αυτό. Έχουμε δείξει ότι με τη σωστή τεχνολογία οι σκέψεις αυτών των ανθρώπων θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν και να κατανοηθούν από οποιονδήποτε ακροατή”, δήλωσε ο Mesgarani, κύριος ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύτηκε.
Δεκαετίες έρευνας έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν – ή φαντάζονται – προειδοποιητικά μοτίβα δραστηριότητας εμφανίζονται στον εγκέφαλό τους. Διακεκριμένο μοτίβο σημάτων εμφανίζεται επίσης όταν ακούμε κάποιον να μιλάει ή τον φανταζόμαστε να ακούει.
Οι εμπειρογνώμονες, προσπαθώντας να καταγράψουν και να αποκωδικοποιήσουν αυτά τα μοτίβα, βλέπουν ένα μέλλον στο οποίο οι σκέψεις δεν χρειάζεται να παραμείνουν κρυμμένες μέσα στον εγκέφαλο – αλλά αντ ‘αυτού θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε προφορική ομιλία κατά βούληση.
Ωστόσο, η ολοκλήρωση αυτού του χαρακτηριστικού έχει αποδειχθεί πρόκληση. Οι πρώτες προσπάθειες για την αποκωδικοποίηση των σημάτων του εγκεφάλου από τους ερευνητές επικεντρώθηκαν σε απλά μοντέλα υπολογιστών που ανέλυαν φασματογραφήματα, τα οποία είναι οπτικές αναπαραστάσεις των ηχητικών συχνοτήτων.
Ωστόσο, επειδή αυτή η προσέγγιση απέτυχε να παράγει κάτι που μοιάζει με κατανοητό λόγο, η ομάδα στράφηκε αντ ‘αυτού σε ένα φωνοκωδικοποιητή, έναν αλγόριθμο ηλεκτρονικού υπολογιστή που μπορεί να συνθέσει ομιλία αφού εκπαιδεύτηκε σε ηχογραφήσεις ανθρώπων που μιλάνε.
“Αυτή είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται από την Amazon Echo και την Apple Siri για να δώσει λεκτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας”, δήλωσε ο Mesgarani.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν πιο σύνθετες λέξεις και προτάσεις στη συνέχεια, και θέλουν να τρέξουν τις ίδιες δοκιμές σε σήματα εγκεφάλου που εκπέμπονται όταν ένα πρόσωπο μιλάει ή φαντάζεται να μιλάει.
Τελικά, ελπίζουν ότι το σύστημά τους θα μπορούσε να είναι μέρος ενός εμφυτεύματος, παρόμοιο με εκείνο που φοριέται από ορισμένους ασθενείς με επιληψία, το οποίο μεταφράζει τις σκέψεις του χρήστη με λόγια.