HomeinetElon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μας αφήσει χωρίς δουλειά

Elon Musk: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μας αφήσει χωρίς δουλειά

Ο Elon Musk λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μας αφήσει όλους χωρίς δουλειά, αλλά κατά τα λεγόμενά του αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, τουλάχιστον σε σχέση με τα οικονομικά.

Κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου VivaTech 2024, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη: “Πιθανώς κανείς από εμάς δεν θα έχει δουλειά“. Στη συνέχεια, περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι θέσεις εργασίας θα είναι “προαιρετικές”.

Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά που μοιάζει με χόμπι, μπορείς να την κάνεις αυτή τη δουλειά“, είπε ο Musk. “Αλλά (αν δεν θέλεις), η τεχνητή νοημοσύνη και τα robot θα παρέχουν όποια αγαθά και υπηρεσίες χρειάζεσαι“.

See also: Elon Musk: very soon there will be an AI system smarter than humans

Elon Musk τεχνητή νοημοσύνη εργασίες

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ένα “καθολικό υψηλό εισόδημα” που δεν θα συγχέεται με το καθολικό βασικό εισόδημα. Ωστόσο, δεν εξήγησε περαιτέρω πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Εν ολίγοις, ο Musk είπε ότι οι άνθρωποι δεν θα δουλεύουν, αλλά ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει έλλειψη αγαθών ή services.

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με τρομακτικά γρήγορο ρυθμό. Υπάρχουν πολλά εργαλεία, μηχανήματα και ρομπότ που στοχεύουν στη διευκόλυνση της καθημερινής μας ζωής. Οι ρυθμιστικές Authorities, οι εταιρείες και οι καταναλωτές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις γρήγορες εξελίξεις και να καταλάβουν πώς μπορούν να χρησιμοποιούν την Technology με υπευθυνότητα. Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με το πώς θα αλλάξουν διάφορες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται και γίνεται διαθέσιμη στην αγορά.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ερευνητές στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT διαπίστωσαν ότι οι χώροι Labour υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη πολύ πιο αργά από ό,τι περίμεναν και φοβόντουσαν κάποιοι. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις εργασίας που θεωρούνταν πιο ευάλωτες στην επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, δεν επηρεάστηκαν σημαντικά, γιατί δεν ήταν οικονομικά συμφέρον για τους εργοδότες να γίνει αυτοματοποίηση εκείνη τη στιγμή.

See also: Artificial intelligence at work and cybersecurity

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν, επίσης, ότι πολλές θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση, όπως επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δάσκαλοι δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Το AI μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, ως βοήθεια.

Ο Elon Musk έχει εκφράσει αρκετές φορές τις ανησυχίες του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη, χαρακτήρισε την τεχνολογία τον μεγαλύτερο φόβο του. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο «Culture Book Series» του Ian Banks, που προσφέρει μια φανταστική ματιά σε μια κοινωνία που διοικείται από προηγμένη Technology, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαμε όντως να δούμε κάτι τέτοιο με βάση την εξέλιξη του AI.

Επιπλέον, ο Musk αναρωτήθηκε αν θα έχει κάποιο νόημα η ζωή του ανθρώπου, εάν η τεχνητή νοημοσύνη κάνει όλες τις δουλειές.

Το ερώτημα είναι πραγματικά– αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, έχει νόημα η ζωή σας;” είπε. “Πιστεύω ότι ίσως υπάρχει ακόμα ένας ρόλος για τους ανθρώπους σε αυτό – στο ότι μπορούμε να δώσουμε νόημα στην τεχνητή νοημοσύνη“.

Παρά αυτές τις διαφορετικές απόψεις, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η τεχνητή νοημοσύνη ήδη μεταμορφώνει διάφορες Industries και αλλάζει τον τρόπο εργασίας μας. Από αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα μέχρι φωνητικούς βοηθούς, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας και αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνει την παρουσία της στο μέλλον.

τεχνητή νοημοσύνη μας αφήνει χωρίς δουλειά

Πώς θα επηρεάσει λοιπόν αυτό τις αγορές εργασίας; Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον. Ενώ ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να καταστούν παρωχημένες λόγω των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης, είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν νέες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες. Για παράδειγμα, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη δημιουργήσει ζήτηση για θέσεις όπως επιστήμονες data και μηχανικοί μηχανικής μάθησης.

See also: USA: Worrying decline in advertisements for cybersecurity jobs

Επιπλέον, με τις μηχανές να αναλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες και κουραστικές εργασίες, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερο χρόνο να επικεντρωθούν στη δημιουργική και καινοτόμο εργασία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της εργασιακής ικανοποίησης και της συνολικής ευημερίας των εργαζομένων.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μια αυτόνομη οντότητα. Απαιτεί την ανθρώπινη συμβολή και επίβλεψη. Ως εκ τούτου, θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για τα άτομα να παρακολουθούν και να διατηρούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, η χρήση της Technology θα πρέπει να γίνεται πάντα με υπευθυνότητα και με γνώμονα το συμφέρον της ανθρωπότητας!

Source: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Subscribe to the Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS