ΑρχικήSecurityDoppelgänger: Νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω social media

Doppelgänger: Νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω social media

Οι ερευνητές ασφαλείας παρατήρησαν μια νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης, από το influence operation network Doppelgänger που σχετίζεται με τη Ρωσία. Η εκστρατεία ονομάζεται Operation Matriochka και προσπαθεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία δημοσιογράφων και fact-checkers, ήδη από τον Μάιο του 2022.

Doppelgänger παραπληροφόρηση social media

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται το X (πρώην Twitter) για τη διάδοση άρθρων παραπληροφόρησης, κάνοντας ταυτόχρονα σχόλια και κοινοποίηση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με μια τεχνική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ομάδα Sekoia, η νέα εκστρατεία DoppelGänger χρησιμοποίησε και το Facebook με αντίστοιχο τρόπο. Αρχικά, βασιζόταν σε σελίδες Ρώσων αξιωματούχων για να μοιράζεται άρθρα παραπληροφόρησης.

Δείτε επίσης: Doppelgänger: Εκστρατεία παραπληροφόρησης στοχεύει τη Γερμανία

Ωστόσο, σημειώθηκε μια αλλαγή τον Αύγουστο του 2022, με την εκστρατεία να χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς, που είναι γνωστοί ως «burner accounts», δηλαδή λογαριασμοί στα social media που προσπαθούν να διατηρήσουν την ανωνυμία του χρήστη. Η εκστρατεία DoppelGänger συνεχίστηκε, ιδιαίτερα μέσω πολιτικών διαφημίσεων, εκμεταλλευόμενη τα χαλαρά moderation policies του Facebook.

Άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν, είναι το TikTok, το Instagram, το YouTube και το Cameo. Όλες αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση παραπληροφόρησης. Ένα παράδειγμα είναι ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «INTEL Roundtable w/ Johnson & McGovern», το οποίο παρουσίαζε μια προκατειλημμένη ανάλυση με στόχο την υπονόμευση της Ουκρανίας.

Δείτε επίσης: Ισραήλ-Χαμάς: Πώς τα Social Media ενισχύουν την παραπληροφόρηση

Η υποδομή της καμπάνιας λειτουργεί μέσω πολλαπλών επιπέδων, χρησιμοποιώντας social botnets και ανακατεύθυνση URL για να κρύψει τη δραστηριότητά της. Παρά τις προσπάθειες για την καταστροφή της, η υποδομή παραμένει ανθεκτική.

Αποκαλύφθηκε επίσης μια παράλληλη υποδομή που υποστηρίζει αποστολές ρωσικής προπαγάνδας, υποδεικνύοντας τους ευρύτερους στόχους του DoppelGänger.

Παρά τον αυξανόμενο έλεγχο, το influence operation network DoppelGänger συνεχίζει τις κακόβουλες εκστρατείες, οι οποίες μάλιστα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες.

Προσπάθειες όπως ο Ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες στοχεύουν στον περιορισμό τέτοιων εκστρατειών επιρροής του κοινού, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργατική δράση μεταξύ πλατφορμών, πολιτών και κυβερνητικών φορέων για την προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών από απειλές παραπληροφόρησης.

Δείτε επίσης: Παραπληροφόρηση: Ο Παγκόσμιος κίνδυνος τα επόμενα 2 χρόνια

Καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Με το να είμαστε επιφυλακτικοί και υπεύθυνοι αναγνώστες πληροφοριών, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς και ενημερωμένης ψηφιακής κοινωνίας. Με τη σειρά τους, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης παραπληροφόρησης.

Τα social media πρέπει να είναι πλατφόρμες θετικής επικοινωνίας, αντί να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για κακόβουλους σκοπούς. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη άμυνα ενάντια στις παραπλανητικές τακτικές και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των πληροφοριών στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS