ΑρχικήinetΦλόριντα: Απαγορεύονται τα social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Φλόριντα: Απαγορεύονται τα social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν λογαριασμούς social media. Επιπλέον, οι έφηβοι ηλικίας 14 ή 15 ετών θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων τους για να εγγραφούν σε μια πλατφόρμα.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι υπάρχοντες λογαριασμοί παιδιών θα πρέπει να διαγραφούν, ένα έργο που θα πρέπει να αναλάβουν οι εταιρείες social media. Αν οι εταιρείες δεν υπακούσουν, θα μπορούσαν να μηνυθούν για λογαριασμό του παιδιού που δημιουργεί λογαριασμό στην πλατφόρμα και να δώσουν αποζημίωση έως και 10.000 $. Οι εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο θα λαμβάνουν, επίσης, πρόστιμο έως και 50.000 $ ανά παράβαση, συν τις αμοιβές δικηγόρου και τα δικαστικά έξοδα.

Τελικά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς να πλοηγηθούν σε αυτό το πολύ δύσκολο έδαφος που έχουμε τώρα με την ανατροφή των παιδιών, και γι’ αυτό εκτιμώ τη δουλειά που έχει γίνει“, είπε ο DeSantis σε δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής του νομοσχεδίου.

Δείτε επίσης: Παιδιά και social media: Πώς θα τα προστατεύσετε;

social media παιδιά Φλόριντα

Προηγουμένως, είχε προταθεί μια πιο περιοριστική έκδοση του νομοσχεδίου που θα απαγόρευε τη χρήση social media για παιδιά κάτω των 16 ετών. Αυτό το νομοσχέδιο απαιτούσε επίσης από τους κατοίκους της Φλόριντα να υποβάλουν ταυτότητα ή άλλο υλικό ταυτοποίησης προκειμένου να χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025 και εντάσσεται στις προσπάθειες για τη ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών ορισμένων γονέων ότι οι πλατφόρμες δεν κάνουν αρκετά για να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, περισσότερες από 200 οργανώσεις ζήτησαν να προγραμματιστεί μια ψηφοφορία για τον νόμο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, με στόχο τη βελτίωσή του. Στο στόχαστρο, βρέθηκαν εφαρμογές και διαδικτυακές πλατφόρμες που προτείνουν περιεχόμενο σε ανηλίκους που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Τον Ιανουάριο, οι νομοθέτες μίλησαν με τους διευθύνοντες συμβούλους των TikTok, X και Meta σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Τα στελέχη τεχνολογίας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των παιδιών και υπέδειξαν διάφορα εργαλεία που προσφέρουν για την πρόληψη της εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Φλόριντα, Paul Renner, και άλλοι υποστηρικτές του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι η χρήση των social media μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών και μπορεί να επιτρέψει σε εγκληματίες να επικοινωνούν με ανηλίκους, με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Δείτε επίσης: Η Meta αγνόησε αναφορές για εκμετάλλευση παιδιών από γονείς

Αρκετές πολιτείες που έχουν θεσπίσει παρόμοιους νόμους, συμπεριλαμβανομένου του Οχάιο και του Αρκάνσας, έχουν αμφισβητηθεί από την NetChoice LLC, έναν συνασπισμό πλατφορμών social media των οποίων τα μέλη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Meta, την Google και το X.

Ο νόμος της Φλόριντα αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις για φερόμενη παραβίαση του First Amendment.

Φλόριντα νομοσχέδιο social media

Είμαστε απογοητευμένοι που βλέπουμε τον κυβερνήτη DeSantis να υπογράφει αυτό το νομοσχέδιο“, δήλωσε ο Carl Szabo, αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της NetChoice σχετικά με το νομοσχέδιο για τα παιδιά και τα social media. “Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τους κατοίκους της Φλόριντα, τις οικογένειές τους και τα δεδομένα τους ασφαλή στο διαδίκτυο, χωρίς να παραβιάζονται οι ελευθερίες τους“.

Τόσο ο DeSantis όσο και ο Renner αναφέρθηκαν στα πιθανά νομικά εμπόδια που έρχονται.

Αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι τα εθιστικά χαρακτηριστικά. γιατί τα παιδιά μένουν σε αυτές τις πλατφόρμες για ώρες“, είπε ο Renner. “Θα τους νικήσουμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε ποτέ”, είπε σχετικά με τους ισχυρισμούς της NetChoice.

Δείτε επίσης: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για παιδιά και ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ο DeSantis  με τη σειρά του υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικά ορθό.Κάθε φορά που βλέπω ένα νομοσχέδιο, αν δεν πιστεύω ότι είναι συνταγματικό, βάζω βέτο“, είπε. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως “δίκαιη εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος“.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου αυτού είναι η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την ψηφιακή κακοποίηση και την παρενόχληση στο διαδίκτυο, καθώς τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν θα έχουν πρόσβαση στα social media, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.

Επίσης, η νέα νομοθεσία μπορεί να συμβάλει στην προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών, καθώς τα δεδομένα τους δεν θα είναι εκτεθειμένα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση μπορεί να περιορίσει την ευκαιρία των παιδιών να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να κατανοήσουν τον κόσμο των νέων τεχνολογιών.

Επιπλέον, η απαγόρευση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών, καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τόπος όπου τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους.

Πηγή: www.nbcnews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS